Mergi la conţinutul principal

Bani de la Consiliul Judeţean pentru investiţii consistente în municipiul Brăila

• reabilitarea sau amenajarea de la zero a unor parcări, modernizarea unei străzi, dar şi reabilitarea fântânii arteziene din Piaţa Traian se numără printre obiectivele avute în vedere de consilierii judeţeni • banii de la bugetul judeţului nu vor acoperi integral investiţiile, ci reprezintă doar contribuţii venite în completarea celor făcute de Primăria Brăila • în ciuda sumelor generoase, implementarea unor proiecte ar putea fi amânată pentru anul viitor

 

Consiliul Judeţean va contribui cu bani pentru realizarea unor investiţii pe raza municipiului Brăila. Asta au decis, în ultima şedinţă, consilierii judeţeni. Sunt avute în vedere cinci obiective, iar sumele alocate de la bugetul judeţului sunt situate între 116.000 lei (1,16 miliarde lei vechi n.n.) şi un milion de lei (10 miliarde de lei vechi).

“Consolidarea şi restaurarea fântânii arteziene din Piaţa Traian” este unul dintre obiectivele pentru realizarea cărora CJ vine în sprijinul Primăriei Brăila, cu o contribuţie de 358.839 lei. Cea mai mare sumă alocată, 1.017.579 lei, este destinată proiectului “Viabilizare bazin de înot olimpic”. Alţi 736.913 lei vor merge de la bugetul judeţului către un proiect ce vizează modernizarea mai multor parcări de pe raza municipiului Brăila. Este vorba despre cea de pe Str. Pietăţii, din jurul Policlinicii nr. 2, sau cea de pe Şos. Buzăului, situată între blocurile B19, B18, B12 şi Grădiniţa nr. 55. O altă parcare ce urmează să fie modernizată cu bani de la CJ este situată pe bdul. Dorobanţilor, în zona blocurilor B16, B18 şi B19. De asemenea, mai este avută în vedere şi parcarea din cartierul Viziru I, dintre blocurile 12, 13, 14 şi Aleea Nada Florilor, blocul 9. De altfel, şi proiectul legat de viabilizarea bazinului de înot vizează, de fapt, amenajarea unei parcări în zona acestui obiectiv.

Consiliul Judeţean va mai contribui cu 116.013 lei pentru amenajarea sensului giratoriu din zona intersecţiei Calea Galaţi cu bdul. Cuza. În fine, vor mai fi alocaţi de la bugetul judeţului 725.148 lei, pentru un proiect de viabilizare a străzii Prelungirea Lanului, din cartierul Chercea.

Toate sumele alocate pentru cele cinci proiecte nu acoperă în totalitate investiţiile necesare ci reprezintă doar contribuţii la sumele finale. Primăria Brăila urmează să vină cu partea ei de bani pentru a acoperi necesarul. Întrebat de un reporter al cotidianului nostru cam cât reprezintă contribuţia CJ şi cât va fi cea a Primăriei, edilul-şef Marian Dragomir ne-a declarat că aceste contribuţii diferă de la un proiect la altul şi nu se poate vorbi despre o paritate fixă, de genul 50

% CJ - 50% Primărie, ori 40% CJ - 60% Primărie. “Gradul de acoperire a investiţiilor este diferit la fiecare proiect în parte. Nu pot preciza în acest moment cu exactitate sumele cu care va contribui Primăria la aceste proiecte”, ne-a spus Dragomir.

 

Nu se ştie dacă banii vor fi cheltuiţi anul acesta

Conform hotărârii votate de Consiliul Judeţean, banii alocaţi vor trebui cheltuiţi până la sfârşitul anului, sumele rămase nefolosite urmând să se întoarcă la bugetul judeţului. Tot primarul Marian Dragomir ne-a explicat, însă, că sumele necheltuite anul acestea vor fi reportate pentru anul viitor, chiar dacă în primă instanţă se vor întoarce la CJ. “Ce nu folosim se va reporta, astfel încât să putem continua proiectele în cauză şi pe parcursul anului viitor. Desigur, noi am vrea să implementăm toate proiectele până la sfârşitul lui 2017 dar, după cum se ştie, mai întâi trebuie să trecem prin procedurile de licitaţii pentru desemnarea unor constructori, iar dacă apar contestaţii, aşa cum s-a mai întâmplat destul de des până acum, aceste proceduri se vor prelungi şi, dacă ne prinde iarna, va trebui să amânăm începerea lucrărilor pentru primăvara viitoare”, a punctat primarul Dragomir.

Unul dintre proiectele care ar putea întâmpina dificultăţi la desemnarea unui constructor ar putea fi cel legat de consolidarea şi restaurarea fântânii arteziene din Piaţa Traian. Primăria încearcă de câţiva ani să pună în practică acest proiect, însă la licitaţii nu prea s-au prezentat firme interesate, în ciuda faptului că bugetul alocat se situa în jurul valorii de 1 milion de lei (10 miliarde de lei vechi n.n.). O primă tentativă a fost în 2014, urmând apoi şi altele, însă fără rezultat. Motivul oficial era că operaţiunea de restaurare a acestei fântâni vechi de 100 de ani ar fi prea complexă şi că nu se găsesc firme suficient de specializate pentru a o pune în practică. În prezent, Primăria încearcă din nou să scoată această lucrare la licitaţie. Bugetul alocat a mai scăzut un pic faţă de anii trecuţi. Astfel, municipalitatea oferă 907.000 lei (9 miliarde lei vechi n.n.) pentru lucrarea respectivă. Din această sumă, contribuţia CJ va fi, după cum precizam mai sus, 358.839 lei. Râmâne de văzut dacă se vor prezenta la licitaţie firme interesate să preia lucrarea şi care va fi preţul final de adjudecare a lucrării.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro