Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A avut loc lansarea oficiala a Programului Operational de Pescuit

Ministerul Agriculturii a lansat oficial, la finele acestei saptamini, Programul Operational de Pescuit (POP), prin care Romania poate beneficia de fonduri UE de 230 de milioane de euro pina in 2013. La aceste sume se adauga alte 77 de milioane de euro de la bugetul de stat. Sumele alocate pentru acest an sunt de 49 de milioane de euro. Pentru inceput vor fi disponibile patru masuri ale programului, respectiv finantarea investitiilor la bordul navelor de pescuit, acordarea de compensatii socio-economice pentru gestionarea flotei, finantarea investitiilor in marketing si procesare si a celor in acvacultura. Finantarea publica poate acoperi pina la 60% din valoarea unui proiect, in cazul acestor masuri. Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) este institutia care se va ocupa de primirea proiectelor, de selectarea si urmarirea lor, in timp ce activitatea de plata revine Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
"Exista un foarte mare interes pentru proiecte de ferme piscicole care sa realizeze productie intensiva si super-intensiva, pe suprafete mici, avind in vedere ca terenurile sint foarte scumpe. Exista interes foarte mare si pentru sectorul de procesare", a declarat presedintele ANPA, Gheorghe Stefan.
Pentru cofinantarea proiectelor, beneficiarii vor putea apela la programul Fermierul, iar pentru garantarea creditelor de la banci, la Fondul de Garantare a Creditului Agricol.
Programul Operational pentru Pescuit va fi implementat gradual, noi masuri urmind sa fie lansate in luna octombrie.
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a aratat ca avansul si diversificarea productiei, sustinute de fondurile UE alocate prin Programul Operational pentru Pescuit, vor incuraja consumatorii sa cumpere mai mult peste. "Cresterea productiei interne, prin investitiile finantate cu fonduri europene, va stimula interesul consumatorului pentru un produs mai proaspat, mai accesibil ca pret si care se va gasi in mai multe locuri", a spus Ciolos.
ANPA isi propune ca, pina in 2013, la finalul Programului, productia interna de peste, dar si consumul, sa se dubleze.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii