Mergi la conţinutul principal

Bacalaureat 2019. Arghezi sau Barbu la Uman, Bacovia sau Blaga la Real

* aceștia sunt autorii care au "picat" la eseul probei de limba și literatura română * părerile candidaților în privința subiectelor au fost împărțite, unii susținând că au fost ușoare, alții recunoscând că ar fi preferat un roman

 

 

Emoții mari pentru absolvenții de liceu din Brăila și din toată țara! Ieri, aceștia au susținut prima probă scrisă din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea iulie 2019, cea la limba și literatura română. Încă de la prima oră a dimineții tinerii s-au adunat în fața centrelor de examen, accesul candidaților în săli fiind permis până în ora 8.30, pe baza actului de identitate. În jurul orei 9.00 au fost distribuite subiectele, tinerii având la dispoziție trei ore pentru a rezolva cerințele.

Subiectele au diferit în funcție de profilul studiat și  de filiera absolvită de candidați. Astfel, la profilul Real (liceele teoretice - Matematică-informatică și Științele naturii, liceele tehnologice și liceele vocaționale - cu excepția profilului Pedagogic), candidații au avut de realizat un eseu pe baza unui text poetic aparținând lui George Bacovia sau Lucian Blaga. Pentru absolvenții profilului Uman (Filologie, Științe Sociale) și pentru cei de la profilul Pedagogic (Învățător-educator), subiectele de la Limba și literatura română au avut ca cerință realizarea unui eseu referitor la un text poetic aparținând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu. Celelalte două subiecte au fost comune pentru ambele profiluri. Subiectul I, punctul A, a cuprins cinci cerințe, formulate pe baza unui fragment la prima vedere din “Amintiri de la Junimea din Iași”,de George Panu. La punctul B, cerința a vizat realizarea unui text argumentativ despre importanța pregătirii înaintea susținerii unui discurs. La subiectul al II-lea, candidații au avut de argumentat perspectiva narativă în fragmentul de text "Venea o moară pe Siret" de Mihail Sadoveanu.

La ieșirea din centrele de examen unii candidați păreau bucuroși că au "picat" pe subiect.

"Foarte ușor mi s-a părut. Eu chiar voiam «Plumb». Știam câte ceva la fiecare poezie, dar am ales Bacovia mi s-a părut cel mai ușor", ne-a spus Alexandru D. "A fost super! Fix pe Arghezi l-am învățat cel mai bine. Pentru mine ce a fost mai greu a trecut", a susținut și Gabi S.

Alți absolvenți ne-au spus că poeziile nu s-au numărat printre operele pe care le-au pregătit cel mai bine pentru "examenul maturității", preferând o operă din genul epic sau dramatic.

"Subiectul I I-am făcut pe tot și a fost foarte ușor. Subiectul II l-am făcut iar pe tot dar am greșit eu puțin. La subiectul III, între Arghezi și Barbu am ales «Testament» de Tudor Arghezi. Nu am știut prea mult la el, recunosc, dar am încercat să scriu acolo cât mai mult. La poezii eu am știut doar Blaga că m-am axat mai mult pe epic, pe nuvelă, pe comedie. Și la o operă din genul epic m-am așteptat" , ne-a spus Gabriel C.

Dincolo de nivelul de dificultate al subiectelor, au fost tineri care ne-au spus că cerințelor le-au lipsit atractivitatea.

"Proba a fost ușoară, am scris tot, dar a fost șters. Nu mi-a plăcut! Aș fi vrut ceva mai interesant la subiectul I, la textul argumentativ. A fost o cerință despre vorbitul în public, nimic ieșit din comun. Apoi, la subiectul II am avut de argumentat o perspectivă narativă pe un text... Cred că au deschis cartea, au luat fragmentul și ni l-au pus în subiect", ne-a declarat Corina P. 

Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, la proba de ieri s-au prezentat 1.550 de candidați din cei 1.738 de absolvenți de liceu înscriși să susțină probele. Examenul s-a desfășurat în condiții normale, fără tentative de fraudă.

 

Urmează "proba de foc"

 

Examenul de bacalaureat continuă, miercuri, pe 3 iulie, cu proba obligatorie a profilului. La Matematică, considerată de mulți candidați și "proba de foc", vor susține testarea scrisă absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, cei care au terminat filiera tehnologică și absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională. La Istorie vor da proba absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și cei de la toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor menționate anterior.

Ultima probă scrisă se va desfășura joi, 4 iulie. Este vorba despre proba scrisă

la alegere a profilului și specializării, unde absolvenții pot opta pentru una dintre următoarele materii, în funcție de studiile urmate în liceu: Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și Sociologie.

Primele rezultate se vor afișa pe 8 iulie, zi în care pot fi depuse și contestații. Rezultatele finale la examenul de bacalaureat 2019, sesiunea iulie, se vor publica pe 13 iulie.

Conform situației centralizate de Ministerul Educației, la nivel național 135.655 de absolvenți de liceu, respectiv 116.037 din promoția curentă și 19.618 din seriile anterioare, s-au înscris pentru a susține examenul național de bacalaureat 2019.

"Examenul maturității" se consideră promovat de către absolvenții de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor, au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obținut cel puțin media 6 la probele scrise.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro