Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bătrânica de la UPU şi procesul de triaj

O bătrână din Brăila, de 80 de ani, care a fost adusă, ieri dimineaţă, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Brăila, ne-a sesizat cu privire la faptul că nu a fost "băgată în seamă" de niciun medic preţ de câteva ore. Pe de altă parte, medicul de gardă care se afla în unitatea spitalicească la ora vizitei reporterilor "Obiectiv -Vocea Brăilei", ne-a declarat că se confruntă des cu astfel de "reclamaţii" din partea pacienţilor, aceştia neştiind faptul că există un proces de triaj.
Căldăraru Niculina, femeia care ne-a sesizat, ne-a spus că a căzut de pe un scaun în propria locuinţă, luni. În urma incidentului, şi-a rupt mâna şi s-a lovit puternic la cap. Din cauza durerilor mari pe care le acuza la mâna dreaptă, s-a prezentat imediat la Spitalul 3, unde membrul superior i-a fost bandajat şi băgat în gips. Ieri dimineaţă, bătrâna a observat că avea nişte cucuie mari la cap. S-a speriat şi a sunat imediat la numărul unic de urgenţe 112. "Am sunat la Salvare şi m-au adus aici (n.r. la UPU). De la ora 9 am aşteptat să mă consulte cineva. De-abia pe la 14.30, m-au dus să-mi facă o radiografie la cap şi aştept rezultatele", ne-a povestit aceasta.
Medicul de gardă, dr. Dinişoae Octavian, ne-a dovedit însă, cu hârtiile în mână, că brăileanca a sunat la 112 de-abia la ora 10.55, iar la 11.15, femeia era deja la UPU. "Există un protocol naţional de triaj al pacienţilor din Structurile pentru Primirea Urgenţelor. Pacienţii sunt evaluaţi şi clasificaţi, la sosire, de către o persoană competentă. Doamna Căldăraru Niculina a fost supusă unei evaluări imediat cum a fost adusă la noi. S-a constatat că e stabilă, suferă de un traumatism cranio-cerebral, vechi de 24 de ore, dar nu e nimic grav. Lucrul acesta înseamnă că e o urgenţă minoră. Apoi, a avut loc procesul de triaj. Au avut prioritate persoanele cu urgenţe majore. Nicidecum nu este vorba de rea-voinţă din partea noastră. I s-a făcut o radiografie, iar acum doamna aşteaptă rezultatele. Gândiţi-vă că există doar un singur medic, iar pacienţii sunt mulţi, sunt aduşi continuu", ne-a declarat dr. Dinişoae.

 
Categorie articol: 

Comentarii