Mergi la conţinutul principal

Banii şcolilor, «mulşi» de PSD

Milioane de euro din bani publici alocate în ultimii ani pentru investiţii în şcolile brăilene au fost direcţionate către clientela politică a PSD. Construcţii de clădiri noi, reabilitări sau modernizări ale unor unităţi de învăţământ şi, mai nou, febra montării de centrale în şcoli - multe dintre aceste lucrări au fost atribuite fie prin achiziţie directă, fie prin cereri de oferte, direct de către conducerile unităţilor de învăţământ pe mâna cărora au fost lăsate achiziţiile publice în sistem. Aproape 130 de firme locale s-au bătut pe aceste lucrări din 2009 încoace, însă grosul l-au acaparat firme cu legături politice strânse în administraţia locală. Nelipsita "Concivia" a muşcat din halca de bani disponibilă. La fel, nu "s-au ruşinat" nici firmele la care lucrează consilierul PSD Silviu Mangiurea, ori firma consilierului judeţean PSD-ist, Marcel Motoc. Şi cum altfel ar fi putut sta lucrurile dacă ne gândim că directorii de şcoli sunt, până la urmă, numiţi politic, după cum tot politic este numit şi inspectorul general? Era de aşteptat să răspundă "am înţeles, să trăiţi!" ori de câte ori disciplina de partid le-o cerea. Datele obţinute de cotidianul "Obiectiv" cu privire la toate aceste investiţii, mai mici sau mai mari, intrate în patrimoniul public din 2009 până în prezent şi care au vizat unităţile de învăţământ, vin să întărească afirmaţiile de mai sus.

Bani europeni pentru clienţii politici

O statistică privind lucrările executate în unităţile şcolare din municipiu finanţate fie direct din bugetul local, ori prin programe investiţionale ale Ministerului Educaţiei sau prin programe europene, vine să aducă o dovadă în plus în ce priveşte canalizarea banului public după criterii politice. Statistica a fost realizată în urma unei munci asidue în care au fost luate la mână hotărârile Consiliului Local Municipal din 2009 până în prezent şi care au vizat reactualizarea patrimoniului public în unităţile de învăţământ cu valoarea investiţiilor realizate. La final, nu mică ne-a fost mirarea să constatăm că un grup restrâns dar "select" de firme a concentrat mai multe contracte de lucrări. Nu este de trecut cu vederea că totuşi şi-au găsit loc la masă şi firme cât de cât curate din punct de vedere politic însă de cele mai multe ori au fost pe post de vioară a doua.
Dar să vedem cine a avut cele mai multe contracte. Fără să mai prelungim suspansul, este vorba despre "Concivia" SA, firma controlată indirect de preşedintele suspendat al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, societate intrată deja în vizorul procurorilor DNA. Compania a derulat nu mai puţin de 12 contracte la unităţi şcolare din municipiu, cu valori cumulate la sute de mii de euro, la o parte dintre aceste contracte având ca partener pe partea de proiectare institutul "Prodomus", care figurează şi el cu 14 contracte.
Valorile însumate ale institutului menţionat sunt mult mai mici întrucât, după cum se cunoaşte, partea de proiectare reprezintă doar o felie din totalul investiţiilor.
O altă firmă care a prins mai multe lucrări publice la unităţi şcolare (9 contracte) este "Casa Prest Construct" proprietatea lui Vasile Georgescu (25%), Cristiana Vlăsceanu (25%) şi Neagu Jirlăianu (50%). Printre altele, a executat investiţia de la Şcoala Generală "Aurel Vlaicu", în valoare de circa 110.000 lei, reparaţii grupuri sanitare la şcoala "George Coşbuc" - 100.000 lei, reabilitarea de la Grădiniţa "Pescăruşul" cu o investiţie totală de circa 415.000 lei incluzând partea de proiectare şi dirigenţia de şantier.
Câte 6 contracte au prins şi firmele "Necesar Prod" (proprietatea familiei Mariana şi Marian Murgoci), "Cic Cons" (proprietatea familiei Constanţa şi Gheorghe Prodan) ambele firme având obiect de activitate în domeniul "proiectări şi consultanţă tehnică", dar şi "Rocif" (familia Adriana şi Petru Chiroi cu precizarea că, înainte de căsătorie, Adriana Chiroi purta numele de Prodan) şi "Grafitti Construct" (proprietatea omului de afaceri Gabriel Ghenea), cu obiect de activitate în sectorul construcţii.
În ce priveşte contractele derulate de "Rocif", este menţionată lucrarea de reabilitare a sălii de sport aparţinând Şcolii "Fănuş Neagu", lucrare care a costat undeva la circa 127.000 lei, dar şi lucrările de reabilitare de la Şcoala "Gheorghe Naum" şi Grădiniţa "Rândunica" în valoare de peste 871.000 lei.
Pe lista firmei "Grafitti Construct" apare, printre altele, lucrarea de reabilitare de la Şcoala "Anton Pann", în valoare de aproape 250.000 lei, lucrarea de reabilitare a instalaţiilor termice la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu" - 77.500 lei, realizarea gardului Colegiului tehnic "Panait Istrati" - 20.000 lei, precum şi lucrările de înlocuire a tâmplăriei la Grădiniţa "Luceafărul" în valoare de circa 47.000 lei.
Mai departe, între 2 şi 5 contracte au prins şi firme precum "Masters" SRL (patron Dan Nichifor, cu activitate pe partea de consultanţă tehnică), SC "Concas" (societate de construcţii la care deţine titluri de capital SC "Metal Somet" SA Buzău alături de SIF Transilvania şi persoane fizice tip listă), "Urban Serv" (afacerea lui Matei Constantin între timp societatea a intrat în procedura falimentului), duetul "Trident" - "Tigotrix" proiectant şi executant lucrări de instalaţii termice, SC "Construct P&G" (afacerea intrată sub incidenţa Legii 85/2006 aparţinând omului de afaceri Gheorghe Puşcaşu), "Proacva Instal" (Moroianu Gelu - 30% şi Tuga Ranislau - 70%), "Relvra Instal" (Vasilică Priceputu - 50%, Florentin Rotariu - 50%), "Loracom" (Bautu Nicoleta 100%), "Obiobra" (George Obreja - 100%), "Olcocons" (Costel Gabriel Olteanu - 100%), "Consbur" (Mihai Burlacu - 100%), "Osiris Project" (radiată) şi "Viotop" (Viorel Istrate - 100%).

Tandemul Mangiurea-Motoc n-a iertat nicio şcoală care voia centrală termică

Interesant de detaliat este grupul de firme "Trident" - "Tigotrix", unde are interes material consilierul municipal din partea PSD Silviu Mangiurea, dar şi cu privire la firma "Obiobra" unde patron este George Obreja, băiatul fostului prefect Gheorghi Obreja, precum şi în ce priveşte "Promotas", proprietatea consilierului judeţean PSD Marcel Motoc.
Relaţia dintre Mangiurea şi "Trident" - "Tigotrix" precum şi "Repcon" a fost deconspirată de către "Obiectiv - Vocea Brăilei" încă de anul trecut, când a prezentat lista firmelor care au câştigat contracte pentru montarea de centrale termice în şcoli. În plus, a fost întărită şi de declaraţia de avere a consilierului social-democrat care a menţionat că a încasat salariu de la "Repcon", 394 lei de la "Tigotrix" (unităţi la care asigură asistenţa tehnică) dar şi de la "Trident".
Potrivit Registrului Comerţului, la momentul 2013, la SC "Repcon" Gheorghe Beliciu deţine 25%, iar restul este proprietatea, în părţi egale, a Marioarei Istrate, Gheorghe Iuga şi Laurenţiu Oprişan. La "Trident", intrată sub incidenţa Legii insolvenţei, Istrate şi Beliciu sunt asociaţi în părţi egale, în timp ce la "Tigotrix" alături de Beliciu apare Marioara Oprişan şi Marioara Istrate.
Iată cum arată lista firmelor câştigătoare în urma procedurilor de achiziţie publică prin cumpărare directă realizate de şcolile prinse în proiectul cu centralele termice. SC "Relvra", "Cyclon Tech", "Avimi" şi "Diamar" au câştigat câte un contract fiecare, SC "Mond Construct" a prins 2 contracte, SC "Urban Serv" are 3 contracte, la fel ca şi "Tigotrix", în timp ce "Repcon" a câştigat 4 astfel de contracte. Campionii sunt însă "Promotas" şi "Trident" cu câte 7 contracte. Însumate, cifrele comunicate de şcolile care şi-au pus centrale anul trecut cu aceste firme arată că sumele din contracte sunt de peste 2,6 milioane de lei, din are aproape 0,7 milioane la cele 3 firme unde Mangiurea semnează statul de plată, iar alte 1,6 milioane de lei la "Promotas".

Fostul prefect Obreja a "ciupit" şi el bani de la şcoli

În ce priveşte "Obiobra", firma figurează în Registrul Comerţului ca fiind proprietatea lui George Obreja, însă este efectiv condusă de către tatăl său, fostul prefect/poliţist comunitar la Târlungeni, Gheorghi Obreja.
De altfel, fostul oficial a trecut în declaraţia sa de avere faptul că este directorul acestei firme de la care a încasat cu titlu de salariu suma de 42.200 lei. Interesant de punctat este faptul că "Obiobra" a avut lucrări chiar şi în perioada de mandat a fostului prefect. Mai precis este vorba despre lucrările executate în 2013 privind reparaţiile la clădirile - corp A şi B ale Colegiului Naţional "Nicolae Bălcescu" în sumă de 340.000 lei, facturate între lunile iulie şi decembrie 2013.
De precizat că Obreja şi-a început mandatul de prefect chiar în cursul lunii iulie 2013. Înainte de aceste lucrări, firma fostului prefect a mai avut contract similar în 2011 la Grădiniţa "Dumbrava Minunată", investiţia totală fiind de 177.000 lei. În rest, firma fostului prefect a mai prins şi lucrări de curăţenie prin cimitirele din oraş pentru sume frumuşele plătite de la bugetul local prin structura specializată din cadrul Primăriei Brăila care se ocupă de administrarea cimitirelor.

Bani europeni pentru "Concivia"

"Obiectiv - Vocea Brăilei" a solicitat informaţii privind investiţiile realizate în şcolile din municipiu din ultimii ani atât Inspectoratului Şcolar Judeţean precum şi Primăriei Brăila în ideea de a corela datele cu propria statistică realizată prin analiza HCLM-urilor privind updatarea domeniului public la şcoli şi grădiniţe.
Inspectoratul Şcolar ne-a pus la dispoziţie doar o listă cu investiţiile realizate din 2011 până în prezent cu finanţare de la bugetul de stat în sumă de 3,75 milioane lei spunând că doar pe acestea le au în evidenţă.
La rândul său, Primăria Brăila a trimis doar o listă cu 8 proiecte investiţionale cu finanţare prin Programul Operaţional Regional - Fondul European de Dezvoltare Regională. În ciuda faptului că solicitarea noastră în baza legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public a fost foarte clară, în adresa semnată de primarul Aurel Simionescu nu a existat nici măcar o vorbă despre celelalte proiecte investiţionale cu finanţare de la bugetul local sau de la bugetul de stat.
Revenind, cele 8 proiecte investiţionale pe bani europeni au o valoare cumulată de aproape 13 milioane lei plus TVA după cum urmează: la Şcoala "Ecateria Teodoroiu" - 0,878 milioane lei (executant "Casa Prest Construct"), la Grupul Şcolar "Grigore Moisil" - 2,69 milioane lei (executant "Construct P&G"), la Şcoala "Mihu Dragomir - 1,584 milioane lei (executant "Concivia"), la Liceul cu Program Sportiv - 0,89 milioane (executant asocierea "Construct Active Media" şi "Pro Acva Instal"), la Şcoala "Gheorghe Naum" - 0,817 milioane (executant "Rocif"), la Şcoala "Vlaicu Vodă" - 2,517 milioane (executant "Concivia" împreună cu "Egeria"), la Şcoala "Ion Creangă" - 1,754 milioane (executant "Concivia") şi, în fine, la Şcoala "Sf. Andrei" - 1,714 milioane (executant "Rocif").

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro