Mergi la conţinutul principal
Paul Stănescu, la Brăila pentru a semna contractele cu CJ pe PNDL2

Bani grei pentru drumurile judeţului

• vicepremierul Paul Stănescu, totodată ministrul Dezvoltării, a vizitat, vineri, Brăila pentru a participa la o întâlnire de lucru cu primarii din judeţ, pe tema proiectelor cu finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 • cu această ocazie, oficialul a semnat şase contracte  pe care CJ Brăila le are privind reabilitarea de drumuri judeţene în valoare de circa 62 milioane lei • potrivit preşedintelui Consiliului, Francisk Chiriac, 30 de contracte venite din partea primarilor sunt deja semnate şi vor urma şi altele până la finele anului

 

Paul Stănescu, viceprim-ministrul României şi totodată ministrul Dezvoltării, a venit, vineri la Brăila, alături de secretarul de stat la Ministerul Dezvoltării, Adrian Gâdea, pentru a participa la o întâlnire de lucru cu primarii din judeţ. Acesta a semnat contractele de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) etapa a II-a, pentru şase proiecte pe care Consiliul Judeţean le-a propus, ce vizează reabilitarea mai multor drumuri judeţene. Pe lângă şeful CJ Brăila, Francisk Chiriac, prefectul Brăilei George Paladi şi primarii din judeţ, au mai luat parte la lucrările şedinţei primarul municipiului, Marian Dragomir, fostul edil-şef Aurel Simionescu, precum şi cei trei parlamentari PSD de Brăila - deputaţii Emilia Meiroşu, Nicu Niţă şi senatorul Ion Rotaru.

“Aşa cum ştiţi ministerul pe care îl coordonez este unul, haideţi să spunem, mare de la început, care gestionează atât fonduri europene cât şi fonduri publice. Astăzi discutăm de semnarea a şase contracte pe PNDL 2, un program care funcţionează bine, spunem noi. Practic evenimentul de astăzi a fost provocat, dacă pot spune aşa, de domnul preşedinte al CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac.  Bineînţeles, împreună cu conducerea Consiliului, cu consilierii judeţeni, colegii parlamentari şi vreau să amintesc şi echipa tehnică de la CJ care duce tot greul până la urmă. După cum ştiţi, în prima parte au fost alocate fonduri publice de 16 miliarde lei. În a doua parte a PNDL vorbim de 30 miliarde lei”, a declarat Stănescu.

Ministrul Dezvoltării a punctat că la acordarea finanţărilor s-a ţinut cont de sectorul Sănătate, Educaţie, Apa/Canalizare, Energie, Transport, Salubrizare, Cultură şi Sport.

“Programul este foarte curajos. Aşa cum spuneam mai devreme, funcţionează foarte bine. Vreau să vă spun că nicio factură nu a întârziat la plată decât maxim 2 săptămâni. Ăsta a fost maximul. Deci merge foarte bine. Şi aş mai vrea să vă mai spun un lucru foarte important, că banii nu au fost alocaţi politic în niciun judeţ. Au fost patru criterii clare şi vreau să ştie toată lumea acest lucru: capacitatea financiară a judeţului respectiv, suprafaţa judeţului, numărul de locuitori şi numărul de UAT-uri. Deci chiar dacă domnul premier Mihai Tudose este de la Brăila, trebuie să ştiţi un lucru: banii au fost alocaţi pe aceste criterii în toate judeţele ţării. (...) La Brăila, astăzi, avem şase proiecte. Ele însemnând practic drumuri judeţene în valoare de 62 de milioane lei aproximativ. (...) După ce semnăm contractele, o să stăm de vorbă cu domnii primari, fiecare cu problemele sale. Nu vorbim doar de PNDL, dar şi de fonduri europene”, a mai adăugat vicepremierul.

 

Care au fost priorităţile Guvernului PSD

La rândul său, secretarul de stat, Adrian Gâdea, a ţinut să facă un scurt istoric privind PNDL, precizând că în prima etapă judeţul Brăila a beneficiat de o alocare de 355 milioane lei pentru 68 de obiective de investiţii. De asemenea, acesta a reamintit că pe PNDL 2 judeţul nostru a beneficiat de o alocare de 645 milioane lei pentru 99 de proiecte investiţionale.

“Vorbim în total de 167 obiective. Spunea domnul vicepremier criteriile în funcţie de care s-au alocat sumele de bani pentru fiecare dintre judeţele acestei ţări. Dar şi în interiorul judeţului am avut câteva criterii prioritare pentru a ne conforma directivelor Uniunii Europene. Aici, ca şi priorităţi au fost creşele, grădiniţele şi şcolile, drumurile judeţene au reprezentat 35% din suma alocată pe judeţ, alimentările cu apă şi sistemele de canalizare 50%, dispensarele şi centrele de permanenţă din zona rurală au reprezentat un pas prioritar, podurile şi podeţele de asemenea, şi ultimul pas - drumurile comunale, iluminatul public, modernizarea sediilor de primării şi alte domenii care sunt eligibile”, a afirmat Gâdea.

Potrivit sursei citate, înainte de a se aproba finanţările prin PNDL s-a analizat foarte bine fiecare propunere pentru a se vedea dacă pot face obiectul unei finanţări prin fonduri europene.

 

S-au semnat contracte pentru reabilitarea a şase sectoare de drumuri judeţene

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a ţinut să menţioneze care sunt cele şase proiecte care vor fi finanţate prin PNDL 2 la nivelul Consiliului: DJ221B Brăila - Vădeni, DJ211B Victoria - Mihai Bravu, DJ203R - DJ 211 Lişcoteanca, DJ212A Brăila - Măraşu, DJ255A Cotu Lung - DN23 şi DJ212A Blasova (11 km).

“În momentul de faţă avem 2 proiecte europene depuse pe infrastructura drumurilor judeţene: unul pe partea de POR de 61,7 km şi pe SUERD de 18,5 km, însumând vreo 70 km. A venit vremea să semnăm şi contractele pe PNDL 2. Însumează 46,5 km. Deci în total avem 125 km de drum judeţean din fonduri guvernamentale şi din fonduri europene. Şi în fiecare an ne străduim, din bugetul propriu să reabilităm 50 km de drum judeţean. La sfârşitul mandatului, în 2020, sperăm să avem 300 km de drum judeţean reabilitate”, a declarat Chiriac.

Totodată, acesta a făcut precizarea că, pe lângă cele şase proiecte semnate pentru finanţarea pe PNDL, alte 30 de proiecte venite din partea primarilor din judeţ au fost deja semnate şi că urmează altele.

“Asta nu înseamnă că nu aveţi posibilitatea de a demara procedurile de achiziţie pe proiectele care nu sunt semnate încă. Am vorbit cu domnul secretar de stat şi cu domnul vicepremier, în perioada imediat următoare vor urma şi altele, astfel încât, până de sărbători sperăm să avem undeva la peste 60 proiecte semnate şi urmează şi celelalte. Aşa că nu vă pierdeţi speranţa. Toate proiectele vor fi semnate. Eu mi-aş dori cât mai multe până la sfârşitul anului”, a mai adăugat sursa citată.

Chiriac şi-a mai manifestat speranţa să nu existe contestaţii la licitaţiile pentru cele şase proiecte ale CJ referitoare la drumurile judeţene, astfel încât lucrările să poată începe cât mai repede, poate chiar în 2018.

Tot cu această ocazie, ministrul Dezvoltării a mai adăugat că Executivul a aprobat alocarea suplimentară a sumei de 40 milioane lei pentru finanţarea lucrărilor de investiţii realizate pentru proiectele incluse în PNDL I. Banii provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi au fost alocaţi printr-o hotărâre adoptată în cadrul celei mai recente şedinţe de Guvern.

Precizăm că reprezentanţii mass-media nu au putut participa la toată întâlnirea oficialilor de la Bucureşti cu primarii, ci doar la prima parte, până la momentul semnării contractelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro