Mergi la conţinutul principal
Contribuţia de nesindicalist, un alt «Măr al Discordiei»:

Bani opriţi ilegal din salariul angajaţilor de la Spitalul Judeţean

• după ce judecătorii au decis, zilele trecute, că este ilegal ca Spitalul Judeţean să oprească 1% din salariile tuturor angajaţilor pentru protocoale şi echipamente, consilierul judeţean Cătălin Iordache susţine că sumele oprite până acum s-au cheltuit aiurea • banii ajungeau într-un cont cu dublă administrare spital-sindicatul “Sanitas”, iar angajaţii SJU nu au beneficiat nici măcar de echipamente, acuză PND-istul • acesta a continuat susţinând că spitalul ar fi trebuit să asigure echipamentele, cu sau fără contribuţie • pe de altă parte, liderul Sindicatului Judeţean “Sanitas” Brăila se apără susţinând că banii au fost cheltuiţi doar cu acordul Comisiei Paritare, iar ultimele achiziţii au fost chiar halate pentru toţi angajaţii SJU

 

Consilierul judeţean PND Cătălin Iordache a făcut o serie de acuzaţii grave la adresa Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, pornind de la un proces pe care unitatea sanitară l-a pierdut, zilele trecute, în instanţă. Este vorba despre contribuţia de nesindicalist, în cuantum de 1% din salariul de bază, bani ce se opreau lunar tuturor angajaţilor din spital. Destinaţia lor era un cont cu dublă administrare, spital-sindicatul “Sanitas”. Mai mulţi salariaţi s-au revoltat şi au chemat unitatea sanitară în instanţă, iar judecătorii le-au dat dreptate şi au dispus ca angajatorul să le înapoieze sumele oprite lunar din salariu, decizie care este definitivă şi executorie. Pornind de la această întâmplare, consilierul Iordache a lansat mai multe acuzaţii la adresa conducerii spitalului şi a sindicatului “Sanitas”, cum ar fi că banii sunt cheltuiţi fără cap, în timp ce salariaţii nu beneficiază de absolut nimic. Pe de altă parte, liderul de sindicat de la Brăila, Măriuca Iancu, susţine că din banii respectivi s-au cumpărat echipamente pentru angajaţi, iar acuzaţiile lui Iordache sunt departe de adevăr. Neutru s-a poziţionat managerul unităţii sanitare, Delia Râşnoveanu, care a declarat că banii vor fi înapoiaţi salariaţilor, la mijloc fiind vorba despre contractul colectiv de muncă vechi. În cel nou, care a fost actualizat, se cere acordul scris al salariaţilor pentru această contribuţie de 1%.

Ieri, într-o conferinţă de presă, Cătălin Iordache a susţinut că “E vorba despre 1% din salariul brut pe care spitalul l-a oprit inclusiv celor care nu sunt membri de sindicat, considerând că acest contract colectiv de muncă încheiat cu sindicatul se răsfrânge şi asupra lor. Oamenii respectivi au spus: «Domnule, spuneţi-ne ce se întâmplă cu banii? Despre ce este vorba?» Spitalul a trimis o hârtie solicitanţilor în care le-a răspuns că banii sunt cheltuiţi sub forma următoare: «a) Cheltuieli de protocol în cadrul şedinţelor prilejuite de negocierea şi derularea contractului colectiv de muncă în limita a 5% din încasările lunare». Deci prima grijă a sindicatului a fost să aranjeze nişte cheltuieli de protocol. «b) Pentru logistică şi birotică, c) Pentru asistenţă juridică şi economică legată de negocierea şi derularea contractului colectiv de muncă», unde se bea de la punctul a. «d) Participarea tuturor categoriilor de persoane la cursuri de perfecţionare profesională sau în vederea achiziţionării echipamentului medical pentru membri şi nemembri de sindicat». Ca şi cum, ei îşi cumpără singuri din banii sindicatului ce le trebuie lor. Interesant este altceva. Aceşti bani sunt într-un cont comun administrat de spital şi sindicat. Adică dintr-o dată spitalul şi sindicatul sunt într-o simbioză deosebită şi banii de sindicat sunt la comun. Conform calculelor mele, sindicatul încasează cam 20 miliarde lei vechi anual din cotizaţii, ceea ce înseamnă o cheltuială anuală pentru protocol de 1 miliard de lei vechi pe an. Adică aproximativ 100 milioane lei vechi pe lună pentru discuţiile cu spitalul. Cum se concretizează discuţiile cu spitalul? Este evident, pentru că lucrurile nu merg cum trebuie acolo. Oamenii sunt nemulţumiţi, nu au echipamente medicale. Deşi, iată, spitalul, pe lângă banii pe care ar trebui să îi aloce el pentru echipamente mai primeşte bani şi de la sindicat. Şi nu puţini. În contextul ăsta. Angajaţii au spus, noi am plătit banii aceştia, nu am primit nimic de banii aceştia, prin urmare daţi-ne banii înapoi”.

 

«Sindicatul are o relaţie extraordinară cu conducerea spitalului. Sunt ca şi soţ şi soţie»

Iordache a continuat afirmând că cei care au acţionat în instanţă spitalul sunt asistenţi şi infirmieri, în timp ce medicii nu s-au arătat deranjaţi de faptul că li se opreşte, anual, 500-600 lei din salariu. Apoi, a revenit la reclamanţi, spunând că aceştia au fost deranjaţi de faptul că nu au primit nimic în schimbul contribuţiei de 1%, în condiţiile în care echipamentele precum halate, mănuşi, săpun, dezinfectant ar trebui să fie asigurate de spital oricum, şi nu în urma opririi banilor din leafă. “Ei au făcut o plângere şi la ITM în care au întrebat dacă e normal ca spitalul să le oprească bani ca să le dea echipamente de protecţie? ITM-ul le-a răspuns, adică domnul Voiculeţ le-a spus că nu! Angajatorul trebuie să le dea lucrurile astea fără ca ei să le plătească. Adică nu trebuie să vină ei de acasă cumva cu echipamentul de protecţie. Dar ţinând cont că la spital te trimite după leucoplast, medicamente, nu e de mirare că şi pe angajaţi îi pune să îşi cumpere ce le trebuie”, a mai precizat consilierul judeţean.

Ulterior, Iordache şi-a îndreptat acuzaţiile către liderul de sindicat judeţean al Federaţiei “Sanitas”, Măriuca Iancu, afirmând că banii nu ar fi cheltuiţi deloc în favoarea contribuabililor. “Sindicatul are o relaţie extraordinară cu conducerea spitalului. Sunt ca şi soţ şi soţie. Lider este o doamnă, nu îi cunosc numele, îmi pare rău, dar nu cred că am pierdut ceva important, pentru că doamna respectivă este apropiată întotdeauna de directorii de îngrijiri pentru că acolo discută, ei cumpără chestiile astea. Cine are cele mai multe surse de a cumpăra ceva?! Cei de la îngrijiri! Şi sucuri, şi fursecuri, şi halate care uneori au culori diferite şi ies scandaluri că de ce la chirurgie aveau halatele mov, sau ceva cu mov pe ele. Adică au avut probleme de fashion ultima dată la achiziţia de echipament medical”, a devenit, ironic, Iordache. Acesta a mai spus că banii se toacă aiurea, în timp ce sindicatele au sedii foarte bune, ca nişte apartamente, căci la 20 de miliarde lei vechi pe an îşi permit. “Deci, practic nu se ştie exact cum se cheltuie banii sindicatului. Asta e una dintre nemulţumirile salariaţilor de acolo. De asemenea, cei care nu sunt membri de sindicat plătesc oricum aceeaşi taxă ca şi cum ar fi. Unii dintre ei au decis să se adreseze instanţei ca să îşi recupereze banii respectivi. Dar cel mai mult sunt deranjaţi de faptul că plătesc bani degeaba şi că nu se întâmplă nimic cu banii lor. Adică nu văd nimic în sensul ăsta”, a conchis PND-istul.

 

Râşnoveanu susţine că banii vor fi înapoiaţi salariaţilor

Contactată telefonic, managerul SJU Delia Râşnoveanu ne-a precizat că acea contribuţie de 1% din salariul de bază era prevăzută de vechiul contract colectiv de muncă, iar în urma procesului acesta a fost schimbat. Salariaţii care vor totuşi ca un procent din leafa lor să meargă în contul cu dublă administrare îşi vor exprima în scris acordul, de acum încolo. “Contractul colectiv de muncă vechi, care s-a încheiat anul acesta, prevedea ca salariaţii care nu sunt membri de sindicat să contribuie cu 1% la fondul comun pe care-l administrau spitalul şi sindicatul. Acest punct a fost schimbat în noul contract de muncă pe care l-am semnat de curând şi în care există un procent din salariu pentru ne-membrii de sindicat, dar numai cu acordul scris al acestora. Este vorba despre «Sanitas», da. Celelalte sindicate nu au spus nimic”, ne-a declarat Râşnoveanu. Şefa spitalul a adăugat că banii vor fi înapoiaţi salariaţilor. “Urmează să le înapoiem banii, dar mai întâi să verificăm juridic, să vedem din ce cont vor fi înapoiaţi”, a adăugat Delia Râşnoveanu.

Liderul sindicatului judeţean al Federaţiei “Sanitas”, Măriuca Iancu, s-a apărat în faţa acuzaţiilor consilierului judeţean, Cătălin Iordache. Iancu a afirmat că banii s-au cheltuit numai cu acordul Comisiei Paritare, iar ultimele achiziţii au fost halatele pentru toţi angajaţii spitalului, indiferent dacă sunt membri sau nu de sindicat. “Nici nu ştiu cine a greşit aici. Serviciul RUNOS a luat semnături de la oameni că sunt de acord să beneficieze de prevederile contractului colectiv de muncă şi, fiind de acord, înseamnă că eşti de acord şi să ţi se oprească 1% din salariul de bază. Şi în alte judeţe s-a întâmplat acelaşi lucru. Spune că trebuie să ai semnătura lui special pentru banii aceştia. Omul beneficiază de tot, dar când este vorba să-ţi dea 1% nu se îndură. Păi era vorba de 20-40 lei, asta înainte să se mărească salariile. Banii aceştia nu ajung direct la noi, ei se strâng într-un cont deschis de Spitalul Judeţean şi Sanitas. Banii se pot folosi doar cu acordul Comisiei Paritare. De banii ăştia, am cumpărat halate pentru tot personalul, adică au beneficiat şi cei care cer acum banii înapoi. Niciodată nu s-au folosit banii pentru cheltuieli de protocol, nici măcar o sticlă cu apă n-am cumpărat din ei. Noi am folosit banii pentru a cumpăra echipamente pentru tot personalul, pentru 2 mii şi ceva de oameni. Nu s-au cheltuit aiurea!”, ne-a spus Măriuca Iancu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro