Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Băsescu spune că reorganizarea judeţelor trebuie să conducă la o descentralizare puternică

Şeful statului le-a spus miniştrilor că reorganizarea administrativ-teritorială se impune deoarece actualele judeţe nu permit implementarea unor proiecte de amploare, cu impact asupra locuitorilor din mai multe judeţe. "Nu se poate privi la o dezvoltare raţională a României cu unităţi adminstrative atât de mici. Modul în care se utilizează banii europeni pe proiecte foarte mici, în interiorul unui judeţ, nu este decât ineficienţa utilizării banilor europeni. Ca exemplu, se face canalizare şi staţie de epurare în loc să se facă o singură magistrală care să treacă prin trei judeţe cu o singură staţie de epurare mare", a spus Băsescu, dând apoi şi exemplul lipsei de interconectare a reţelei de drumuri judeţene.
În al doilea rând, preşedintele a invocat şi necesitatea reducerii pletorei de instituţii deconcentrate care aglutinează în interiorul lor sute de funcţionari ineficienţi şi, uneori, corupţi. "Tot din 41 în 41, numărăm sutele de birocraţi care fac amară viaţa populaţiei, dar şi a primarilor", a spus Băsescu. "Cei care îşi fac iluzii că am putea construi păstrând judeţele şi, eventual, să creăm o căciulă intermediară, nişte superjudeţe ca regiuni, se înşeală. Este un pas de creştere a birocraţiei, când obiectivul ar trebui să fie debirocratizarea şi spargerea relaţiilor create în mai toate judeţele", a adăugat Traian Băsescu.
El le-a cerut partidelor să renunţe la tentaţia de a păstra actualele judeţe pentru a-şi păstra influenţa pe care o conferă un post de preşedinte de consiliu judeţean. Totodată, şeful statului a apreciat că înfiinţarea unor judeţe mai mari trebuie să ducă automat şi la descentralizarea deciziilor în favoarea primăriilor. "Voi susţine orice propunere ce va veni într-o organizare a teritoriului cu opt judeţe, pe actualele regiuni de dezvoltare economică. Asta însă va implica o foarte puternică descentralizare, în aşa fel încât omul de la muncipiu sau de la comună să nu mai aibă nevoie de avize de la judeţ. Asta-i proba de foc a clasei politice, dacă vrea în mod real descentralizare, (...) dacă avem sau nu avem curaj să lăsăm comunităţile să trăiască aşa cum cred ele că este mai bine, iar la judeţ să se vegheze strict la respectarea legalităţii şi la proiectele de dezvoltare regională", a conchis Traian Băsescu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii