Mergi la conţinutul principal

Batalionul Nave Treceri Fluviale şi-a serbat majoratul

Structură militară unică în Armata României, deoarece deserveşte atât Forţele Navale, cât şi Forţele Terestre, Batalionul Nave Treceri Fluviale Brăila a sărbătorit, vineri, 31 iulie, două decenii de existenţă. Unitatea a fost înfiinţată în 1995, la Turnu Măgurele, iar din 2001 a fost mutată în Portul Militar Brăila, unde funcţionează şi în prezent, ca structură subordonată Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos". Batalionul are în componenţă atât marinari, care alcătuiesc echipajele bacurilor şi catamaranelor de mare capacitate din dotarea unităţii, folosite la trecerea tehnicii de luptă grele - tancuri, transportoare blindate, camioane - peste cursurile mari de apă, cât şi genişti angrenaţi în amenajări şi reparaţii drumuri, pe câmpurile de luptă. De la înfiinţarea Batalionului şi până în prezent, aproape toţi militarii din componenţa sa au participat la misiuni de luptă reale, în teatre de operaţii precum Kosovo, Irak sau Afganistan. Chiar şi tehnica din dotarea unităţii, specifică trupelor terestre, adică cele câteva excavatoare fabricate la Promex Brăila, au fost "detaşate", pentru o perioadă, în zone de conflict precum Kosovo sau Irak.
"Deşi suntem o unitate care activează în principal pe apă, suntem subordonaţi Statului Major al Forţelor Terestre, deoarece tehnica navală pe care o avem în dotare este folosită pentru trecerea trupelor terestre mecanizate peste cursurile de apă. În acelaşi timp, avem în unitate şi militari genişti pregătiţi pentru intervenţii în teatrele de operaţiuni terestre", ne-a precizat căpitanul Mihai Feraru, ofiţerul de relaţii publice al Batalionului Nave Treceri Fluviale Brăila.
Ziua batalionului a fost marcată printr-un ceremonial militar, la care au luat parte ofiţeri de rang superior din cadrul Garnizoanei Brăila. Deşi au fost invitate, oficialităţile civile locale nu au fost prezente. Din program au făcut parte nelipsita slujbă oficiată de preoţii militari, defilarea militarilor batalionului, prezentarea tehnicii de luptă. Sarea şi piperul manifestărilor au fost reprezentate de jocurile marinăreşti, la care toţi cei prezenţi s-au amuzat copios. Trasul la parâmă şi alergatul în saci au fost probele la care s-au întrecut două echipe de marinari alcătuite ad-hoc. Căzăturile, care mai de care mai spectaculoase, au fost la ordinea zilei, însă niciunul dintre concurenţi nu s-a rănit, iar întrecerile s-au desfăşurat până la capăt într-o atmosferă veselă şi relaxată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro