Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Avocaţii brăileni, în grevă japoneză. Amenință că nu vor mai intra în sălile de judecată la procesele penale

* tinerii avocaţi muncesc și 2-3 ani într-un dosar, pentru aproximativ 500 de lei impozabil

 

Avocații din Brăila protestează. Astăzi, ei au pe braț o banderolă albă, pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Acțiuni similare au loc în București și în mai multe județe din țară.

Decanul Baroului Brăila, Daniel Prunău, aflat la sediul instanţei cu banderola albă la braţ, în semn de protest, ne-a explicat care sunt riscurile în cazul în care revendicările avocaţilor nu sunt soluţionate.

Nemulţumirile vizează în primul rând asistenţa juridică din oficiu, oficiile fiind sursa de venituri în special a avocaţilor stagiari şi a tinerilor avocaţi. Sunt persoane care trăiesc efectiv din oficiu, şi în condiţiile în care aceste sume nu au mai fost mărite de o bună bucată de vreme, efectiv sunt fonduri insuficiente pentru a asigura existenţa tinerilor avocaţi. Sumele diferă, de la o cauză la alta, dar în condiţiile în care se plătesc taxe şi impozite, sumele nemaifiind actualizate de de circa 5 ani de zile, nu mai putem discuta de nişte sume care să reflecte într-adevăr munca pe care o depune un avocat într-un dosar. Gândiţi-vă că într-un dosar de lot, cu mai mulţi inculpaţi, care se poate întinde pe câţiva ani de zile, un avocat să primescă 500 de lei. Este inacceptabil să munceşti 2-3 ani într-un dosar pentru 500 lei impozabil. Deocamdată acţiunile se desfăşoară în perioada 11-24 februarie, acesta este modul în care protestăm, purtând banderole albe, aşa am hotărât la nivelul grupurilor de decani şi ulterior UNBR-ul a susţinut protestul nostru, după care vom vedea. Nu se va mai intra la săli dacă revendicările noastre nu sunt acceptate, nu se va mai intra la săli în procesele penale. Să sperăm că nu se va ajunge la situaţii mai delicate, cum ar fi neprezentarea în anumite cauze”, ne-a declarat decanul Baroului Brăila.

Avocaţii nu au sindicat, ei fiind liber profesionişti.

Citeste si: AVOCAŢII DIN BRĂILA PROTESTEAZĂ

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii