Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barack Obama ar putea cere Israelului sa revina la frontierele din 1967, in schimbul pacii

Presedintele-ales al Statelor Unite, Barack Obama, intentioneaza sa propuna un ambitios plan de pace in Orientul Mijlociu, care ar include recunoasterea Israelului de catre tarile arabe cu conditia revenirii la frontierele din 1967, afirma surse americane citate de editia online a Sunday Times.
Obama intentioneaza sa se alature initiativei de pace propuse in 2002 de Arabia Saudita, sustinuta de Liga Araba si de Tzipi Livni, ministrul israelian de Externe si lider al formatiunii Kadima.
Propunerea ofera Israelului posibilitatea sa se opuna revenirii refugiatilor arabi expulzati in 1948, cu conditia returnarii Platoului Golan Siriei si infiintarii unui stat palestinian cu capitala in Ierusalimul de Est.
In cursul vizitei pe care a efectuat-o in iulie in Orientul Mijlociu, Obama declara ca ar fi "absurd" ca Israelul sa refuze un plan de pace care i-ar permite pacea cu lumea musulmana.
Initiativa de pace a fost laudata saptamina trecuta de presedintele Israelului, Shimon Peres, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si un politician moderat.
Peres a fost aplaudat de regele Abdullah al Arabiei Saudite, aflat la originea initiativei. "Imi doresc ca vocea dumneavoastra sa devina vocea prevalenta in intreaga regiune", i-a transmis suveranul saudit presedintelui israelian.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii