Mergi la conţinutul principal

Baronii nu falimentează niciodată

Personajul de astăzi e baronul unui alt loc. Dar toată lumea ştie că şi-a câştigat statutul şi, în mare parte averea, mulgând Brăila. Aţi ghicit, despre el este vorba: baronul de Neamţ Culiţă Tărâţă, tătucul din Insula Mare.
Până în 2001, Tărâţă era un necunoscut în Brăila. Era un oarecare deputat PSD. Şi atât. Acest "oarecare" însă, a luat peste noapte Insula, în arendă pe 20 de ani, fără licitaţie, fără negocieri. Transferul oneros al pământului de la fostul administrator a generat un imens scandal naţional. Aşa am aflat că Tărâţă era, de fapt, un apropiat al lui Năstase şi protejat al lui Ilie Sârbu, şi că Insula nu era singura lui afacere controversată.
S-a scris mult şi s-a dezbătut mult atunci problema. Eu am scris în nenumărate rânduri despre modul incorect şi ilegal în care s-a făcut preluarea, apoi despre falimentarea "la urgenţă" a fostei societăţi "Insula Mare a Brăilei" SA şi modul ciudat în care toate activele ei au fost preluate de o firmă de apartament din Iaşi, despre restanţele la plata redevenţei, despre..., despre...., despre. Dar, vorba românului, "câinii latră, ursul trece", Tărâţă şi-a văzut de treabă.
Iar treabă bună a făcut - nimeni nu neagă lucrul acesta -, însă numai pentru el, căci judeţul Brăila n-a beneficiat niciodată nici măcar de un leuţ din miliardele care, an de an, s-au învârtit în IMB. Şi nu doar Brăila, căci, deşi Insula a fost, de fapt, afacerea care l-a propulsat pe Tărâţă în topul celor mai bogaţi români, bugetul statului a pierdut zeci de milioane de euro.
În 2012, Tărâţă a pierdut Insula şi, odată cu ea, spun unii, "mina de aur" a afacerilor sale. Aparent aşa ar fi, mai ales dacă luăm în calcul că, pe 4 iulie anul acesta, Culiţă Tărâţă a cerut insolvenţa "TCE 3 Brazi". Iar zilele trecute, instanţa a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment. Mulţi s-au grăbit să-l compătimească. Eu n-aş face asta. "TCE 3 Brazi" a intrat în faliment cu o datorie de 30 milioane euro, din care 22 milioane euro, redevenţă restantă din perioada 2002 - 2007. Asta în condiţiile în care, numai prin subvenţii, în fiecare an, statul a pompat miliarde în conturile latifundiarului, infinit mai multe decât contravaloarea arendei, şi aşa stabilită la un preţ derizoriu. În plus, înainte de a cere falimentul, scrie presa din Neamţ, toate activele societăţii au fost trecute pe o firmă nouă - SC Grupul de Firme TCE 3 Brazi SRL - deţinută tot de familia Tărâţă.
Vă spuneam mai devreme de firma din Iaşi, care a cumpărat activele. Ei bine, aceeaşi firmă, patronată de Constantin Duluţe, a preluat în 2012 de la Tărâţă şi terenurile. Şi, oricât ar nega fiecare dintre cei doi relaţia mai mult decât strânsă care-i leagă încă din 2001 când Insula le-a fost pusă pe tavă, realitatea e mai mult decât evidentă. Cei doi au fost şi au rămas buni parteneri de afaceri, ba chiar din 2006 sunt rude, Duluţe devenind naşul de cununie al celui mai mare dintre fiii lui Tărâţă. De aceea, în 2012, când instanţa a luat oficial terenul de la familia Tărâţă, tot ce s-a schimbat efectiv în Insulă a fost câte o pată de vopsea cu care noul baron a acoperit siglele "TCE" de pe maşini, utilaje ori indicatoarele către ferme, înlocuindu-le cu "Agricost".
Da, baronii nu falimentează niciodată. Doar firmele şi le bagă în faliment. Şi asta, în principal, pentru a scăpa de datorii, obligaţii şi mizerii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro