Mergi la conţinutul principal

Batai si betii la Caminul de Pensionari "Sf.Nicolae"

Furturi, batai si consum de alcool - sint citeva aspecte pe care ati fi tentati sa credeti ca le puteti intilni doar in cartierele cu reputatie proasta din oras, sau in zonele in care nivelul de educatie nu depaseste 4 clase. Ei bine, in situatia de fata este vorba chiar despre o institutie publica, aflata in subordinea Directiei de Asistenta Sociala, din cadrul Primariei. Ca si cind toate aceste lucruri nu ar fi de ajuns, institutia despre care vorbim este un Camin de Pensionari, in care media de virsta este de 76 de ani.
Aspectele prezentate mai sus, cit si multe altele, au fost reclamate chiar de o pensionara care locuieste acolo si care a preferat sa-si pastreze anonimatul, de frica sa nu intimpine greutati. Conducerea Caminului de Pensionari "Sf. Nicolae" neaga majoritatea reclamatiilor. Singurul lucru pe care l-a recunoscut a fost problema consumului de alcool din institutie si scandalurile care au iesit in urma acestor fapte. "Problema este ca cei care fac anchetele sociale, in urma carora se dispune internarea in Camin, nu isi pot da seama daca pensionarii sint alcoolici, decit daca acest lucru este specificat pe fisa medicala. In majoritatea cazurilor, fisele medicale sint incomplete, lipsesc din ele perioade de cite 2-3 ani, ceea ce face imposibila depistarea alcoolicilor. De abia cind ajung aici descoperim acest lucru deoarece, dupa o anumita perioada, incep sa se comporte la fel cum se comporta si acasa. In unitate este interzis consumul de alcool, dar ei beau afara, pentru ca au libertate de miscare. Am avut si situatii in care am gasit bautura in Camin, iar cei care au adus-o au semnat o declaratie prin care recunosteau fapta si isi asumau raspunderea ca la urmatoarea abatere parasesc singuri Caminul", a precizat Gica Budur, directorul Caminului de Pensionari "Sf. Nicolae".
Deoarece Caminul nu are paznic, care sa-i verifice pe pensionari atunci cind se intorc in institutie, au existat si cazuri in care acestia au intrat cu alcool si au baut in incinta Caminului. Ba chiar, au existat si situatii in care bautura a dus la scandaluri sau chiar batai. "Unul dintre batrini a fost luat la bataie, intr-o seara, iar doamna directoare nu l-a lasat sa mearga la Spital, incercind sa ascunda toata povestea. Batrinul a vrut sa-si scoata certificat medico-legal, dar nu a fost lasat. Nu stiu de ce nu vor sa aduca paznic, care sa-i verifice la intrare. Probabil pentru ca nu ar mai putea fura nimeni, pentru ca aici se fura «ca-n codru». Majoritatea batrinilor de aici sint nemultumiti, dar le este frica sa vorbeasca. Mai sint unii care si vorbesc, dar li se raspunde la modul: daca nu le convine, sa plece", a precizat pensionara nemultumita.
Referitor la aceste acuzatii, directorul Caminului a tinut sa precizeze ca batrinul care a fost agresat nu avea rani care sa necesite transportarea sa la Spital: "I s-a acordat asistenta medicala in Camin, deoarece avem personal care face acest lucru. Certificatul medico-legal a refuzat chiar el sa il faca, deoarece i-am explicat ca acest lucru l-ar fi costat aproximativ 700.000 lei. Si aceasta nu ar fi fost singura cheltuiala. Batrinul ar fi trebuit sa-si angajeze avocat care sa-l reprezinte in cazul in care dorea sa-l dea in judecata. In urma discutiilor purtate cu el, batrinul a renuntat la aceasta idee. Cit despre agresor, acesta a fost dat afara din Camin. Noi am inceput sa facem curatenie in acest sens, pentru ca nu ne obliga nimeni sa-i tinem pe cei care fac probleme. Cu toate acestea, noi incercam sa-i aducem pe drumul cel bun. Incercam sa stam de vorba cu ei, sa-i mediem, ca sa ii facem sa renunte la bautura. Daca noi nu incercam sa-i ajutam si ii aruncam in strada, ei vor deveni o problema pentru toti brailenii".
De fapt, eliberarea unui certificat medico-legal costa doar 300.000 lei, iar pentru declansarea cercetarilor de catre Politie nu este necesara angajarea nici unui avocat.

Mincare putina si proasta

Pensionara care s-a adresat cotidianului nostru mai este nemultumita si de faptul ca mincarea din Camin este putina si, mai mult decit atit, prost gatita. "Intr-un an am slabit 7 kilograme. La masa de azi dimineata (n.r. - ieri), am avut o cana de ceai si salam. In fiecare zi, la prinz, mincam ciorba de legume. Doar felul doi este diferit, dar nu contine carne decit de doua sau trei ori pe saptamina. Seara nici nu mai zic. O cana de lapte cu unt si gem sau orez cu lapte, dar maxim 10 linguri si exemplele pot continua. Intr-o seara chiar am plins de nervi. Am avut spanac, dar spanac luat din borcan, incalzit si pus in farfurie. Adica nu s-au mai deranjat sa-l taie, sa-i puna ceapa calita si sa-l fiarba. E bataie de joc", a mai adaugat pensionara.
Intmplator sau nu, in momentul in care redactorul "Obiectiv" a vizitat bucataria, acolo se gatea ciorba de legume.
Conducerea Caminului de Pensionari "Sf. Nicolae" sustine ca este normal sa apara nemultumiri intr-un loc in care sint adunate 95 de persoane si ca este imposibil ca toti sa fie multumiti. "Mincarea este foarte buna si am avut doar cazuri restrinse in care batrinii s-au declarat nemultumiti. Eu nu pot interzice sa se gateasca un anumit fel de mincare doar pentru ca unul sau doi batrini nu o agreeaza, iar restul de peste 90, da. Stim, de exemplu, ca avem patru batrini care nu maninca spanac, dar ceilalti maninca cu placere. De curind, chiar am avut un control de la Primarie referitor la aceasta problema, deoarece unul dintre batrini reclamase faptul ca mincarea nu este buna si nici diversificata. Noi am prezentat meniul si controlul nu a gasi nimic in neregula. Cit despre problema lipsei paznicului, pot sa spun ca in organigrama noastra nu exista acest post. Ca sa nu existe suspiciuni legate de faptul ca din unitate se fura, vom cere si acest lucru", a mai precizat Gica Budur, directorul Caminului de Pensionari "Sf. Nicolae".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro