Mergi la conţinutul principal

Bataie de joc la "Pasapoarte"

Cozile lungi, listele, noptile de asteptare, lipsa de informare, spatiul inadecvat - sint doar citeva dintre aspectele inca intilnite, dar si vehement reclamate de catre braileni - la "Pasapoarte" si "Inmatriculari Auto". Pina mai ieri, autoritatile locale aruncau vina pe spatiul impropriu in care functioneaza institutiile respective - in fostul Club al Politistului, de pe Calea Galati. Acum, la mai bine de un an de cind Prefectura a preluat in subordine institutiile respective, situatia este neschimbata, in sensul ca oamenii continua sa reclame ca, de exemplu, la "Pasapoarte", nu au de la cine primi informatii clare, ca sint nevoiti sa astepte ore in sir, uneori de cu seara, sa se inscrie pe liste si, ceea ce este extrem de grav in conditii meteo caniculare, nu au de unde bea un pahar cu apa potabila si, chiar, nu au unde merge la toaleta, fiind nevoiti sa urineze pe gardul bisericii catolice din apropiere.

"Am primit bani de la Guvern, dar abia lucram la sistemul de securitate"

Recent, pe adresa redactiei, am primit o scrisoare, semnata "Rodica Filip", prin care am fost sesizati ca "la sediul “Pasapoartelor”, desi sint afise cu relatii/informatii, fiecare persoana are problema ei, motiv pentru care ar trebui sa fie un lucrator public pentru informatii. WC- uri nu sint. Se fac liste si se sta toata noaptea, iar cind ajungi sa ti se rezolve problema, nu te incadrezi in situatie. De ce? Pentru ca nu-i nimeni care sa te lamureasca. Mai mult: stai si o zi in soare. Pe gardul bisericii catolice puteti vedea unde-si fac nevoile cetatenii Brailei, cei care stau la rind la pasapoarte". Reporterii nostri s-au deplasat la sediul judetean si municipal al Serviciului de Pasapoarte si au constatat ca afirmatiile semnatarei scrisorii se confirma. Oamenii stau buluc la rind, fac liste, sprijina zidurile, n-au unde se adaposti de soare, n-au de unde bea apa, eventual pot cumpara de la barul din colt si, cei mai nesimtiti urineaza, intr-adevar, pe gardul bisericii catolice de vizavi. Spatiul de pe Calea Galati deserveste publicul in materie de eliberari acte de calatorie in strainatate, dar si inmatriculari auto. Publicul este informat potrivit avizierului, insa, uneori, oamenii cu probleme deosebite nu regasesc situatia lor pe avizier, asa ca incearca sa intre peste rind, pentru a primi informatii certe. Intrarea peste rind este sanctionata, insa, de ceilelalte persoane, care, de atita asteptare, dar si de teama ca si ei vor fi intorsi din rind, au nervii intinsi la maximum si riposteaza vehement. In curte, abia se fac sapaturi pentru amenajarea unei toalete. Institutiile din fostul Club al Politistului apartin de Prefectura si, desi schimbarea de esalon superior s-a facut anul trecut, publicul nu resimte o revigorare a activitatii in institutiile respective. Subprefectul Dumitru Popa a recunoscut ca spatiul de pe Calea Galati nu este tocmai propriu lucrului cu publicul si nici personal suficient nu exista: "Asa este, acolo, spatiul este precar. Am primit bani de la Guvern si abia am inceput amenajarile. Am cerut si mai multe functii. Intr-adevar, acolo sint putini oameni, vreo 3, 4, n-au nici telefon si chiar daca ar avea, n-au timp sa vorbeasca la telefon. Deocamdata, cu banii primiti, am inteles ca vreo 500 de milioane de lei, lucram la sistemele de securitate, la asigurarea fluxului. Nu stiu daca se va reusi pina la sfirsitul anului transformarea totala a spatiului. Inca n-am primit un raspuns daca ni se aproba si mai multi oameni acolo, fiindca din lipsa de personal sint cozi acolo".

Consiliile au putut

Nu acelasi lucru se poate spune despre spatiul de pe Bd. Al.I. Cuza, destinat Starii Civile, Evidentei Populatiei si Asistentei Sociale, aflate in subordinea Consiliului Local, respectiv Judetean. Institutiile respective nu sint atit de aglomerate si, in plus, spatiul este generos si utilat cum se cuvine. Si aici, ca si la "Pasapoarte", insa, sint afisate tot felul de informatii. Cu toate acestea, oamenii prefera sa intrebe la ghiseu, motivind ca nu inteleg clar informatiile de la avizier. Totusi, la Buletine, cozile s-au mai scurtat. "Spatiul este, intr-adevar, mult mai bun decit acela de pe Calea Galati. La Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanei avem 25 de salariati, intre care sase oameni noi, aflati in perioada de instruire, iar la Serviciul Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanei avem 13 salariati. Noi speram ca oamenii sa renunte la obiceiul de a forma liste si cozi, fiindca avem destul personal incit sa-i servim repede. Spatiul este bine utilat, avem, da, si toalete si spatiu de asteptare, si apa potabila curenta. Noi credem ca am depasit faza cozilor interminabile" ne-a declarat Mirela Iolanda Crucianu, sef Serviciu Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanei. Ca la "Buletine" s-a putut depasi faza cozilor interminabile a fost de parere si Livia Damian, sef Serviciu Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanei: "Nu stiu, la noi s-a putut si nu-mi explic cum de nu s-a degrevat cit de cit activitatea celor de la “Pasapoarte”. La noi s-au facut si angajari si se vor mai face, lucrurile s-au schimbat. Este, in continuare, mult de lucru, asa e cu publicul, insa oamenii au tot ce le trebuie aici, platesc aici chitantele... E mai bine, zic eu, se lucreaza mai usor, desi oamenii ni se adreseaza mai des decit celor de la “Pasapoarte”, cer actul de identitate la implinirea a 14 ani, la casatorie, la divort, la schimbarea domiciliului, la expirarea actului, la stabilirea resedintei, la pierderea sau deteriorarea cartii de identitate...".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro