Mergi la conţinutul principal

Banii sau eliberarea condiţionată

Prim-procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut procurorului general interimar Bogdan Licu să promoveze un Recurs în interesul legii (RIL) prin care Înalta Curte de Casaţie să se pronunţe în legătură cu eliberarea condiţionată a celor condamnaţi care nu au achitat prejudiciile imputate. Practic, dacă curtea supremă va admite acţiunea, niciun condamnat nu ar putea beneficia de eliberare condiţionată înainte de termen şi va executa întreaga pedeapsă dacă nu a achitat prejudiciul, relatează Euractiv.
Dacă ne referim concret la cazul lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare, acesta ar avea dreptul, conform legii, să ceară eliberarea condiţionată după ce execută minim o treime din pedeapsă, pentru că are vârsta peste 60 de ani. Teoretic, Voiculescu ar putea ieşi din închisoare după nici trei ani şi jumătate, deşi pedeapsa a fost de 10 ani. Fostul securist avea până în luna ianuarie a acestui an nu mai puţin de zece cărţi semnate de el, iar acestea s-ar putea scădea din pedeapsă. Doar că articolul din lege care prevedea diminuarea detenţiei în funcţie de cărţile scrise în această perioae a fost suspendat la începutul lunii. Ceea ce face ca Dan Voiculescu să nu poată cere eliberarea condiţionată la vară, aşa cum spera.
Pe de altă parte, Dan Voiculescu duce un adevărat război prin avocaţii pe care i-a angajat pentru a pune piedici celor care ar trebui să îl execute silit pentru acoperirea prejudiciului de 60 de milioane de euro. Până acum, statul a recuperat în dosarul privatizării ilegale a ICA mai puţin de 1% din sumă.
Dacă acţiunea va fi admisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Dan Voiculescu - şi ceilalţi aflaţi în situaţie similară - ar avea două variante: ori achită prejudiciul şi apoi pot cere eliberarea condiţionată, ori nu achită prejudiciul şi execută întreaga pedeapsă.
Dan Voiculescu însuşi militează în cărţile semnate de el pentru toleranţa zero faţă de corupţie. „Considerăm că trebuie aduse modificările necesare legislaţiei pentru ca infracţiunile de corupţie să nu se bucure de prescriere, graţieri, reduceri ale termenelor de recluziune sau alte prevederi favorizante, mai ales atunci când pagubele nu au putut fi recuperate", scrie într-o carte semnată de Dan Voiculescu, consultată de jurnaliştii de la Adevărul.

Ce vrea Kovesi de la Înalta Curte

Procurorul şef al DNA motivează că eliberarea condiţionată nu reprezintă un drept al condamnaţilor, ci „doar o vocaţie pe care o au, prin voinţa legiuitorului, toţi condamnaţii după ce au executat fracţiunile de pedeapsă stabilite de lege şi îndeplinesc condiţiile exprese", iar dispoziţiile din Codul Penal în vigoare prevăd în mod expres că eliberarea condiţionată poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat fracţia şi dacă a îndeplinit integral obligaţiile civile.
„Considerate a fi mai severe aceste condiţii, nu sunt aplicate de către unele instanţe, nici în situaţia în care condamnarea definitivă s-a dispus prin aplicarea dispoziţiilor din noul cod penal, care la momentul condamnării reprezentau legea penală mai favorabilă. Aşa fiind, în astfel de situaţii, dispoziţiile Curţii Constituţionale privind aplicarea globală a legii penale mai favorabile nu se mai regăsesc. Practic, o astfel de interpretare determină împărţirea aplicării dispoziţiilor legale în mai multe categorii", se arată în comunicatul DNA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro