Mergi la conţinutul principal

Basescu atrage atentia asupra importantei energetice a Marii Negre

Seful statului, Traian Basescu, a atras atentia, luni, asupra importantei zonei extinse a Marii Negre din punct de vedere energetic, facind apel la implicare internationala pentru solutionarea problemelor din regiune.
"Aduc un element suplimentar si extrem de important care vizeaza zona extinsa a Marii Negre. Zona Marii Negre furnizeaza la ora actuala 50 la suta din energia necesara Uniunii Europene, iar perspectiva este ca in zece ani 70 la suta din acest necesar sa fie furnizat din regiune", a spus el.
In opinia presedintelui, regiunea pontica reprezinta al doilea val de democratizare din Europa, dupa cel de la sfirsitul anilor '80.
El a apreciat ca ariile in care se inregistreaza conflicte inghetate - Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah - acumuleaza constant energie negativa.
Romania isi propune sa traga continuu semnale de alarma ca in Marea Neagra trebuie intervenit cu mijloace diplomatice pentru a nu aparea razboaie regionale. "Interventia pasnica, diplomatica in spatiul extins al Marii Negre trebuie facuta deindata, inainte ca Marea Neagra sa devina o zona de conflict deschis", a insistat el.
De asemenea, trebuie restabilit dreptul popoarelor de a nu avea trupe straine pe teritoriul tarii lor si de a-si determina singure viitorul, a adaugat presedintele.
"Razboaiele regionale creaza probleme sociale extreme, insecuritate pentru statele din vecinatatea lor si provoaca blocarea dezvoltarii si evolutiei colective a zonei", a amintit Basescu.
In opinia presedintelui, Marea Neagra incepe sa fie un subiect de atractie pentru tot mai multe tari democratice, fiind, in acelasi timp, si un furnizor de amenintari asimetrice - cantitati imense de droguri cu destinatie finala statele UE, inclusiv Romania, trafic ilegal cu persoane catre tarile UE, trafic de armament catre zonele in conflict.
Romania este extrem de interesata in a sti ce se-ntimpla, in a participa la controlul amenintarilor asimetrice si este extrem de interesata sa-si valorifice interesele nationale, in calitate de stat riveran al Marii Negre.
Totusi, presedintele a spus ca Romania nu vrea sa fie lider al regiunii Marii Negre, ci vrea sa atraga atentia asupra problemei sale de securitate, care este si a NATO si care va fi si a Uniunii Europene.
El a mentionat ca, pina in 2004, nu multe state democratice au inteles ori le-a pasat de Transnistria. In schimb, in acest an, Romania a elaborat o strategie privind zona Marii Negre, iar documentul a fost distribuit catre aliatii din cadrul NATO si UE, deoarece Romania se vrea participant la procesul de stabilizare a regiunii si va implica pentru aceasta toate categoriile de resurse disponibile.
Presedintele a participat, luni, la seminarul cu tema "Noua Europa: Cine se teme de democratizare", organizat la sediul MAE, la initiativa Asociatiei studentilor din Facultatea de Stiinte Politice a Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administratie, in colaborare cu International Association for Political Students.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro