Mergi la conţinutul principal

Bătălia pe proiecte. Chiriac: «Susţin Cultura - Ne păstrăm identitatea»

• candidatul PSD la preşedinţia CJ Brăila, Francisk Chiriac, s-a înscris în campania “Bătălia pe proiecte” cu un ultim punct: susţinerea activităţilor culturale în judeţul Brăila • proiectul face parte din planul general al lui Chiriac pentru judeţ, intitulat “Pentru Brăila tuturor”

 

Candidatul PSD Brăila pentru conducerea Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, s-a înscris în “Bătălia pe proiecte” cu un ultim punct - susţinerea activităţilor culturale. Şi acest proiect face parte din planul general al PSD-istului pentru judeţ, intitulat “Pentru Brăila tuturor”. Chiriac a subliniat că are de gând să continue sprijinirea evenimentelor culturale care s-au desfăşurat şi în ultimii patru ani de mandat, a prezentat sumele alocate pentru susţinerea unor asociaţii culturale în această perioadă, adăugând şi un bilanţ al spectacolelor organizate cu ajutorul CJ. Totodată, social-democratul a vorbit şi despre câteva noutăţi pregătite în cazul în care va obţine un nou mandat.

Reamintim că “Obiectiv - Vocea Brăilei” a luat decizia de a relansa, începând cu 10 august, campania “Bătălia pe proiecte”. La fel ca şi la alegerile trecute, în încercarea de a schimba măcar un pic modul de a face politică la Brăila şi de a tempera “valul” de promisiuni deşarte specifice campaniilor electorale, le propunem cititorilor şi candidaţilor la Alegerile Locale din 2020, o platformă de dezbatere axată pe PROIECTE REALIZABILE. Termenul final până la care candidaţii ne pot trimite proiectele lor este, astăzi, 17 septembrie. Mai multe detalii despre campanie pe site-ul obiectivbr.ro

 

Susţin cultura - ne păstrăm identitatea

 

Am venit în faţa dumneavoastră, alături de echipa PSD,cu un program de continuare a dezvoltării judeţului care uneşte toate nevoile comunităţii din care facem parte şi pe care l-am numit “Pentru Brăila tuturor”. Programul este structurat pe 5 domenii şi anume: infrastructură - pentru că vom continua să asfaltăm fiecare stradă şi drum;, sănătate - pentru că ultimul an ne-a demonstrat că sănătatea este cea mai importantă;, fonduri europene - pentru că vrem că fiecare localitate să fie o perlă a judeţului; cultură şi sport - pentru că şi copiii noştri merită să crească şi să trăiască civilizat.

Noul mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean pentru care candidez în 27 septembrie 2020, mă responsabilizează să continui toate proiectele începute în perioada 2016-2020. Sunt de părere că atunci când ne asumăm să candidăm pentru o anumită funcţie, nu trebuie să ne asumăm numai titulatura acelei funcţii, ci şi obligaţiile şi responsabilităţiile care ne revin.

 

Evenimente care vor continua

 

Activităţile culturale au ocupat un loc destul de important în agenda mea. Am depus toate eforturile pentru a crea condiţiile necesare pentru că viaţa culturală a comunităţii să se dezvolte în mod natural. Am investit în dezvoltarea infrastructurii culturale atât prin Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, Centrul de Creaţie, Muzeul Brăilei “Carol I”, Filarmonica “Lyra - George Cavadia”, şcoala Populară de Arte “Vespasian Lungu”, cât şi prin alocare din fondurile Consiliului Judeţean Brăila a unor sume de bani pentru finanţarea activităţilor non-profit de interes judeţean - cultural.

Am continuat sprijinirea festivalurilor devenite deja tradiţie cum ar fi:

Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare; Noaptea Muzeelor; Susţinerea artiştilor amatori pentru participare la concursuri, festivaluri, saloane, târguri naţionale şi internaţionale; Concursul şi festivalul internaţional de canto “Hariclea Darclee”; Expoziţii ale Uniunii Artiştilor Plastici din România; Gala de excelenţă a romilor brăileni; Concert de Colinde “E Vremea Colindelor”; Atelierul de revitalizare a patrimoniului etnografic imaterial brăilean “Colindul”; Festivalul Naţional de Folk “Chira Chiralina”; Atelierul de revitalizare a patrimoniului etnografic imaterial brăilean “Jocul”; Festivalul Internaţional de Jazz “Johnny Răducanu”; Salonul Internaţional de Caricatură; Festivalul Internaţional de Folclor Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării; Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară “George Grigoriu”.

 

Înfiinţarea Muzeului Umorului, cu sprijinul celebrului caricaturist brăilean Costel Pătrăşcan

 

 Am înfiinţat un muzeu al umorului, instituţie muzeală care nu exista în România şi care funcţionează ca secţie a Muzeului Brăilei „Carol I”. Muzeul Umorului cuprinde foarte multe lucrări din cadrul evenimentelor culturale organizate la Brăila pe partea de umor în ultimii ani şi găzduieşte evenimente cu teme umoristice, între care Salonul Internaţional de Caricatură, manifestare care se desfăşoară anual la Brăila.

 

Am avut în vedere finanţarea nerambursabilă a activităţilor non-profit de interes judeţean - cultural: Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice, Filiala Brăila - cu proiectul “Oraş că moştenire pentru viitor, clădiri de patrimoniu şi interes turistic” - 55.505 lei; Asociaţia “Voces Concordiae” Brăila - cu proiectul “Concert lecţii pentru tineri” - 75.000 lei; Asociaţia Cultural Istorică “Muzeul Ianca”, judeţul Brăila - cu proiectul “Expoziţie: pionieri ai aeronauticii din spaţial brailean. Ianca şi aeronautică” – 40.914,32 lei; Asociaţia Culturală Pohar - cu proiectul “Promovarea muzicii de promenade” - 46.541, 88 lei; Asociaţia „Voces Concordiae” Brăila - cu proiectul “În parc fanfara cânta. Seri muzicale cameral” - 60.000 lei; Asociaţia Cultural Istorică „Muzeul” Ianca, Judeţul Brăila - cu proiectul “Uniforme şi însemne ale unităţilor militare brailene în Marele Război (1916-1918). Ianca Eroică” - 42.677,68 lei; Asociaţia TEATRART Brăila - cu proiectul Festivalul Naţional de Teatru pentru Tineri “Bujor Macrin”, ediţia a II-a - 24.627,50 lei; Asociaţia Cultural Istorică „Muzeul” Ianca - cu proiectul “Ianca - Centenar - Unire şi recunoştinţă” - 41.141,06 lei; Asociaţia Cultural Artistică „Grausorul Osmanean” - cu proiectul “Tradiţie şi cultură în satul meu” - 44.776,47 lei; Asociaţia Cultural Istorică „Muzeul” Ianca - cu proiectul “Muzeul Ianca - promotor al tradiţiei locale” - 36.012,75 lei; Asociaţia Culturală Cinefeel - cu proiectul “Brăila - un film de poveste” - 45.040,80 lei; Asociaţia de părinţi ai elevilor din Colegiul Naţional „GH. M. Murgoci” Brăila - cu proiectul “Un secol al împlinirii spiritului prin educaţie” - 33.259,07 lei.

Brăila dispune de o ofertă culturală complexă (festivaluri, expoziţii, concerte) sustinută de un număr mare de instituţii culturale de renume, atât în municipiu cât şi în judeţ,cărora le-am oferit întotdeauna sprijinul.

 

Evenimente culturale pregătite pentru viitor

 

Am pregătit pentru exerciţiul financiar 2021-2027 proiecte care vizează creşterea gradului de acces la cultură, promovarea diversităţii culturale şi consolidarea dialogului intercultural.

Organizarea de tururi tematice ghidate (ex. Turul bisericilor şi mănăstirilor, turul caselor memoriale, hrubelor, prezentarea locaţiilor care fac obiectul unor legende sau întâmplări adevărate) - Programul Operaţional de Dezvoltare Teritorială Integrată (multifond) (PODTI). Accesarea de fonduri pentru realizarea, extinderea, reabilitarea, modernizarea şi punerea în valoare a obiectivelor culturale şi a monumentelor istorice - Axa prioritară 6 - O regiune atractivă - Favorizarea dezvoltării integrate sociale, economice şi de mediu la nivel local şi a patrimoniului cultural, turismului şi securităţii în zonele urbane.

Susţinerea culturii a fost un angajament încă din 2016 pe care l-am onorat integral şi face parte din programul electoral PENTRU BRĂILA TUTUROR, valorificând atât noile oportunităţi care vor apărea cât şi solicitările venite din partea oamenilor/instituţiilor de cultură. Judeţul Brăila este unul dintre cele mai vechi judeţe ale României, cu o bogată tradiţie culturală, recunoscută în ţară şi peste hotare. Voi menţine instituţia Consiliul Judeţean Brăila primul susţinător al culturii şi al artiştilor locali.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro