Mergi la conţinutul principal

Banii sau postul!

Decizia Guvernului Boc de a obliga - in numele austeritatii impuse de criza financiara - pensionarii sa renunte la pensii si sa returneze platile compensatorii, daca vor sa isi pastreze calitatea de angajati ai unor institutii publice, le provoaca insomnii brailenilor aflati in aceasta situatie. Este vorba despre 38 de persoane, incadrate la Politia Comunitara, Primarie, Consiliul Judetean si Prefectura. Cei mai multi au iesit la pensie anticipat din cadrul Armatei, iar citiva din cadrul Ministerului de Interne. Daca brailenii in cauza vor decide sa isi pastreze actualele locuri de munca din sistemul public, sumele ce trebuie returnate se ridica de la zeci de milioane de lei vechi, in cazul celor pensionati la mijlocul anilor '90, pina la multe sute de milioane, in cazul unor ofiteri superiori iesiti la pensie mai recent. Sint sume considerabile, care le-ar afecta foarte serios bugetul. Nici pensiile la care ar trebui sa se renunte, in schimbul salariului actual, nu sint deloc de neglijat. In atari conditii, intentia Guvernului este privita cu o neliniste usor de inteles.

Doua saptamini ragaz

Concret, persoanele care cumuleaza pensia cu venituri obtinute intr-o institutie publica sau in companii cu capital de stat sint obligate sa opteze intre suspendarea pensiei si incetarea raporturilor de munca in termen de 15 zile, incepind de luni, 5 ianuarie, conform ordonantei de urgenta a Guvernului.
In termen de 30 zile de la data suspendarii pensiei, persoanele reincadrate in sistemul public trebuie sa restituie platile compensatorii primite la data pensionarii, se arata in actul normativ.
Executivul a decis, saptamina trecuta, prin ordonanta de urgenta, ca persoanele care au primit plati compensatorii la momentul iesirii la pensie si doresc sa lucreze in continuare in sistemul public vor fi obligate sa restituie suma aferenta acestor compensatii, iar pensionarii care vor solicita sa fie angajati intr-o institutie publica vor fi obligati sa opteze intre pensie si salariul de bugetar, fara a mai avea posibilitatea sa cumuleze aceste venituri.
Printre cei aflati in aceasta postura se afla nume cunoscute, cum ar fi Traian Jipa, fost comandant al Inspectoratelor de Politie Judetene Braila si Constanta, actualmente directorul Politiei Comunitare Braila sau Eugen Badalan, fost sef al Marelui Stat Major al Armatei, actualmente parlamentar. Intervievat de reporterul nostru, Jipa nu si-a ascuns interesul cu care urmareste subiectul. "Bineinteles ca ne intereseaza, si pe mine, si pe colegii aflati in aceeasi situatie! Consider ca nu este o masura buna, cel putin in cazul meu, care am iesit la pensie nu pentru ca asa am vrut, ci pentru ca asa mi s-a impus. As fi putut sa mai activez inca 14 ani in sistem, dar mi s-a dat de inteles ca ar fi mai bine sa plec, desi in acel moment, 2005, IPJ Constanta, unde eram comandant, iesise pe primul loc pe tara la rezultatele privind combaterea infractionalitatii. Pentru ca aveam pe muchie 25 de ani in sistem, am fost penalizat si la pensie, si la salariile compensatorii. A fost o pensionare impusa, iar faptul ca acum am un loc de munca, pentru care am dat examen de functionar public, nu este o favoare din partea nimanui. La virsta pe care o am, nu pot sta degeaba acasa!", ne-a declarat Traian Jipa.

"Asteptam sa vedem legea!"

Directorul Politiei Comunitare a precizat ca nu stie, deocamdata, ce decizie va lua, daca ramine in sistem si renunta la pensie si platile compensatorii sau isi pastreaza pensia si renunta la functia de la Politia Comunitara. Acesta ne-a spus ca ordonanta adoptata de Guvern in cadrul sedintei de pe 30 decembrie nu a fost publicata, ieri, in Monitorul Oficial, deci inca nu se poate aplica. "Deocamdata, nici nu se stie cum va suna ordonanta respectiva. M-am interesat, am dat telefoane pe la diverse cunostinte si am inteles ca ti se dau 15 zile sa te decizi. Daca vrei sa ramii angajat la stat, depui banii din compensatorii intr-un cont la Primarie si renunti la pensie. Dupa ce iti inceteaza contractul de munca, ti se dau salariile compensatorii inapoi si primesti iar pensia. Cam asa suna ordonanta dar, din cite am inteles, nu s-a publicat inca in Monitorul Oficial, deci nu se stie exact ce va fi si cum va fi. Cind o sa apara ceva clar, o sa iau o decizie, pina atunci astept. Aceeasi parere o au si colegii mei cu care am discutat pe aceasta tema", ne-a declarat fostul chestor de politie Traian Jipa.
Generalul in rezerva Eugen Badalan, deputat de Braila, asteapta, de asemenea, sa vada legea publicata. "Nu am vazut inca textul legii si nu pot sa iau o decizie pina nu il vad. Dupa ce se va publica, o sa fac o analiza cu ce se merita si nu se merita si o sa anunt public hotarirea mea", ne-a declarat acesta.
Premierul Emil Boc a anuntat ca in Ministerul Administratiei si Internelor lucreaza, la nivel central, aproximativ 350 de persoane iesite la pensie si care au beneficiat la momentul retragerii din functia publica de plati compensatorii de circa un miliard lei vechi fiecare.
Pentru a da un exemplu, actualul ministru al Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, a semnat, ieri, cererea de suspendare a propriei pensii militare si a returnat la bugetul de stat plati compensatorii in suma de 924.017.462 lei vechi, in conformitate cu prevederile ordonantei de urgenta aprobate de Guvern pe 30 decembrie 2008.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro