Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Băsescu a semnat decretul de organizare a referendumului pentru Parlament unicameral la 22 noiembrie

Băsescu a amintit că Parlamentul a dat miercuri un aviz negativ solicitării de organizare a referendumului simultan cu alegerile prezidenţiale, dar că acesta este consultativ.

Preşedintele vrea referendum pentru că timp de cinci ani partidele nu au modificat Constituţia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că motivul pentru care a semnat decretul de organizare a unui referendum pentru a afla dacă românii doresc Parlament unicameral şi reducerea la maximum 300 a numărului de parlamentari este pentru că partidele nu au modificat Constituţia.

"Având în vedere că avizul Parlamentului este consultativ pentru preşedinte în ceea ce priveşte organizarea unui referendum, am luat decizia să semnez decretul pentru ca referendumul să fie organizat simultan cu alegerile prezidenţiale", a anunţat Băsescu.

"Am emis acest decret pentru că, timp ce cinci ani, n-am reuşit să conving partidele să constituie comisia de revizuire a Constituţiei şi să treacă la revizuirea Constituţiei care, evident, are foarte multe elemente care trebuie corelate şi adaptate realităţilor de astăzi ale României. Viziunea mea despre Parlament, ca parte a statului român, este că el trebuie simplificat, eficientizat, trebuie să nu existe suprapuneri între activitatea unui Parlament bicameral cu două camere având atribuţiuni similare", a argumentat preşedintele opţiunea sa pentru unicameral.

Şeful statului a insistat că opţiunea sa pentru organizarea unui referendum provine din faptul că deşi politicienii i-au "promis de fiecare dată, şi după alegerile din 2004, şi după alegerile din 2008", nu s-au ţinut de cuvânt în declanşarea procesului de revizuire a Constituţiei.

"Fiind unul din lucrurile pe care nu le-am realizat, modernizarea statului român, mi-a rămas singurul mod în care mă pot manifesta şi pot impune un proces de modernizare şi în ceea ce priveşte Parlamentul, şi acesta este referendumul. Este o viziune a mea despre modernizarea statului, nu numai reducerea agenţiilor, nu numai diminuarea costurilor cu aparatul bugetar, nu numai îmbunătăţirea serviciilor publice, ci şi îmbunătăţirea funcţionării instituţiilor politice ale statului este parte din reforma statului", a argumentat preşedintele.

Traian Băsescu a ţinut să facă referiri la ceea ce a numit "una din minciunile care se propagă" cu privire la subiect, identificând în acest sens argumentul că s-ar instaura dictatura prin trecerea la un Parlament unicameral. "Sigur că este doar o afirmaţie de natură să inducă în eroare electoratul. În interiorul UE, sunt 15 state care au parlament unicameral şi alte 12 cu parlament bicameral", a explicat preşedintele, subliniind că ambele variante sunt "democratice".
Şeful statului a prezentat şi conţinutul articolelor decretului prezidenţial. Astfel, primul articol prevede că "poporul român este chemat să-şi exprime voinţa cu privire la următoarele probleme de interes naţional: 1. trecerea la un Parlament unicameral, 2. reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane".

"Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin Da sau Nu la următoarele întrebări: sunteţi de acord la trecerea la un Parlament unicameral în România? Cea de-a doua întrebare la care trebuie răspuns cu Da sau Nu: sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?", a prezentat Băsescu conţinutul celui de-al doilea articol al decretului prezidenţial.

Traian Băsescu a precizat că data referendumului va fi 22 noiembrie 2009.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii