Mergi la conţinutul principal

Batalie bancara pentru atragerea economiilor populatiei

Unul dintre motivele pentru care romanii au evitat sa-si depuna economiile in banci a fost si rata dobinzii. O perioada lunga de timp randamentele oferite de banci erau mult sub rata de crestere a preturilor.
Bancile comerciale au incercat in ultima perioada sa recistige increderea clientilor si au venit in intimpinarea persoanelor care vor sa economiseasca, plusind in special la capitolul dobinzi.
Iata, in continuare, citeva dintre depozitele la termen oferite in prezent de bancile comerciale.
"Succes" de la BCR este un depozit la termen care poate fi constituit pe 1, 2, 3, 6, 9, 12, 24 sau chiar 36 de luni, in functie de moneda aleasa. Dumneavoastra depuneti banii, iar la sfirsitul perioadei contractuale veti lua suma inapoi plus dobinda de care beneficiati.
Pentru un depozit in valoare de 10.000 de euro pe 12 luni, dobinda este de 3,9%, in cazul in care alegeti plata dobinzii lunar, iar daca alegeti sa primiti dobinda la data scadenta, veti beneficia de o dobinda de 5 procente.
Veti plati si unele comisioane, precum cel de retragere numerar, de 0,5% (minim 2 euro). Alimentarea contului este gratuita, la fel si lichidarea depozitului si retragerile de numerar din depozitele la termen constituite pe termene de 12, 18 si 24 luni la prima scadenta sau dupa prima scadenta.
Bancpost are in portofoliul sau de produse mai multe depozite, clasificate in functie de moneda si timpul de maturitate ale depozitului. Pentru depozitele in euro, Bancpost ofera "Prim", un depozit care poate fi constituit pe 14 zile, 1, 2, 3, 6 si 12 luni.
Dobinda pentru depozitele cu valori peste 5.000 de euro pe 12 luni este de 5,50%.
Constituirea si lichidarea depozitului sint gratuite, retragerea de numerar se taxeaza cu 0,40% din suma retrasa, dar minimum un euro. Veti mai plati si comisionul de administrare cont curent, in valoare de 1,5 lei pe luna.

Raiffeisen ofera 10,5% dobinda pentru sume mai mari de 40.000 de lei

La Raiffeisen Bank, pentru un depozit la termen in euro, suma minima este de 1.000 de euro, dobinda crescind odata cu cresterea sumei depozitate si a perioadei de depozitare.
Pentru un depozit de 10.000 de euro, pe un an (perioada maxima), dobinda anuala este de 2,5%. Comisionul de constituire a contului asociat este 0, iar pentru administrarea contului se percepe o taxa de 1,5 euro. In plus, daca doriti sa retrageti banii inainte ca depozitul sa fi ajuns la maturitate, se percepe un comision de retragere de 1%. Insa acest comision poate fi evitat daca va constituiti un depozit la termen pe 3 luni, cu aceeasi dobinda pentru suma de 10 000 de euro si care se prelungeste automat, fara taxe suplimentare. Pentru sume de peste 30.000 de euro, dobinda creste pina la 3,25%, pentru depozitul pe un an.
Pentru un depozit in lei, rata dobinzii, platibila lunar, este de 9,5% pentru sume cuprinse intre 150 si 4 000 de lei, 10% pentru sume intre 4.000 si 40.000 lei si 10,5% pentru sume mai mari de 40.000 lei. Comisionul de retragere numerar este de 0,5%.
UniCredit Tiriac Bank ofera depozite la vedere sau la termen in lei si euro pe perioade de 1 luna, 3 luni, 6 luni, 9 luni sau 1 an. Dobinzile acordate depind de evolutia pietelor financiare internationale. Sumele minime sint 2.000 de lei sau 1000 euro/dolari.
Pentru depunerile in lei, dobinda creste de la 7,25% pentru 1 luna la 8,5% pentru 12 luni. Pentru un depozit in euro, dobinda variaza de la 3% (pentru o luna) la 3,5% (pentru un an).
Banca ofera facilitatea de constituire, management si anulare a depozitelor la termen prin intermediul serviciilor de Online Banking, Telephone Service sau Fax Banking.
Daca decideti sa retrageti banii inainte de scadenta, veti primi doar o dobinda de cont curent, de 0,1%.

Dobinzi atractive si la Banca Romaneasca, BT si BRD

Dobinda aplicata la depozitele la termen de Banca Romaneasca este fixa pe toata perioada de valabilitate a acestora, iar incasarea ei se face la scadenta depozitului.
La data scadenta, posesorul depozitului poate opta pentru prelungirea acestuia, situatie in care sint aplicate aceleasi conditii cu ale depozitului initial, dar cu dobinda practicata de banca la data prelungirii. Prelungirea se poate realiza cu capitalizarea dobinzii sau fara capitalizare, situatie in care dobinda reprezentind profitul este virata in contul curent. Daca nu se doreste prelungirea depozitului, suma initiala si dobinda sint virate in contul curent.
Pentru depozitele in lei, suma minima obligatorie ce trebuie depusa este 1.000 de lei pentru termenele de pina la 2 ani, respectiv 20.000 de lei pentru depozitele cu termen de 3 saptamini. Pentru depozitele in euro pe o perioada de pina la un an, suma minima este 500 de euro, iar pentru perioada de pina la 3 saptamini inclusiv, 5.000 de euro.
Dobinda la depozitele in lei cu termen de 1 an este de 10, 75%, iar cea mai buna dobinda este de 11% pentru depozitele cu termen de 6 luni. Pentru euro, dobinda pentru un 1 an este 5,75%.
Pentru retragerea numerarului la data scadenta in cazul depozitelor cu o perioada mai mare sau egala cu o luna de zile nu se percepe comision. In caz contrar, comisionul este de 0,5% din suma retrasa.
Depozitele in lei la Banca Transilvania pe o perioada de un an au o dobinda de 9,5%, iar depozitele in euro, pe aceeasi perioada este 5,75%. Cea mai mare dobinda la lei o ofera depozitul pe o perioada de 45 de zile, unde dobinda este 10,75%.
Suma minima obligatorie ce trebuie depusa este 100 de lei, iar pentru valuta 250 de euro.
La BRD, dobinda depozitului variaza in functie de suma depusa. Astfel, pentru o suma de 10.000 de euro va incadrati la categoria "Premium 10", unde dobinda pe o perioada de 1 an este de 4,25%, iar suma minima in cont de la care se plateste dobinda este 10.000 de euro.
Comisionul care se percepe este cel pentru contul curent, de administrare lunara, de 0,5 de euro. In cazul in care retrageti suma inainte de perioada scadenta, veti pierde dobinda, singurul cistig fiind dobinda pentru contul curent, de 0,25%.
De retinut este faptul ca sumele bonificate sub forma de dobinda se impoziteaza cu o cota de 16%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro