Mergi la conţinutul principal

Bacovianism insular (I)

Ca orice individualitate poetica, Nicolae Grigore Marasanu, inscriindu-se metaforic in casta spiritelor danubiene si elegiac in erosul manierismului neomodernist, manifesta un dublu angajament in actul creator: catharhic prin epopeizarea obsesiei centrale si panteist (exista o sacralitate similara cu cea a lui Germain Drogenbroodt) prin mitizarea paradisiaca a universului liric, mitizare ce apare ca o necesitate de stabilire a unui reper conceptual.
Antologia sa de autor, "Leviathanul" (Editura Grai si Suflet - Cultura Nationala, Bucuresti, 2004), dincolo de punerea sub unghi semiotic a metamorfozelor stilistice, trebuie abordata strict axiologic, pentru o aprofundare a poeticului atit ca logos, cit si ca alternativa protectionista. Axiologia apare la nivelul simbologiei programatice, care este alcatuita dintr-un substrat metaforic si un adstrat ermetic barbian. Iar germenii acestei simbologii se gasesc in volumul de debut al poetului - "Insula", un samizdat transcedental inglobat intr-o existenta lacustra, salbatica, obsesiv retrospecta, cu rol de perenizare a genezei: "Linistea aceasta imi toarce sufletul / ca pe un fir de lumina/ si infloresc din suspine/ sapte crizanteme de alb" (O, cita liniste).
Spatialitatea fizica a samizdatului se dilata mitic sub influenta rememorarii nostalgic-metaforizate si excesiv idilice, intr-atit de vorace incit temporalitatea este practic devorata: "Cind vom avea trupul marii,/ tarmul ne va invalui potrivnic/ cerc de foc de care dansul nostru/ se va lovi hotarele sa-I sparga" (Pendulul apei).
Nicolae Grigore Marasanu are toate atributele unui spirito peregrino, in acceptiunea sa dantesca, a unui fantast diurn dependent de sacralitatea naturii pe care o percepe si o idealizeaza intr-o cheie incantator-baladesca: "Ne-nvaluie lumina/ din ce in ce mai mult/ ce goi venim din noaptea/ care-n portal se sfarma// ca dintr-o delta/ -n care/ n-a mai sunat de mult/ prohodul de parime,/ nici tunetul de arma.// Ne regasim in roua/ albastrei dimineti/ peste cimpia care/ de mult invoca ploaia" (Ne-nvaluie lumina).
In ceea ce priveste proprietatea sa literara, Marin Mincu, ca de altfel si alti critici de calibru, cade prada unei interpretari eronate, considerind-o ca fiind una"care se leaga de toposul acvatic" (Luceafarul, 2003). De ce o consider o interpretare eronata? Deoarece acest "topos" nu este chiar un topos propriu-zis, ci un topos-efemerida, care actioneaza ca un spargator de coduri imagistice ce ar putea facilita decriptarea si scoaterea la suprafata a unui epos subacvatic. De fapt, actul creator se constituie totalmente intr-o transgresare a existentei subacvatice. De aici si dorinta angoasanta a eului poetic de a se contopi cu elementarul matricial: "Sa privesti cu ochii deschisi in adinc / intinsele cimpii cu iarba de mare // pestii plutind imponderabil / un zbor de fluturi amintindu-ti // leviathanul-corabie de fosfor catre neintuitele tarmuri purtindu-te, // dar mai presus sa simti trupul inflorind ca o iarba de mare/ si nevoia de aer// sufocanta nevoie de aer" (Iarba de mare).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro