Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bataia de joc de la periferie se muta in centrul orasului

Ca si cum n-ar fi suficienta portia de stres administrata brailenilor din cartierele periferice de firma greceasca "Athena", care inca mai are o gramada de lucru la un proiect ce trebuia terminat de aproape doi ani, napasta se muta si in centrul istoric, adusa de firma spaniola "Sedesa". Aceasta firma ar fi trebuit sa finalizeze, pina la 1 septembrie 2008, reabilitarea infrastructurii a 20 de strazi, plus Piata Traian, Piata Poligon si parcul Gradina Mare, din centrul vechi al Brailei. Programul, in valoare de 7,2 milioane de euro, este finantat 75% de Uniunea Europeana si 25% de Consiliul Local Municipal. Data limita a trecut deja de 16 zile, iar graficul de lucrari arata jenant: pe 11 din cele 23 de strazi nu s-a facut nimic sau aproape nimic, in timp ce pe celelalte s-a facut cite ceva, dar nu cine stie ce! Concret, lucrarile de schimbare a retelelor de apa si canalizare si de refacere a carosabilului si a trotuarelor nici macar nu au inceput pe strazile Campiniu, Golesti, Brasoveni, Bolintineanu, Hepites si Belvedere. Nici pe portiunea din Calea Galati inclusa in proiect nu s-a facut nimic, si nici in Piata Traian, iar pe Edmond Nicolau si pe Oituz s-a lucrat putin la reteaua de apa. Doar Gradina Mare si strada Poternei au fost finalizate integral. Pe celelalte strazi, s-a schimbat cite ceva din conductele de canalizare si tevile de apa, dar traficul auto si pietonal este blocat total sau partial. Una dintre cele mai importante artere aflata in aceasta situatie este Str. Mihai Eminescu, fosta Regala, care, in momentul de fata, este un santier plin de transee si noroaie, de la un capat la altul.
Dupa ce a depasit termenul limita, de 1 septembrie, firma "Sedesa" si-a luat angajamentul de a finaliza totul pina la 17 noiembrie 2008. Dar, la cum stau lucrurile, este putin probabil sa se reuseasca acest lucru. Printre sceptici se numara si primarul Aurel Simionescu. "Cei de la “Sedesa” mi-au prezentat un grafic de lucrari din care reiese ca, pe 17 noiembrie, tot proiectul va fi gata. Sincer, eu ma indoiesc ca se va intimpla asta, dupa cum se munceste acum. Chiar azi (ieri n.n.) am trecut pe toate strazile incluse in program si nu pot sa spun ca sint multumit de ritmul de lucru. Cert este ca, asa cum am insistat sa se termine mai repede in Gradina Mare, iar asta s-a cunoscut pe teren, voi proceda de acum incolo si pe restul de strazi. Prioritatea va fi Str. Mihai Eminescu care, pina la inceputul lunii noiembrie, ar trebui sa fie gata", ne-a declarat Simionescu. Acesta a mai spus ca, in mod normal, ar fi cazul ca treaba sa mearga mult mai bine decit pina in prezent, deoarece "Sedesa" a incheiat contracte de subantrepriza cu mai multe firme, marind asfel capacitatea de lucru. In plus, nici nu vor mai trebui facute sapaturi pentru schimbarea vechilor conducte de canalizare, aflate pina la sase metri adincime. A fost incheiat un contract cu o firma specializata, iar tevile vor fi lasate pe pozitie si imbracate cu rasini sintetice speciale, printr-o tehnologie de lucru de ultima generatie.
Deoarece contractul de executie a proiectului a fost semnat, la Bucuresti, de fostul Minister al Integrarii Europene, actualul Minister al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, Primaria Braila nu a avut posibilitatea de inceta colaborarea cu "Sedesa", atunci cind devenise clar ca aceasta nu putea respecta termenul de finalizare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii