Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bătălia pe Codul fiscal, pe ultima sută de metri?

Preşedintele Senatului, copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că Biroul permanent al Camerei ar putea decide joi convocarea plenului în sesiune extraordinară, lunea viitoare, pentru discutarea proiectului Codului fiscal.
Potrivit spuselor sale, reprezentanţii ALDE consideră că proiectul Codului fiscal este unul necesar pentru economia României, venind „în sensul aşteptărilor mediului de afaceri"."Nu cred că, în momentul de faţă, Codul fiscal ar trebui să devină subiect de discuţie şi de negocieri politice între majoritate şi Opoziţie. Nu văd de ce ar trebui să intervină o discuţie politică, când măsurile care sunt incluse în Codul fiscal sunt destinate consolidării creşterii economice şi îmbunătăţirii creşterii nivelului de trai", a afirmat Tăriceanu. El a adăugat că scăderea TVA la 19% este „una dintre măsurile cheie prevăzute în Codul fiscal".

Ar fi regretabil!

„Am observat la PNL această idee de prudenţă, de reducere graduală a TVA în două etape. (...) Dar şi cu 19% şi cu 21% acelaşi lucru se întâmplă, deficitul de 1% tot va fi depăşit. Respectarea în mod dogmatic a acestor cifre, cel puţin în cazul României, este contraproductivă. Dacă România se va alinia cuminţică la această cifră magică de 1% deficit bugetar, (...) vom rămâne în continuare una dintre ţările la coada Europei", a mai apreciat Tăriceanu. El a a ţinut să precizeze că singura situaţie în care parlamentarii ALDE nu vor susţine adoptarea Codului fiscal va fi aceea în care proiectul este „amputat" de principalele sale prevederi. „În cazul în care Codul fiscal, în urma unor discuţii politice, este amputat de principalele prevederi - TVA, impozitul pe dividende, atunci ar fi regretabil".
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că pentru continuarea dezvoltării economice este nevoie ca săptămâna viitoare noul Cod fiscal să fie votat în Parlament şi promulgat de preşedinte, având în cuprinsul său prevederea privind cota generală de TVA de 20%, nu de 19%.

 
Categorie articol: 

Comentarii