Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Băsescu, despre povara regiilor de stat

* pe de altă parte, Băsescu se teme că nu există capacitate de absorbţie a banilor europeni din partea autorităţilor locale

"Obiectivul managementului corect al sectorului de stat este esenţial pentru că frânează creşterea competitivităţii României în momentul de faţă. El este cel care nu ne lasă să fim competitivi. Degeaba Dacia exportă peste tot în lume, degeaba e campionul producţiei auto din UE, dacă ai regiile de stat acasă, care sunt o povară pentru buget", a spus preşedintele, acuzând deficitele şi arieratele acestor companii.

Băsescu a explicat din nou că nu este neapărată nevoie de management străin, ci privat, astfel încât regiile să fie depolitizate, iar această măsură trebuie însoţită de o lege. "Nu o simplă strigare pe piaţă, «hai să organizăm un concurs de management», este suficientă. Va trebui să dublăm această decizie de a depolitiza managementul regiilor prin lege. Regiile nu mai pot face obiectul negocierilor politice", a conchis Băsescu.

Băsescu crede că administraţiile locale nu pot absorbi banii în mod corect

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că Guvernul a demarat proiecte de investiţii pentru creşterea locurilor de muncă, însă se teme că nu există capacitate de absorbţie a acestor bani din partea autorităţilor locale, dar şi a mediului privat.

"Teama mea este că am putea să constatăm că nu avem capacitate de absorbţie. În momentul de faţă Guvernul a lansat programe care să genereze creştere de locuri de muncă. Marea problemă este dacă cei responsabili de implementare, şi aici în primul rând sunt administraţiile locale vizate şi mediul de afaceri, sunt capabile să absoarbă aceşti bani într-un mod corect", a spus Băsescu, explicând că modalitatea principală prin care Guvernul intenţionează să crească locurile de muncă sunt investiţiile.

Şeful statului a afirmat însă că există "campioni" în domeniul absorbţiei acestor fonduri, vorbind despre Programul de dezvoltare regională şi programul de recalificare, dar a atenţionat Ministerul Mediului şi pe cel al Transporturilor, unde "lucrurile par aproape blocate". În cazul Ministerului Transporturilor, însă, Băsescu şi-a exprimat speranţa că lucrurile vor începe să funcţioneze odată cu finalizarea contractelor de licitaţie pentru autostrăzi.
Categorie articol: 

Comentarii