Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bătrână abandonată pe casa scării

* ieri, după ce cazul a fost adus în atenţia Direcţiei de Asistenţă Socială, octogenara a fost internată la un cămin de bătrâni

Mulţi bătrâni îşi încredinţează locuinţele unor familii tinere, care îşi iau angajamentul să-i îngrijească până la sfârşitul vieţii. Unii au noroc de oameni cu bun simţ care îşi respectă promisiunea. Alţii nimeresc indivizi fără scrupule şi sfârşesc prin a fi daţi afară din casă şi abandonaţi. Aşa a păţit şi brăileanca Victoria Voinea. Ajunsă la 83 de ani, cu picioarele anchilozate, fără a putea să se deplaseze, bătrâna a fost dată afară din garsoniera sa şi lăsată în grija nimănui, pe holul blocului. Ieri, după două săptămâni în care a trăit din mila vecinilor, octogenara a fost internată la Căminul "Sf. Petru şi Pavel", după intervenţia ziarului nostru şi a Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei.

Cazul ne-a fost adus la cunoştinţă de un vecin, care a sunat la redacţie. Reporterul nostru a găsit-o pe Victoria Voinea odihnindu-se pe un pat aflat la capătul holului de la parterul blocului B30 de pe B-dul Dorobanţilor. "Adineauri i-am făcut baie. I-am adunat şi rufele ca să i le duc la spălat. Nu se mai putea respira pe hol din cauza mirosului, fiindcă nu prea poate să meargă şi îşi face nevoile pe ea. Am strâns bani, mai mulţi vecini şi i-am luat scutece pentru adulţi, dar este foarte complicat, trebuie să-i fii tot timpul alături, ca să o schimbi. I-am luat şi mâncare, fiindcă cei din cauza cărora a fost dată afară din casă au lăsat-o şi fără banii din pensie. Mai are doar 2 lei în portofel, atât. Oameni fără inimă, s-au folosit de ea şi pe urmă au lăsat-o aici, fără să se mai intereseze deloc de soarta ei", ne-a spus o vecină. Potrivit acesteia, bătrâna luase o familie în casă pentru a avea grijă de ea, iar respectivii au profitat de naivitatea sa şi au pus-o să-i gireze pentru un împrumut în bancă. N-au mai plătit ratele, iar banca i-a evacuat din casă. Tinerii au plecat cu chirie în altă parte, iar pe bătrână au lăsat-o pe un pat, în casa scării.

01evac1"Mi-au luat şi pensia"

Tot ce am putut să aflăm de la Victoria Voinea este că cel care ar fi trebuit să aibă grijă de ea, un anume Covaci, i-ar fi spus, în urmă cu câţiva ani, că a rămas fără buletin şi are nevoie să-l gireze pentru un împrumut. "Zicea că a lăsat uşa de la maşină deschisă şi i-a furat cineva buletinul. M-a rugat pe mine să-l girez la bancă şi am fost de acord, fiindcă aveam încredere în el. Acum am ajuns aici, pe hol, şi nu se mai interesează de mine. Înainte de a ne da banca afară din casă mi-a luat şi pensia, zicea că îi trebuie bani ca să plătească întreţinerea şi curentul", ne-a povestit Victoria Voinea. Bătrâna ne-a spus că a fost căsătorită dar n-a avut copii. Soţul i-a murit în urmă cu mulţi ani. "Tatăl meu a fost ofiţer, iar eu am lucrat ca secretară la spitalul din comuna Viziru. Am o pensie de 700 lei pe lună", ne-a mărturisit octogenara, jenată de situaţia jalnică în care a ajuns.

Vecinii erau convinşi că acel Covaci care a lăsat-o fără casă la bătrâneţe ar fi fiul legendarului sportiv Ion Covaci, multiplul campion de box din anii '60-'70, cel care a fost înjunghiat pe stradă după ce a terminat activitatea competiţională şi s-a angajat în cadrul Miliţiei. Nimeni n-a putut, însă, să ne confirme această informaţie jignitoare pentru memoria marelui boxer, cel mai probabil fiind vorba despre o simplă alăturare de nume.

După ce a fost informată despre acest caz, conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială a dispus imediat efectuarea unei anchete la faţa locului. În numai câteva ore, bătrâna a primit un loc la Căminul "Sf. Petru şi Pavel". "Din documente reiese că Victoria Voinea i-a vândut garsoniera, în 1995, lui Constantin Covaks, contra sumei de un milion de lei vechi, probabil sub preţul pieţei de atunci. În contractul de vânzare există o clauză ce îl obligă pe cumpărător să o întreţină şi să o îngrijească pe vânzătoare până la încetarea din viaţă a acesteia. În 2007, garsoniera a fost ipotecată pentru un împrumut de 39.000 euro făcut la BCR. Pentru neplata ratelor, banca a scos garsoniera la vânzare, aceasta fiind deja achiziţionată de altcineva", ne-a informat Nicoleta Oancea, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii