Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barack Obama, primul politician de culoare care devine presedintele Statelor Unite

Primul candidat de culoare care cistiga cursa pentru Casa Alba, senator american doar de trei ani, Barack Obama, in virsta de 47 de ani, este deseori comparat cu John F. Kennedy pentru carisma sa si speranta schimbarii pe care o intruchipeaza, relateaza AFP.
Candidatul democrat a convins electoratul, ingrijorat de criza economica si de imaginea Statelor Unite pe scena internationala, ca este omul momentului.
Obama a parcurs deja un traseu lung. Atunci cind s-a nascut, la 4 august 1961, in Hawaii, dintr-un tata originar din Kenya si o mama alba din Kansas, casatoriile interrasiale erau interzise in toate statele din sudul tarii, fiind legalizate de Curtea Suprema de Justitie abia in iunie 1967.
"Cine ar fi putut crede ca un afroamerican de circa 40 de ani, pe nume Barack Obama, va deveni intr-o zi candidatul Partidului Democrat?", s-a intrebat el in cursul unui miting electoral.
Cel de-al doilea prenume al lui Obama este Hussein iar dreapta republicana nu pierde nici o ocazie pentru a-l reaminti. Cu intentia de a-l denigra sau pur si simplu in mod inconstient, analistii ii pronunta uneri gresit numele si ii zic Osama, prenumele liderului gruparii al-Qaida.
Barack Obama a iesit din anonimat in iulie 2004 cind, un modest ales local din Chicago, a luat cuvintul in cursul conventiei democrate. Milioane de americani s-au recunoscut in tinarul politician de culoare urcat la tribuna pentru a pleda in favoarea lui John Kerry si, mai ales, pentru a sustine reconcilierea americanilor dincolo de diferentele dintre ei.
Obama a afirmat ca, daca ajunge la Casa Alba, vrea sa fie presedintele acestei reconcilieri. El revendica constant mostenirea celor doi eroi, militantul pentru drepturile civice, Martin Luther King, si presedintele John F. Kennedy (1961-1963), toti trei avind in comun tineretea si carisma.
Adversarii sai contesta aceasta ambitie. In timpul alegerilor primare, capacitatea lui Obama de a asigura conducerea unei tari aflate in razboi a fost pusa sub semnul indoielii. A fost descris drept elitist, naiv iar aparenta sa lipsa de experienta a fost subiectul atacurilor politice.
"Speranta" a fost tema centrala a campaniei senatorului de Illinois, dar anumite voci se intrebau despre ce speranta este vorba, acuzindu-l pe Obama ca abuzeaza de formule seci.
Crescut de mama sa in Indonezia, apoi in Hawaii de catre bunicii din partea mamei, care a murit in 1995 de cancer, Obama este, mai intii de toate, un intelectual. Avind sansa de a-si dezvolta o cariera solida in finante dupa ce a absolvit cursurile Universitatii Columbia, Obama a preferat sa lucreze ca asistent social in ghetourile din Chicago.
A renuntat la acest post pentru a studia la Harvard, una din institutiile de invatamint superior parcurse traditional de elita americana. El a devenit primul redactor-sef de culoare al prestigioasei Harvard Law Review in 1991.
Dupa ce a absolvit cursurile Universitatii Harvard, el a revenit la Chicago ca avocat intr-un cabinet unde o va cunoaste pe cea care ii va deveni sotie, Michelle, absolventa a Universitatii Princeton si Harvard, pe care a numit-o "stinca" vietii sale. Michelle conduce astazi una din cele mai mari retele de spitale publice din Chicago. Cuplul are doi copii, Malia, de zece ani, si Sasha, de sapte ani.
Dupa ce candidatura sa pentru Camera Reprezentantilor in 2000 s-a soldat cu un esec, Obama a fost ales senator in noiembrie 2004, devenind astfel singurul senator de culoare din Congresul american. El este apreciat ca un politician cu viziuni de stinga din cauza opozitiei sale fata de razboiul din Irak, fata de numirea conservatorilor la Curtea Suprema de Justitie si sustinerii avortului.
El contesta insa aceasta eticheta. Obama a promis ca nu va majora impozitele, decit pentru veniturile ridicate, si ca va incerca sa colaboreze cu republicanii deoarece vrea sa fie, inainte de toate, un politician pragmatic.

Barack Obama anunta ca "schimbarea a sosit in America"

Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a declarat, marti, in fata zecilor de mii de sustinatori adunati la Chicago, ca "schimbarea a sosit in America", relateaza AFP.
Obama a obtinut, marti, o victorie istorica in alegerile prezidentiale, devenind, conform estimarilor presei, primul presedinte de culoare al SUA.
Contracandidatul sau republican, John McCain, si-a recunoscut infringerea si l-a felicitat pe Obama, care a primit si felicitarile presedintelui in exercitiu, George W. Bush.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii