Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Băile Şcolii “Vlaicu Vodă”, focare de infecţie

• asta reclamă, într-o sesizare trimisă redacţiei, un părinte al cărui copil învaţă la Şcoala Gimnazială “Vlaicu Vodă” • mai mult, acesta susţine şi că părinţii sunt chemaţi pentru a ajuta la curăţenie • directoarea unităţii de învăţământ a recunoscut că sunt probleme la acest capitol, după ce, din cauza OUG 51/2019, şcoala a rămas cu o singură femeie de serviciu

 

Un părinte care are copilul la Şcoala Gimnazială “Vlaicu Vodă” se plânge într-o sesizare trimisă pe adresa redacţiei că băile unităţii de învăţământ s-au transformat într-un focar de infecţie.

“Vă transmit situaţia referitoare la igiena precară din Şcoala Gimnazială «Vlaicu Vodă» nr. 1. Situaţia s-a agravat considerabil în anul 2020 datorită închiderii unuia dintre posturile de femeie de serviciu, în şcoală în prezent activează doar o doamnă femeie de serviciu, doamnă care este ţinută doar în cancelarie la cheremul directoarei şi a cadrelor didactice. Părinţii sunt chemaţi la curăţenie săptămânal, dar datorită locurilor de muncă şi/sau treburilor casnice, bineînţeles nu toţi pot veni să ajute. Şcoala, în primul rând băile, s-au transformat în focar de infecţie, materia fecală domină peisajul şi urina tronează suprem în băi, pe holuri şi pe scări, fiind purtate pe tălpile copiilor din băi prin toată şcoala (...) Părinţii nu pot renunţa la locurile de muncă pentru a presta servicii de curăţenie în şcoală. (...) Este în joc sănătatea copiilor noştri. Bineînţeles, nici gardian nu mai există începând cu ianuarie 2020.  Această sesizare am trimis-o şi la Direcţia de Sănătate Publică Brăila”, ni se precizează în sesizare.

Contactată de redactorii “Obiectiv”, directoarea unităţii de învăţământ, prof. Mirela Carmen Rusen, a recunoscut că sunt probleme la capitolul curăţenie, însă susţine că nu poate face nimic mai mult la acest moment. Concret, în urma ordonanţei de urgenţă 51/2019 care a interzis detaşările din privat la stat, şcoala a pierdut două posturi de femeie de serviciu, iar singura angajată care a rămas nu poate face faţă.

“Femeia de serviciu îşi face treaba dar atâta timp cât avem un singur om este foarte greu. Suntem mai mult decât trişti din punctul acesta de vedere dar aceasta este situaţia nu am ce să fac mai mult de atât. Nu am cum să angajez pe altcineva. Am solicitat părinţilor să ajute puţin la clasă, fiecare să îşi facă puţină ordine. Nu cred că este aşa un deranj dacă îşi strâng hârtiile la coşul de gunoi. Cât despre acele acuzaţii... sunt răutăcisme. Hai să fim serioşi! Cum să fie aşa? Este o problemă de când s-a dat această ordonanţă minunată şi nu este doar şcoala noastră în această situaţie. Sunt mai multe. Nu am nici paznic, nici două femei de serviciu din cele trei pe care le aveam. Şcoala are o suprafaţă destul de mare, vorbim de 4.000 mp, o clădire cu 4 nivele, avem 18 săli de clasă, plus laboratoare, curtea şcolii, sală de sport. Are normă întreagă femeia de serviciu dar ce poate să facă un om la 4.000 mp? Părinţii au fost informaţi de această situaţie şi facem un nou apel la înţelegere din partea lor. Nu am obligat pe absolut nimeni să vină, cei care au dorit să vină să ajute au ajutat. Nu vor să vină, nu vin! Dar, repet, ce putem să facem cu un singur om? Nici pentru noi nu este o situaţie plăcută. Dacă ar depinde de mine aş avea 10 femei de serviciu dar nu am ce face”, ne-a declarat directoarea Şcolii Gimnaziale “Vlaicu Vodă”.

Precizăm că în urma OUG 51/2019, la nivelul judeţului Brăila 154 de angajaţi din rândul personalului didactic auxiliar şi nedidactic şi-au pierdut locul de muncă. Reprezetanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au declarat într-o conferinţă de presă că situaţia se va rezolva atunci când posturile pierdute vor fi scoase la concurs, acest lucru urmând să se întâmple în viitorul apropiat.

 

 
Categorie articol: 

Comentarii