Mergi la conţinutul principal

Bac 2015: Promovabilitatea la Brăila, mai mică decât anul trecut

După o săptămână de foc pentru elevii de clasa a XII-a, ieri s-au afişat rezultatele primei sesiuni de bacalaureat din acest an. Promovabilitatea la nivelul judeţului Brăila este de 76,56%, mai puţin cu 1,26 puncte procentuale faţă de anul trecut, asta înainte de soluţionarea contestaţiilor. La nivel naţional, rata de promovare este de 66,41%, iar Brăila se situează pe locul V în topul judeţelor cu cei mai mulţi elevi admişi.
Pentru prima sesiune s-au înscris 2.072 de candidaţi brăileni, dintre care doar 2.039 s-au şi prezentat la probele examenului maturităţii. Au fost declaraţi admişi 1.561 de elevi. "Au fost respinşi 478 de candidaţi, dintre care 150 au obţinut medii între 5 şi 5,99, iar pentru a fi declaraţi admişi trebuia să obţină media 6 la cele trei probe scrise", ne-a declarat prof. Carmen Pîrlog, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila.
În topul liceelor se află Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci" şi Liceul Tehnologic "Nicolae Oncescu" cu 100% promovabilitate. De menţionat că la "Oncescu" au fost doar trei candidaţi. Locul II este ocupat de Liceul Teoretic "Nicolae Iorga", cu 96,79%, iar pe locul III se clasează Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu", cu 96,45%. La polul opus, pe ultimele locuri se situează Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" cu 19,3% rată de promovare, şi Grupul Şcolar "G. K. Constantinescu", unde doar 11,11% dintre elevii înscrişi au promovat examenul.
Au fost 307 medii cuprinse între 9 şi 9,99 şi 469 medii între 8 şi 8,99.
Bacalaureatul din acest an a avut parte şi de o premieră. Lucrările scrise au fost corectate în alte judeţe decât cele în care s-a susţinut examenul. În cazul elevilor brăileni, lucrările lor au ajuns pe masa comisiei din Tulcea.
Prima sesiune din acest an s-a desfăşurat fără probleme în Brăila. Niciun elev nu a fost dat afară din sala de clasă, pe motiv că ar fi încercat să trişeze la examenul maturităţii.
Pentru trei elevi au fost întocmite comisii de specialitate. Unul dintre aceştia era nedeplasabil în momentul în care s-au dat probele scrise, aşa că, nevrând să aştepte până în august, când va avea loc cea de-a doua sesiune, a susţinut examenul de acasă. Carmen Pîrlog ne-a dat asigurări că au fost îndeplinite toate condiţiile, inclusiv cele legate de monitorizarea video-audio. În cazul celorlalţi doi, timpul de redactare a lucrării a fost mai mare, pentru că aşa recomandau certificatele medicale.
Elevii care au considerat că au fost nedreptăţiţi la corectare au avut ocazia să depună, ieri, contestaţii în intervalul orar 16.00 - 20.00. Încă nu se ştie care centru regional va reevalua lucrările brăilenilor.

O singură medie de 10 la Brăila

Cea care a reuşit să obţină nota 10 pe linie la toate cele trei probe scrise a fost Andreea Laura Şelaru, elevă a Colegiului Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci", profilul matematică-informatică bilingv. Aceasta a fost pregătită la clasă de prof. Tatiana Bercariu la limba şi literatura română, de prof. Nazeli Boicescu la matematică şi de prof. Felicia Popescu la biologie.
Într-o discuţie pe care Andreea a purtat-o cu reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei", aceasta a spus că a aflat de reuşită de la prieteni, care au sunat-o ieri dimineaţă s-o felicite. "De aseară am început să caut rezultatele pe internet, ba chiar am fost şi de vreo 3 ori la şcoală, dar degeaba. Până la urmă, am adormit. Dimineaţă, când m-am trezit, aveam pe telefon mesaje de la prieteni în care mă felicitau pentru notele de 10 obţinute. Iniţial, am crezut că glumesc. Am intrat imediat pe site şi abia atunci m-am bucurat, când am văzut şi eu notele. Am fost puţin surprinsă. Într-un fel mă aşteptam, pentru că am învăţat mult în toţi cei patru ani de liceu, însă nu credeam că voi lua nota maximă, mai ales că la simulări nu am reuşit să iau 10 pe linie. Dar la simulări subiectele au fost mai grele".
Brăileanca de 10 ne-a declarat că s-a pregătit foarte mult pentru examen, însă a găsit timp şi pentru pasiunile sale. Îi place să cânte la pian şi să meargă la teatru. Chiar a obţinut premii la concursurile naţionale de muzică. Nu a participat la olimpiadele şcolare, însă a reuşit să se facă remarcată acum, la examenul maturităţii. Despre dificultatea subiectelor din această sesiune, Andreea a spus că "putea să obţină oricine 10 la bac, doar dacă învăţa din timp. A fost foarte multă materie de asimilat. Mi s-a părut că anul acesta subiectele au fost făcute pentru a verifica atenţia elevilor. Trebuia să citeşti foarte bine enunţurile"
Eleva de la "Murgoci" intenţionează să-şi continue studiile la Academia de Ştiinţe Economice (ASE) din Bucureşti, la specializarea Marketing. "Îmi doresc să urmez o carieră în publicitate, să devin PR. Mă fascinează acest domeniu. Chiar dacă este cam nou, începe să se dezvolte", a conchis Andreea Şelaru, singura elevă din Brăila care a reuşit performanţa de a obţine 10 pe linie la bac.

Înscrierile pentru cea de-a doua sesiune bat la uşă

Rezultatele finale ale primei sesiuni de bacalaureat din acest an vor fi afişate vineri, 10 iulie, imediat după soluţionarea contestaţiilor.
Cei care doresc să participe la cea de-a doua sesiune ar trebui să-şi pregătească dosarul, pentru că săptămâna viitoare, 13 - 17 iulie, are loc înscrierea candidaţilor. Primele probe ale examenului sunt programate de-abia în luna august. Pe 17 şi 18 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar pe 18 şi 19 candidaţii vor dovedi cât de bine cunosc o limbă de circulaţie internaţională. În zilele de 20 şi 21 august este programată evaluarea competenţelor digitale.
Probele care vor tria candidaţii vor fi cele scrise, programate astfel:
24 august - limba şi literatura română;
25 august - limba şi literatura maternă;
26 august - proba obligatorie a profilului;
28 august - proba la alegere a profilului şi specializării.
Candidaţii vor sta cu emoţii până în ultima zi calendaristică de vară, adică 31 august, pentru că atunci vor fi afişate primele rezultate, până în ora 12.00. Contestaţiile se vor depune în intervalul orar 12.00 - 16.00, iar notele finale vor fi afişate pe 3 septembrie.

Rezultate mai bune faţă de anul trecut, la nivel naţional

La nivel naţional, rezultatele din acest an la examenul de bacalaureat sunt superioare, cu peste 7% faţă de cele din aceeaşi sesiune a anului 2014 (59,25%) şi cu 12% faţă de cele din 2013 (54,4%). Judeţele fruntaşe din acest an sunt Cluj, unde 82,18% dintre candidaţi au promovat examenul, Braşov (78,74%), Bacău (78,34%), Sibiu (76,81%) şi Brăila (76,56%).
Singurele judeţe în care mai mult de jumătate dintre elevi au picat examenul sunt Giurgiu (36,06% promovabilitate), Ilfov (40,92%) şi Teleorman (42,73%).
În situaţia Brăilei, unde procentul de promovare este inferior celui de anul trecut, se mai regăsesc şi Gorj, Sălaj, Teleorman şi Giurgiu.
Cele mai multe medii de 10, respectiv nouă, s-au înregistrat în judeţul Timiş.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro