Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bagdadul anunta arestarea numarului doi in ierarhia al-Qaida din Irak

Fortele americane si irakiene l-au arestat, in urma cu citeva zile, pe numarul doi in ierarhia al-Qaida din Irak, provocind astfel "o lovitura grea" retelei teroriste, a anuntat duminica, in cadrul unei conferinte de presa, consilierul irakian pe probleme de securitate nationala, Mowaffak al-Rubaie, citat de Reuters.
El l-a identificat pe barbatul arestat ca fiind Hamed Juma Faris al-Suaidi, cunoscut si sub numele de Abu Humam sau Abu Rana, si a adaugat ca acesta este adjunctul lui Abu Ayyub al-Masri, care a preluat conducerea gruparii insurgente islamiste sunnite, dupa ce trupele americane l-au ucis pe Abu Mussab al-Zarqawi in iunie.
"Se ascundea intr-o cladire folosita de mai multe familii, voia sa foloseasca femei si copii drept scuturi umane, in momentul in care fortele noastre l-au capturat", a declarat al-Rubaie la conferinta de presa.
"Pot spune ca al-Qaida in Irak a primit o lovitura grea", a adaugat el.
Oficialii americani si irakieni au invinuit gruparea al-Qaida din Irak ca a comis unele dintre cele mai singeroase atacuri impotriva civililor din aceasta tara, ca parte a unei campanii de declansare a unui razboi civil intre majoritatea siita si minoritatea sunnita.
Rubaie a precizat ca Suaidi a fost arestat impreuna cu alti citiva adepti in urma cu citeva zile, intr-o zona nespecificata, si ca el l-ar fi instruit pe atentatorul sinucigas care a provocat explozia de la moscheea din Samarra, incident care a declansat violentele interconfesionale singeroase.
"Dupa moartea lui Zarqawi, am primit o serie de informatii despre al-Suaidi si locul unde se afla el", a declarat consilierul irakian.
"Operatiunile noastre de stringere de informatii au inceput cu localizarea lui in provincia Salahideen, iar datele obtinute la jumatatea lunii iunie aratau ca acesta s-a deplasat la nord de Bagdad si ca lucra in afara localitatii Baaquba, in aceeasi zona in care a fost asasinat al-Zarqawi", a adaugat oficialul.
In ciuda pozitiei sale in ierarhia al-Qaida, Suaidi nu era un nume cunoscut, iar consilierul irakian pe probleme de securitate nationala nu i-a divulgat nationalitatea.
Atentatul sinucigas de la moscheea siita din Samara, comis de un militant al-Qaida, Haitham al-Badri, la 22 februarie, a declansat un val de violente interconfesionale soldate cu mii de morti si care au adus Irakul in pragul razboiului civil. Al-Qaida a negat insa orice responsabilitate in comiterea atacului.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii