Mergi la conţinutul principal

Banii pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, luaţi de la investiţii

• primarul Marian Dragomir a vorbit, recent, despre presiunea pe bugetul Primăriei ca urmare a asigurării de către administraţiile locale a indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorilor acestora • în acest context, edilul-şef a recunoscut că va fi nevoit să reducă sume de la capitolul “investiţii” pentru a se încadra în cheltuieli

 

Primarul Marian Dragomir a recunoscut că va fi nevoit să reducă fondurile de la anumite viitoare investiţii, astfel încât să asigure plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru însoţitorii acestora. Dar edilul-şef a dat asigurări că brăilenii aflaţi într-o astfel de situaţie îşi vor primi banii fără probleme. În plus, Dragomir a ţinut să puncteze că bugetul pentru investiţii în acest an va fi mai mare decât în 2018, însă unele proiecte vor fi amânate pentru 2020, din păcate.

“Nu pot să spun că am tăiat de undeva, dar am luat dintr-o anumită zonă de investiţii. Oricum bugetul este mai mare pe investiţii anul acesta decât în 2018. Acesta este principalul punct, ca urmare a faptului că am reuşit să atragem sume suplimentare de la Guvern, dar şi din programe cu finanţare europeană. Deci chiar dacă am tăiat de la unele investiţii pentru a da bani persoanelor cu dizabilităţi, bugetul pe investiţii al anului 2019 este net superior bugetului pe investiţii al anului 2018. Am diminuat anumite valori. De asemenea, ne-am fi propus să facem mai multe lucruri. Dar mai există şi anul 2020 şi mai pot exista şi alţi ani”, a declarat Dragomir.

Cât despre plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorilor acestora, edilul-şef a ţinut să mai sublinieze că este o obligaţie pe care municipalitatea şi-o asumă, însă se aşteptă şi la ajutoare din partea Guvernului în acest sens.

“Este o cheltuială foarte mare pentru Primăria Municipiului Brăila, exorbitantă aş putea spune. Dar aici nu este vorba de ajutoare sociale, aici este vorba de indemnizaţia unor persoane cu dizabilităţi şi nu avem ce să discutăm. Vom asigura toată finanţarea. Eu mi-aş dori să şi primim de la Guvern diferenţa respectivă de bani, deoarece este o sumă foarte mare care trebuie acoperită din bugetul Primăriei şi suntem în analize acum. E foarte complicat. Îi asigurăm pe cei aflaţi într-o astfel de situaţie că nu vor rămâne neplătiţi. Vor primi indemnizaţiile după aprobarea bugetului naţional şi apoi cel de la nivel local. Aici s-ar putea să existe o mică disfuncţionalitate”, a mai completat sursa citată, cu precizarea că, din estimările făcute, sumele pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi s-ar ridica undeva la 26 - 28 milioane lei.

Cert este că preşedintele României, Klaus Iohannis, a contestat bugetul pe 2019, pe care l-a numit “Bugetul ruşinii naţionale” şi a subliniat, printre altele, că o “victimă sigură” a acestuia este administraţia publică locală, unde s-a alocat cu 1 miliard de lei mai puţin decât anul trecut. Prin urmare, este lesne de înţeles că vor mai exista oarece întârzieri până la aprobarea bugetelor locale, care depind de promulgarea bugetului naţional.

 

Liberalii avertizează că se «reinstaurează baronii locali»

Problema a fost adusă în discuţie şi de preşedintele PNL, Brăila Alexandru Dănăilă, care a avertizat că probleme foarte mari ar putea avea primarii de oraşe şi comune atunci când vine vorba de asigurarea plăţii indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi a salariilor, în general.

“Din punctul meu de vedere, se va ajunge la pixul preşedintelui Consiliului Judeţean. Deci preşedinţii de CJ vor putea să acopere aceste găuri, astfel încât primăriile să îşi poată achita toate facturile şi salariile. De partea de investiţii, deja nu se mai poate discuta în condiţii normale. Practic, toţi primarii vor ajunge la preşedintele Consiliului Judeţean care, dacă va vrea, va da banii, dacă nu va vrea, nu îi va da. Normal că în final va da banii, dar fiecare primar va trebui să îşi ia nişte angajamente pentru a primi aceşti bani. Ceea ce este o greşeală. Lucrurile ar trebui să meargă de la sine într-o normalitate aşa cum a fost până acum, de ani de zile, nu să reinstaurăm baronii locali”, a avertizat Dănăilă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro