Mergi la conţinutul principal

Balta Brailei in carantina

Parcul Natural Balta Mica a Brailei, in carantina de gradul II. Autoritatile au luat masuri severe de interzicere a transportului de animale inspre si dinspre Balta Mica, dupa ce in comuna Marasu au fost descoperiti trei porci bolnavi de pesta. Aparitia focarului de pesta porcina, pentru care autoritatile au primit confirmarea marti seara, a fost anuntata oficialilor europeni de resort, iar acestia vor decide daca trebuie ucisi toti porcii din rezervatie, sau se vor lua masuri mai putin drastice, de vinatoare selectiva si de verificare permanenta a starii de sanatate a animalelor respective. Autoritatile brailene recunosc ca, daca li se va cere uciderea celor circa 2.500 de porci existenti in rezervatie, va fi de lucru 3 luni de zile, numai pentru prinderea animalelor semisalbatice care umbla libere, pe cele 18.000 ha. Dumitru Popa, subprefect al Brailei, a declarat, ieri, ca a avut loc o sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, in care s-a stabilit un plan de actiune, care va fi pus in aplicare imediat ce se va primi raspunsul oficialilor europeni: "La momentul de fata avem doua scenarii posibile. Pesta este in Balta Mica, deci vizavi de Marasu, intr-un loc izolat, iar masurile, intr-un scenariu pesimist, sint sumbre: exterminarea tuturor porcilor existenti in rezervatie, incinerarea si ingroparea lor. Dupa o estimare facuta de Directia Sanitar Veterinara, sint aproximativ 2.500 de porci acolo, care au pina la 200 de kg. Am facut toate demersurile, am gasit si temeiul legal pentru a obtine autorizatia de mediu ca sa facem aceasta operatiune pe malul Baltii Mici, dar problema foarte grava va fi sa transportam la fata locului doua excavatoare si o fadroma. Nu vom incepe executarea porcilor decit dupa ce vom duce utilajele acolo. In cursul zilei de azi se va realiza identificarea locului unde se va putea cobori de pe bac cu excavatoarele si fadroma. Ne va ajuta armata cu aceasta problema. Ei au specialisti la pontonieri care stiu unde ar putea cobori un utilaj cu o asemenea greutate, fara riscuri prea mari de a le pierde prin Dunare. In plus, animalele existente la Marasu trebuie vaccinate, asta insemnind circa 10.000 de porci".
Subprefectul a explicat si care ar fi varianta optimista de lucru: "Varianta optimista, ce a fost notificata de altfel de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara la Bruxelles, ar fi sa se considere ca acesti porci sint semisalbatici si sa se aplice procedura specifica, adica o vinatoare de control, se extrage un anumit numar de animale, la care se face analiza, iar daca nu se gaseste un alt caz de pesta, se repeta aceasta operatiune la 3, 6 luni, dupa cum se stabileste. Sper ca Bruxelles-ul sa accepte aceasta varianta, mergind pe ideea ca porcii pot fi incadrati la salbatici, pentru ca 80% dintre ei chiar sint salbatici".

"Ia timp sa omori si sa arzi 2.500 de porci"

Autoritatile au luat masuri pentru instalarea punctelor de paza cu politisti si jandarmi la trecerile peste fluviu, pentru a preintimpina posibilele incercari ale unor sateni de a-si aduce animalele acasa, pentru a le scapa de la moarte sigura. Interdictia de trecere cu animalele peste fluviu, de orice parte, priveste nu numai porcii, ci orice animal, dat fiind ca acestea pot aduce virusul pe copite.
"Porcii din Balta Mica sint ai oamenilor din satele riverane, si din Insula Mare, si in partea cealalta, Bertesti, Stancuta, Polizesti, Stanca, pina la Gropeni. Ei primavara le dau drumul la acesti porci in Insula Mica si se mai duc dupa ei toamna, daca reusesc sa-i impuste, ca sa-i taie, sau ce metoda folosesc la prinderea lor. Pentru despagubiri nu va putem da acum sume concrete, exista o comisie care va face toate evaluarile si calculele. Pe de alta parte, vreau sa va spun ca speram sa se accepte varianta vinatorii controlate, pentru ca acolo, intre acesti porci semisalbatici, cum le spunem noi, sint si porci mistreti", ne-a declarat Gicu Dragan, directorul DSV Braila. "Pina la Craciun ne ducem cu actiunile, pentru ca la gaini, cu gripa aviara, era mai usor, le prindeam si le omoram. Acum, va dati seama, sint si animale de 200 de kg, trebuie sa le tranchilizam si dupa aceea, ca sa le incineram... va dati seama ca nici nu le putem cara. De aceea s-a si venit cu ideea “domnule, ne trebuie halterofili, ca sa caram porcii astia” si am zis sa cautam utilaje grele. Acolo trebuie sa facem un tarc cit mai aproape de groapa in care le vom incinera, ca nu putem cara porcii km intregi. Ne va lua timp, aici este partea grea, nu de stapinire a bolii, de impact al ei, pentru ca pesta porcina nu se transmite la om. Partea de stingere a focarului este foarte grea, pentru ca ia timp sa omori si sa arzi 2.500 de porci".
Dragan a precizat ca nu se vor instala filtre sanitare, ci numai paza militarizata. Politia va avea in grija localitatile Marasu, Gropeni, Bertesti, Stancuta, iar jandarmii - Bandoiu, Tacau, Strimba si Gura Calmatui.
Satenii din localitatile de pe malul Dunarii sint speriati de perspectiva aparitiei unor noi focare de pesta porcina si de a-si pierde animalele
"Pai cum sa ne omoare porcii, bre? Nu se poate, mama, cum?! Pai daca ne taie porcul, sa ne ia si pe noi sa ne omoare, ca asta e tot ce avem. Nu, nu, ne punem contra! Pai atunci sa vina sa ne ia si pe noi, sa ne omoare si pe noi! Nu ne intereseaza nici un fel de despagubire!", ne-a spus un satean.
Aseara urmau sa ajunga la Braila vaccinurile antipesta, iar de astazi va incepe vaccinarea la Marasu, cei circa 10.000 de porci in zona urmind a fi vaccinati in circa 3 zile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro