Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barack Obama, solicitat sa acorde prioritate prevenirii genocidurilor

Fosti oficiali guvernamentali americani au cerut marti viitoarei administratii Barack Obama sa faca din prevenirea genocidurilor o prioritate a activitatii sale, relateaza AFP.
Fostul secretar de Stat democrat, Madeleine Albright, si fostul secretar republican al Apararii, William Cohen, au prezentat, la sediul ONU de la New York, un raport al Grupului de lucru asupra prevenirii genocidurilor, pe care acestia il coprezideaza.
Intitulat "Prevenirea genocidurilor: document de lucru pentru conducatorii americani", studiul contine 34 de recomandari, printre care ameliorarea mecanismelor de alerta, o actiune precoce pentru evitarea crizelor, o mai mare disponibilitate de a folosi forta, ca ultima solutie, precum si masuri de sprijinire a normelor si institutiilor mondiale.
"Ideea centrala a raportului nostru este ca genocidul este inacceptabil si ca putem si trebuie sa facem mai mult pentru a-l impiedica", a declarat Albright, care a fost seful diplomatiei fostului presedinte Bill Clinton, in timpul unei conferinte de presa.
"Statele Unite nu trebuie sa care aceasta povara singure, dar in acelasi timp este datoria noastra si interesul nostru bineinteles sa contribuim la desemnarea caii" de urmat, a spus ea.
Albright a afirmat ca administratia presedintelui ales, Barack Obama, care isi incepe mandatul la 20 ianuarie, "ar trebui sa faca din prevenirea genocidurilor o prioritate de politica externa".
"Aceasta conceptie ar trebui sa o aiba si agentiile noastre nationale de securitate si organismele multilaterale din care facem parte", a adaugat ea.
Ea a mai recomandat ca administratia americana sa "creeze un mecanism interdepartamental la nivel inalt care sa depuna eforturi in special pentru impiedicarea genocidurilor inainte ca acestea sa se produca".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii