Mergi la conţinutul principal

Bacalaureatul s-a încheiat! Liceenii au susținut ultimul examen scris

* ieri s-a desfășurat proba la alegere a profilului și specializării, unde candidații au avut de ales dintr-o listă de discipline, în funcție de profilul studiat * primele rezultate se vor afișa luni, 8 iulie  

 

 

Gata bacul! Absolvenții de liceu din Brăila au susținut ieri ultima probă scrisă din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea iulie 2019. La această testare candidații au putut alege o disciplină dintr-o listă de materii, în funcție de profilul urmat în liceu. Mai exact, Fizica, Chimia, Biologia sau Informatica a putut fi aleasă de elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională. Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie și Sociologie sunt materiile pentru care au putut opta absolvenții de la profilul uman din filiera teoretică, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat anterior.

La fel ca la celelalte două probe, testarea a început în jurul orei 09.00 iar timpul destinat redactării unei lucrări scrise a fost de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Candidații nu au avut însă nevoie de 180 de minute pentru a rezolva cerințele, mulți ieșind din sălile de examen după două ore sau chiar și mai devreme de atât. Cum ieșeau de pe poarta liceului pe chipurile tinerilor se putea citi ușurarea că bacul s-a încheiat, bucuria că au scăpat de stres și nopți nedormite, cel puțin până la admiterea la facultate. În ceea ce privește subiectele probelor de examen, indiferent de materia aleasă, toți candidații ne-au declarat că cerințele au fost ușoare, cu excepția unui exercițiu mai dificil. De altfel, proba la alegere a profilului și specializării este testarea la care absolvenții se așteaptă la cele mai mari note.

 

Aproape 1.600 de absolvenți brăileni s-a prezentat la ultima probă

 

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, la proba de ieri s-au prezentat 1.597 de candidați din cei 1.738 de absolvenți înscriși (1.507 din seria curentă și 231 din seriile anterioare). La nivel național, pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 136.087 de candidați din toate promoțiile (116.316 candidați din promoția curentă, respectiv 19.771 de candidați din promoțiile anterioare).

Primele rezultate la bacalaureat se vor afișa luni, 8 iulie, la ora 12.00, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 13 iulie.

Lucrările absolvenților de liceu vor fi evaluate de doi profesori iar dacă există o diferență de cel mult un punct între cele două note, atunci se va face media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind apoi înregistrată în catalogul de bacalaureat. În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare.

Același tipar se va respecta și în cazul contestațiilor, cu mențiunea că, la final, dacă se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații și nu mai poate fi modificată.

Reamintim că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 cel puțin, la probele scrise.

 

Cum s-au descurcat liceenii brăileni la examenul de anul trecut?

 

La sesiunea de anul trecut a bacalaureatului, în județul Brăila au participat la examen 1.609 absolvenți dintr-un total de 1.748 de candidați înscriși. În urma rezultatelor obținute de aceștia, 1.284 de elevi au trecut cu brio de "examenul" maturității", rata de promovare fiind de 79,8%. Cu acest procent județul Brăila s-a clasat pe locul 3 pe țară.

La nivel național, rata de promovare înregistrată de absolvenți a fost de 74,7%.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro