Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Baritonul Nicolae Herlea sau "Figaro fara egal", omagiat in cadrul Festivalului si Concursului International "Hariclea Darclee"

Seara de duminica din cadrul Festivalului si Concursului International de Canto "Hariclea Darclee" a fost dedicata marelui bariton Nicolae Herlea a carui voce de aur a incintat atitea generatii. Presedintele Juriului International al concursului, Nicolae Herlea, si-a aniversat cele opt decenii de viata pe care le numara, demonstrind tuturor ce inseamna tineretea fara batrinete. Vocea sa incomparabila a fost evocata de catre marea soprana Mariana Nicolesco, Presedinte de Onoare al Juriului International al Concursului 'Darclee". "Exista voci pe care le recunosti din prima fractiune de secunda, iar vocea lui Nicolae Herlea cu timbrul ei unic, nobil, de o incomparabila bogatie, generozitate si stralucire, este una dintre acestea. Poate cel mai frumos timbru pe care ne-a fost dat sa-l auzim vreodata dublat de o caldura care nu este numai a vocii, ci si a sufletului sau, pe care destinul l-a vrut pe scena pentru a intruchipa prin cint marile caractere ale teatrului liric rezervate vocii barbatesti prin excelenta, aceea de bariton", a afirmat Mariana Nicolesco
Seara omagiala Nicolae Herlea a debutat cu o conferinta prezentata de cercetatorul in muzicologie dr. Stephan Poen, membru al Juriului International al Concursului. Pentru a patra oara prezent pe scena Teatrului "Maria Filotti", acesta a vorbit publicului brailean despre exceptionala cariera a artistului, evidentiind profilul vocal al baritonului, punind accent pe virtuozitatea tehnica de care a dat dovada in marile roluri pe care le-a intruchipat, de la Figaro din "Il Barbiere di Siviglia", de Rossini la Rigoletto de Verdi, si pe geniul interpretativ al celui care a incintat intreaga lume cu splendoarea vocii sale.
S-au ascultat inregistrari ale acestei minunate voci, fiecare final de arie declansind furtuni de aplauze si ovatii din partea caldurosului public brailean.
In final, soprana Mihaela Maxim, laureata Marelui Premiu Darclee 2005, acompaniata de maestra Luminta Berariu, a interpretat aria Rosinei din "Il Barbiere di Siviglia" de Rossini, opera in care Nicolae Herlea a stralucit de peste 550 de ori pe scenele din tara si din strainatate, fiind recunoscut ca un Figaro fara egal.
Festivalul si Concursul "Darclee" continua, astazi, cu piesa de teatru "Taina cersetorului" de Costin Manoliu, in regia, scenografia si interpretarea lui Mihai Bica. Dupa cum spunea Mariana Nicolesco, aceasta drama comica va reprezenta o mare lectie in arta spectacolului pentru concurenti, si o incintare pentru spectatori.
Categorie articol: 

Comentarii