Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bălţi formate în zone proaspăt asfaltate, un fenomen care devine obişnuinţă la Brăila

• motivele par a fi evidente: fie nu s-au asigurat pante de scurgere corespunzătoare, fie nu au fost prevăzute în proiect gaigăre pentru preluarea apei • eroare de proiectare sau execuţie defectuasă - reprezentanţii Primăriei dau asigurări că, în ambele situaţii, firmele responsabile vor fi obligate să remedieze problemele pe propria cheltuială • sunt, însă, zone în oraş, cum ar fi intersecţia străzii Roşiori cu strada Primăverii, unde problemele persistă chiar şi după un an după ce s-au finalizat lucrările de asfaltare

 

În ultima vreme, au fost amenajate şi date în folosinţă sute de noi locuri de parcare în cartierele de blocuri de pe raza municipiului Brăila. Loturi întregi de parcări au fost scoase la licitaţie de Primărie şi în majoritatea cazurilor câştigătoare a fost firma gălăţeană “Tancrad”, care a purces la executarea lucrărilor. Nu toţi brăilenii s-au bucurat, însă, de noile locuri de parcare. Iar asta nu pentru că nu le-ar fi trebuit aşa ceva, ci din cauza modului defectuos în care au fost proiectate şi executate spaţiile respective. Problemele au apărut la scurt timp după finalizarea lucrărilor, la primele precipitaţii mai serioase. Ploile de week-end-ul trecut, de exemplu, au scos la iveală cât de prost s-a făcut treaba în parcarea nou înfiinţată pe Str. Mircea Vodă din cartierul Radu Negru, mai exact în zona blocului D1, Asociaţia de Proprietari nr. 39. Locatarii blocului în cauză se plâng că, din cauza bălţilor formate, au nevoie de cizme pentru a putea ajunge la maşinile din parcare. În lipsa unei pante corespunzătoare şi a unor guri de scurgere care să poată prelua apa de ploaie, bălţile se formează rapid şi persistă timp de câteva zile. Luni, 5 august, la două zile după ploaia de sâmbătă, bălţile încă erau la locul lor, dându-le bătăi de cap locatarilor care îşi lasă maşinile acolo.

Reprezentanţii Primăriei susţin că au cunoştinţă despre acea problemă şi dau asigurări că totul se va rezolva. “Parcarea respectivă încă nu este finalizată şi recepţionată. Apa de ploaie nu se scurge corespunzător deoarece două gaigăre existente în zonă nu sunt încă racordate la reţeaua de canalizare. Urmează ca zilele acestea, poate chiar astăzi (ieri, luni, 5 august n.n.) să se facă racordurile respective”, ne-a declarat Marius Termegan, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Brăila. Ieri nu s-a lucrat, însă, la niciun racord, după cum ne-a informat un cetăţean care urmăreşte situaţia la faţa locului.

 

Fenomen des întâlnit

 

Din păcate, cazul parcării de la blocul D1 din cartierul Radu Negru nu este unul singular. Au fost foarte multe situaţii în ultimii ani când, în parcări recent amenajate sau chiar pe străzi care doar ce fuseseră asfaltate, apa de ploaie băltea după fiecare ploaie. Conducerea Direcţiei Tehnice ne-a spus că atunci când se constată că acest aspect este cauzat de proasta proiectare sau execuţie a lucrării, constructorul este somat să facă remedierile necesare pe propria cheltuială. Au fost şi situaţii când constructorii au luat măsuri înainte de a fi somaţi. Aşa s-a întâmplat, potrivit directorului Termegan, pe Calea Galaţi, pe o porţiune de carsoabail abia asfaltat. Mai exact, în zona staţiei de autobuz de lângă supermarket-ul Lidl se forma o ditamai balta. După ce s-a constatat că totul se întâmpla din cauza unei erori de proiectare, nefiind prevăzută o gură de scurgere în staţie, constructorul “Tancrad” SRL a montat un gaiger în zonă.

Tot “Tancrad” a lucrat şi la reabilitarea şi modernizarea Şoselei Focşani, în cartierul Chercea. Pe o porţiune destul de lungă, strada respectivă a fost lărgită de la două la patru benzi, iar de la un capăt la altul, respectiv de la intersecţia cu Str. Comuna din Paris până la intersecţia cu Şoseaua de Centură, s-a turnat un covor asfaltic nou-nouţ. Lucrarea a fost executată de firma “Tancrad” SRL, după un proiect întocmit de “Add Global Design” Galaţi. Cum-necum, fie din cauza unei erori de proiectare, fie din cauza proastei execuţii, pe porţiuni însemnate de pe carosabilul abia dat în folosinţă se formează bălţi ce ocupă mare parte din prima bandă de mers, şi pe un sens şi pe celălalt. “Constructorul a fost somat să remedieze această situaţie pe propria cheltuială”, ne-a declarat directorul Marius Termegan. Deocamdată, constructorul nu s-a conformat.

Există, însă, situaţii, unde lucrările s-au terminat de un an de zile, iar problemele cu apa de ploaie persistă şi la ora actuală.  Este cazul străzii Roşiori, reparate prin turnare de covor asfaltic în perioada august-octombrie a anului trecut, de firma “Micatis” SRL Brăila. Şi pe această stradă, la foarte scurt timp după finalizarea asfaltării au apărut bălţi pe toată lăţimea carosabilului, la primele ploi mai consistente. Pe anumite porţiuni situaţia s-a rezolvat, după ce, la insistenţele locatarilor, au fost montate guri de scurgere noi, de către Compania de Utilităţi Publice “Dunărea”. Mai există, însă, porţiuni, cum ar fi intersecţia străzii Roşiori cu strada Primăverii, unde şi acum apar ditamai bălţile, de fiecare dată când plouă. S-a întâmplat şi sâmbătă, 3 august, şi probabil se va întâmpla şi la următoarea ploaie, deoarece nimeni nu se grăbeşte să corecteze erorile de proiectare şi de execuţie!

 
Categorie articol: 

Comentarii