Mergi la conţinutul principal

Bac 2015: Rezultate mai bune după contestaţii

Rata de promovare a primei sesiuni de bacalaureat a crescut la nivelul judeţului nostru cu 2,55%, de la 76,56% la 79,11%, în urma rezolvării contestaţiilor. Astfel, Brăila nu numai că a urcat pe locul IV, în topul judeţelor cu cel mai ridicat procent de promovabilitate, dar a şi înregistrat un rezultat mai bun faţă de anul trecut (78,6%).
Dacă în primă fază, lucrările au fost corectate în judeţul Tulcea, o premieră pentru acest examen, soluţionarea contestaţiilor a fost făcută de profesorii constănţeni. Peste 700 de elevi brăileni au cerut oficial recorectarea lucrărilor, considerând că merită o notă mai mare, iar aproximativ 380, adică mai mult de jumătate, au fost respinse. La nivel de ţară, au fost depuse 50.501 contestaţii. La nivelul judeţului Brăila, din primele informaţii, reiese că cea mai mare diferenţă de notare este de 2,90 puncte. Este cazul unei eleve de la Liceul Teoretic "Mihail Sebastian", care a optat să susţină examenul la materia sociologie, la proba la alegere. Profesorii tulceni i-au evaluat lucrarea cu nota 4,95. Fiind sigură că lucrarea sa a fost subapreciată, fata a depus contestaţie, iar în urma recorectării a obţinut nota 7,85.
Nu toţi cei care au formulat contestaţii au reuşit, însă, să convingă cadrele didactice că, într-adevăr, au fost nedreptăţiţi la prima corectare, iar în multe cazuri nota finală a fost mai mică decât cea iniţială cu cel puţin 0,5 puncte.
Chiar dacă la nivel naţional numărul candidaţilor care au obţinut media 10 la bacalaraureat a crescut de la 63 la 81, la Brăila avem în continuare o singură medie maximă. Este vorba de Andreea Laura Şelaru de la Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci", profilul matematică-informatică bilingv.
După cum v-am mai informat, pentru prima sesiune s-au înscris 2.072 de candidaţi brăileni, dintre care doar 2.039 s-au prezentat la probele examenului maturităţii. Au fost declaraţi admişi 1.561 de elevi. Dacă la nivel naţional, 332 de candidaţi au fost daţi afară din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă, ne putem mândri cu judeţul nostru, întrucât nu s-a înregistrat nici măcar un astfel de eveniment negativ.

Promovabilitatea a crescut şi la nivel naţional, după contestaţii

Rata iniţială de promovare a Bacalaureatului la nivel naţional a fost de 66,41%, iar după soluţionarea contestaţiilor, promovabilitatea a crescut la 67,9%. Este cel mai bun rezultat din ultimii 5 ani, mai exact de la momentul introducerii camerelor video prin care să fie supravegheate sălile de examen.
Judeţul Cluj a înregistrat cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat, potrivit rezultatelor finale anunţate de Ministerul Educaţiei: 83,4%. În topul judeţelor, urmează Braşov (80,53%), Bacău (79,97%) şi Brăila (79,11%). La polul opus, cele mai slabe rezultate au fost înregistrate în Giurgiu (37,33%), Ilfov (41,90%) şi Teleorman (44,31%).
Din cele 50.501 contestaţii depuse la nivel naţional la Bacalaureat, 22.637 sunt la Limba şi literatura română, 493 la Limba şi literatura maternă, 13.185 la proba scrisă obligatorie a profilului şi 14.186 la proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. În medie, rata de admitere a contestaţiilor la cele patru probe este de 42,3%: 50,6% la română, 42,8% la maternă, 40,8% la istorie/matematică şi 35% la proba la alegere, potrivit presei centrale.
Promovabilitatea de anul acesta pe filiere arată în felul următor: 81,9% rată de promovare în rândul elevilor care au urmat licee teoretice, 47,1% pentru absolvenţii de licee tehnologice şi 71,4% pentru cei care au urmat cursurile liceelor vocaţionale.
Datele din mediul rural sunt alarmante la nivel de ţară, deoarece doar 24,4% dintre absolvenţii de anul acesta au trecut Bacalaureatul. Anul trecut, 30,4% din numărul acestora au reuşit să treacă de examenul maturităţii.

«Obiectiv - Vocea Brăilei» premiază elevii de 10

Păstrând tradiţia, şi în acest an cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" premiază elevii de 10 ai Brăilei. Aici vorbim de Andreea Laura Şelaru, singura care a reuşit să obţină nota 10 pe linie la toate probele examenului de Bacalaureat, dar şi de cele cinci fete care au reuşit să obţină nota 10 de admitere la liceu: Andreea Cătălina Iancu, Iuliana Raluca Mihăilă, Elena Panţuru, Maria Ecaterina Trifan şi Raluca Tudor. Ele au reuşit performanţa de a obţine media 10 atât la Evaluarea Naţională, cât şi pe parcursul celor patru ani de gimnaziu.
Cotidianul "Obiectiv" va oferi acestor "campioni" ai judeţului diplome şi premii în bani, miercuri, la sediul redacţiei din strada Mihai Eminescu, nr. 56.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro