Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Băsescu spune că deciziile politice stau la baza eşecului eficienţei sistemului de protecţie socială

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, cu prilejul lansării Raportului Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice, că acest document elaborat de specialişti care nu au legătură cu clasa politică semnalează eşecul sistemului de protecţie socială din România, identificând drept motive atitudinea politicienilor în momente electorale şi fraudarea sistemului de asistenţă socială.
"Din raport rezultă clar, şi este aproape o somaţie adresată clasei politice, că şi-a concentrat deciziile în acordarea asistenţei sociale preponderent pe momente electorale şi în mod deosebit categoriilor care pot aduce voturi ori acest lucru este spus nu de un politician, nu de un om care are ceva cu clasa politică, ci de nişte specialişti care au făcut-o neutru, sec şi cu realităţile în faţă. Acesta este unul din motivele fundamentale ale eşecului eficienţei sistemului de protecţie socială în ţara noastră", a subliniat şeful statului.
De asemenea, preşedintele a arătat spre sutele de mii de cazuri de pensii de invaliditate care ar fi obţinute prin fraudarea sistemului de protecţie socială, un alt factor care a dus la eşecul sistemului social din România. "Responsabilitate consistentă aparţine fraudării sistemului de protecţie socială prin acele sute de mii de pensionari pe caz de invaliditate pentru că şi-au scos amigdalitele, apendicita, şi au dat de foarte generoşi medici care, pe de o parte spun că au salariile mici, iar pe de altă parte, cu semnătura lor şi pentru o traistă de porumb, trimit în sistemul de pensii oameni care pot fi utili economiei. Sunt câteva sute de mii de oameni care beneficiază de pensii de invaliditate în mod nemeritat, iar resursa este luată de la cei care au nevoie de ea şi este dată unora care au dat ori un pachet de ţigări, ori o sticlă de whiskey", a spus preşedintele.
Şeful statului a arătat că aceste realităţi de care toată lumea este conştientă trebuie luate în seamă şi trebuie procedat cât mai rapid la verificarea tuturor pensionărilor pe caz de invaliditate. "Cred că un proces rapid de verificare a celor care şi-au dobândit această calitate în ultimii ani şi mai ales în zone în care densitatea este uriaşă trebuie declanşat. Cu medici aduşi din altă parte, nu cu aceiaşi medici, dar acest proces trebuie făcut pentru că sistemul de asistenţă socială este grosolan fraudat", a subliniat Băsescu.
Comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice şi-a prezentat, marţi, la Palatul Cotroceni, raportul intitulat "Riscuri şi inechităţi sociale în România", în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a premierului Emil Boc, a miniştrilor Ecaterina Andronescu, Marian Sârbu, Gheorghe Pogea şi Ion Bazac, a reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor şi a societăţii civile.
Raportul atrage atenţia asupra faptului că resursa umană din zona politicilor sociale a fost adesea de slabă calitate în structurile administraţiei locale, iar la vârf, la nivelul ministerelor, agenţiilor, direcţiilor, decidenţii s-au schimbat continuu, pe criterii politice şi nu de competenţă. "Interesele politice interne au presupus, pentru fiecare partid sau coaliţie, plasarea în funcţii a clientelei de partid care să fie răsplătită pentru serviciile aduse şi să asigure protecţia de la nivel central şi local a propriilor susţinători şi alimentarea cu resurse a segmentelor sociale şi comunităţilor care susţin partidul, mai ales în anii electorali", se arată în raport.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii