Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bani pentru invatamint!

Mi-e din ce in ce mai clar ca in structurile bugetare se conserva cel mai bine mentalitatile prafuite, ca in cancelariile cu pretentii exista serparii de neimaginat si ca drepturile omului, ale copilului, valorile democratiei, psihologia virstelor, pedagogia si alte lucruri de genul asta sint doar niste cuvinte mestecate de unii profesori, cuvinte care se ofilesc in fata unor interese politice ridicole, arcuite pe mentalitati paranoice in care teoria conspiratiei naste furtuni efervescente in pahare cu apa. Incompetenta, pupincurismul, intrigile meschine sint valori la mare cautare in invatamintul romanesc, aici unde evaziunea fiscala face casa buna cu educatia civica, aici unde santajul se impaca de minune cu etica si morala.
Sincer sa fiu, eu mi-as dori ca salariile profesorilor sa creasca nu cu 50%, ci cu 70%-80%, in unele cazuri cu 100%. Vorbesc serios, nu e pic de gluma aici. Am prieteni care au iesit din invatamint din cauza banilor, oameni capabili care s-au intilnit cu salarii de neacceptat pentru pregatirea lor. Dar ceea ce a contat cel mai mult cind au abandonat cariera pedagogica a fost atmosfera greu de descris din cancelariile scolilor romanesti. O atmosfera care nu are nimic de-a face cu excelenta ori cu scopul pentru care functioneaza institutiile de invatamint. O atmosfera in care birfa, bisericutele, sapaturile colegiale, interesele si rivalitatile politice, discriminarea pe criterii de virsta si de sex, salariile de merit oferite ca recompensa pentru pupincuristi, solidaritatea si complicitatea in jurul unor interese marunte, sforile trase pe cotloane intunecate direct din birourile unor presedinti de partide, orele deschise si inspectiile in care "protocolul" este un criteriu pentru obtinerea calificativelor, aceasta atmosfera, spuneam, i-a indepartat pe multi de o cariera in Educatie. Unii dintre ei ocupa acum pozitii de middle ori top level in companii multinationale, altii in presa ori cine stie unde, peste hotare, in locuri unde oamenii sint remunerati in functie de competenta. COMPETENTA. Acesta este cuvintul care nu se ia in calcul atunci cind se vorbeste de salariile din Invatamint, locul in care sistemul de plata a ramas aproape neschimbat de 20 de ani. Ca esti un profesor de 2 lei sau unul de milioane, sistemul o sa te recompenseze cu acelasi salariu. Ba, in functie de vechime si de gradele obtinute in urma unor examene care nu au nici o legatura cu ceea ce se face intr-adevar la clasa, un profesor "de 2 lei" poate fi platit mult mai bine decit cel "de milioane".
Prin urmare, da, sint de acord ca in unele cazuri salariile profesorilor sa creasca si cu 100%. Dar as vrea ca inainte de asta, toate, absolut toate posturile din Invatamint sa fie scoase la concurs, asa incit cei competenti sa aiba posibilitatea sa predea la licee de top din oras, nu sa astepte pensionarea unor cadre didactice incapabile, care inca mai considera, de pilda, ca libertatea de gindire si exprimare sint un drept exclusiv al celor mari si puternici.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii