Mergi la conţinutul principal
«Siguranţa» în şcolile româneşti

Bătaie la «Bălcescu»

• elevii Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu” au fost, ieri, martorii unei scene groaznice: un coleg de-al lor din clasa a XI-a a fost bătut de alţi adolescenţi, elevi în alte şcoli din municipiu • conflictul între ei a pornit în weekend, la o petrecere, iar incidentul de marţi a fost o “reglare de conturi”, în limbaj de cartier • victima a ajuns la spital, iar agresorii riscă dosar penal • o altă bătaie a avut loc în curtea şcolii din Bordei Verde, în noiembrie 2017, când un învăţător a fost atacat cu pumnii şi picioarele de doi locanici, tot pe fondul unui conflict mai vechi • cadrul didactic a ajuns la spital, iar agresorii acestuia s-au ales cu dosar penal pentru lovire sau alte violenţe, distrugere, ameninţare şi port de obiecte periculoase

 

În doar două luni, au avut loc două bătăi într-un liceu de prestigiu din municipiu şi într-o şcoală din judeţ. Ambele evenimente au avut cam acelaşi scenariu: pe fondul unor conflicte mai vechi, persoane străine au intrat în unităţile de învăţământ şi s-au apucat să împartă pumni celor cu care se aflau în conflict. Incidentele scot la iveală încă o “bubă” a sistemului educaţional românesc: siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice în şcoli. Începem cu cel mai recent caz de acest gen, în care au fost implicaţi adolescenţi. Ieri, în pauza mare, un elev din clasa a XI-a de la “Bălcescu” a fost bătut de cinci indivizi, care proveneau de la alte şcoli din municipiu, deşi liceul are pază proprie şi profesori de serviciu. De fapt, are un singur paznic, însărcinat să monitorizeze cele două intrări ale colegiului: cea de pe bd. Alexandru Ioan Cuza şi cea de pe strada I. L. Caragiale. Cei cinci bătăuşi au profitat de faptul că paznicul se afla la intrarea de pe Cuza şi au pătruns pe cea de pe strada Caragiale. Ba chiar au ajuns până aproape de clasa în care învăţa victima, iar prin intermediul unui alt elev, au reuşit să-l scoată în curtea colegiului pe cel căruia îi puseseră gând rău. Încercând să se ferească de camerele de supraveghere montate în unitatea de învăţământ, agresorii l-au împins pe elevul din clasa a XI-a într-un colţ, unde l-au bătut. Imediat, a fost anunţat directorul şcolii, prof. Iulian Danielescu, care, la rându-i, a chemat poliţia. Se pare că atât cei cinci bătăuşi, cât şi victima acestora, au petrecut împreună sâmbătă seară, la un majorat. La acel eveniment, aceştia s-ar fi certat, iar incidentul de ieri ar fi fost o “reglare de conturi”, în limbajul de cartier.

În momentul în care l-am contactat pe directorul Iulian Danielescu, acesta doar ce terminase de dat declaraţii în faţa poliţiştilor. În jurul orei 13.00, deja fusese stabilită identitatea a doi dintre agresori: elevi ai Liceului Tehnologic “Anghel Saligny”, în vârstă de 18 ani, iar cercetările continuau pentru identificarea celorlalţi trei. “Nişte cetăţeni au intrat, în pauza mare, în liceu, pentru că aveau ceva de împărţit cu un elev de la colegiul nostru. Era vorba de un conflict mai vechi, de sâmbătă seară, când au participat cu toţii la o petrecere. Cetăţenii respectivi au reuşit să intre în şcoală şi l-au agresat pe elevul de clasa a XI-a, de la şcoala noastră. Totul s-a întâmplat în pauza mare, care durează de la 10:50 la 11:10. Am anunţat organele competente, am predat filmările de pe camerele de supraveghere...Noi avem un paznic, care «aleargă» între cele două intrări în colegiu. Atunci, paznicul era la intrarea din bulevardul Cuza, iar cetăţenii au intrat pe cealaltă parte. Au profitat de un moment de neatenţie, adică avem profesori de serviciu, de-aia s-au şi orientat să se ducă afară, într-un colţ retras. Am anunţat părinţii elevului nostru, au plecat la spital pentru investigaţii medicale. Elevul se simte bine, am vorbit cu el”, ne-a spus Danielescu.

Adolescentul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, împreună cu părinţii săi. În momentul în care a fost preluat de medicii urgentişti, băiatul avea dureri de cap şi dentare, aşa cum ne-a comunicat dr. Alina Neacşu, directorul medical al unităţii sanitare. La ora redactării acestui material, adolescentul încă era supus investigaţiilor medicale.

 

«Să-ţi începi viaţa, la 18 ani, cu un dosar penal nu e de bine»

L-am contactat şi pe prof. Cătălin Canciu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, care a ţinut să pună accentul pe siguranţa elevilor în şcoală. “Este regretabil ce s-a întâmplat! M-a informat imediat domnul Danielescu despre incident. Ştiu că ei au doar un paznic, care asigură cele două intrări. Una dintre soluţii ar fi ca uşile să fie închise, iar accesul în şcoală să se facă în baza unei cartele, aşa cum se întâmplă în şcolile din străinătate, însă nu toţi sunt de acord cu această măsură. Un al doilea paznic ar putea fi angajat, însă din ce bani va fi plătit? De obicei, trebuie să se întâmple o nenorocire ca să luăm o hotărâre pentru a rezolva o problemă...Cât în ceea ce-i priveşte pe agresori, doi dintre ei am înţeles că sunt elevi ai Liceului «Anghel Saligny», îmi pare rău pentru ei, în sensul că, să-ţi începi viaţa, la 18 ani, cu un dosar penal, nu e de bine”, ne-a spus sursa menţionată.

În jurul orei 14:30, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila ni s-a transmis că au fost identificaţi şi ceilalţi trei agresori ai elevului de la “Bălcescu”. Este vorba despre un tânăr de 18 ani şi alţi doi adolescenţi, în vârstă de 16 ani. Aceştia sunt elevi la Liceul “Saligny”, respectiv, Colegiul Economic “Ion Ghica” din municipiu. “Din primele cercetări, se pare că incidentul a avut loc pe fondul unui conflict mai vechi. Au fost identificate cele cinci persoane bănuite, fiind vorba de trei persoane cu vârsta de 18 ani şi două cu vârsta de 16 ani. În cauză se continuă cercetările în vederea stabilirii situaţiei de fapt. Se va întocmi dosar penal pentru lovire sau alte violenţe”, ne-a comunicat subinsp. de poliţie Laura Dan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

După ce ştirea cu primele date despre incident a fost publicată pe site-ul cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, au început să apară şi reacţii de la cititori, printre care şi o mamă a unui elev din municipiu. Aceasta s-a arătat îngrijorată de integritatea fizică a copiilor, în orele în care se află la şcoală, pentru că, iată, orice persoană străină poate pătrunde în incinta unităţilor şcolare, ba chiar poate agresa alte persoane, sub privirile elevilor. “Ceea ce s-a întâmplat la «Bălcescu» mă îngrijorează, pentru că şi copilul meu este elev de vârsta celor implicaţi în altercaţie, şi vorbesc din punctul de vedere al unui părinte. Cum de nimeni nu a observat că acei huligani provin de la o altă şcoală? Au intrat în curte, au intrat în clădire, până aproape de clasa elevului respectiv, oare chiar nimeni nu i-a observat? Oare nişte semne distinctive nu ar rezolva problema? Cred că ecusoanele cu numele şi şcoala de provenienţă purtate la vedere de către elevi ar mai intimida persoanele care au în gând şi în sânge bătaia”, ne-a scris femeia care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

 

Bătaie la Şcoala din Bordei Verde

Cel de-al doilea caz despre care vă vorbeam a avut loc în localitatea brăileană Bordei Verde, în toamna anului trecut, la şcoala din comună. Atunci, a avut loc o agresiune, însă victima nu a fost un elev, ci un învăţător. Atacatorii sunt doi localnici, care au decis să-şi regleze conturile cu cadrul didactic chiar în curtea şcolii, pentru că acolo ştiau sigur că-l vor găsi.

Potrivit poliţiştilor, la data de 22 noiembrie 2017, în jurul orei 10.00, a avut loc un conflict urmat de agresiune, între trei persoane. Persoana vătămată era chiar un învăţător, în vârstă de 22 de ani, din Bordei Verde. Pe fondul unui conflict mai vechi între familii, doi consăteni, unul de 52 de ani şi altul de 26 de ani, au decis să se răzbune. Cei doi agresori l-au urmărit pe învăţător, până în curtea şcolii, unde a izbucnit conflictul. Învăţătorul a fost lovit cu pumnii şi picioarele, el suferind leziuni care au necesitat transportarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. După ce s-a dat alarma faptei violente comise în zona unităţii de învăţământ, poliţiştii au dat startul anchetei şi în scurt timp au stabilit cine sunt suspecţii. Cei doi localnici sunt cercetaţi penal pentru comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, distrugere, ameninţare şi port de obiecte periculoase.

 

Pop a decis: elevii nu mai sunt obligaţi să poarte uniforme şcolare

“Când ţara arde, baba se piaptănă”, spune o vorbă din popor. Cam aşa a procedat şi ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care a anunţat, pe Facebook, unde altundeva, că a fost modificat şi completat Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar: “Am semnat astăzi ordinul nr. 3.027/2018 pentru modificarea şi completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar”. Postarea a fost făcută luna aceasta. Astfel, noul regulament prevede, printre altele, că pe durata orelor de curs, telefoanele mobile să fie păstrate în locuri special amenajate în sala de clasă. De asemenea, a fost interzis serviciul elevilor pe şcoală, iar cei care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ nu mai pot fi sancţionaţi. Elevii s-au arătat nemulţumiţi de schimbările făcute, mai ales că ei nu au fost consultaţi în aceste probleme.

Oricum, anul şcolar 2017-2018 a debutat cum nu se poate mai prost: elevi fără manuale şcolare, multe şcoli şi grădiniţe - chiar şi din Brăila - fără avize sanitare de funcţionare şi fără autorizaţie pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, iar mai multe inspectorate şcolare din ţară fără conducători, printre care şi IŞJ Brăila, după ce ministrul Pop i-a demis, fără motive temeice. Cătălin Canciu, şeful inspectoratului brăilean, a câştigat în instanţă revocarea suspendării din funcţie şi s-a întors în fruntea instituţiei. Şi cu manualele s-a rezolvat problema, cel puţin pentru anul şcolar în curs. Cât despre avizele DSP şi ISU, problema încă persistă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro