Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Avertizare fitosanitară pentru cultura de porumb: faceţi rapid tratament pentru viermele vestic!

Specialiştii Unităţii Fitosanitare Brăila au emis o avertizare pentru întreg judeţul privind necesitatea realizării unui tratament pentru un dăunător aflat pe lista de carantină încă din 2015, de la semnalarea prezenţei acestuia în culturile de porumb. Este vorba despre viermele vestic (Diabrotica virgifera virgifera). "În perioada de degajare a inflorescenţelor mascule şi femele şi apariţie a staminelor şi stigmatelor (mătăsii) la porumb recomandăm efectuarea unui tratament, complex, la această cultură, folosind următoarele produse omologate: AVAUNT 150 SC - 0,25 l/ha împotriva dăunătorului Ostrinia nubilalis -sfredelitorul porumbului. Împotriva dăunătorului Diabrotica virgifera virgifera - viermele vestic recomandăm podusele omologate: CALYPSO - 0,15 l/ha; FASTER 10 CE - 0,15 l/ha; FURY 10 EC - 0,20 l/ha; PYRINEX 25 CS - 1,5 l/ha", se menţionează în avertizarea Oficiului Fitosanitar Brăila. De asemenea, specialiştii precizează că se pot folosi şi alte produse insecticide omologate a fi aplicate în perioada de vegetaţie a porumbului. Recomandarea lor este ca tratamentele să fie executate în zile calme, fără vânt, cu respectarea regulilor de manipulare şi administrare a produselor de protecţie a plantelor, prioritate având loturile de hibridare. "În soluţia de stropit adăugaţi un adeziv (de ex. Trend). Se va urmări ca soluţia de stropit să ajungă în zona ştiuleţilor deoarece adulţii viermelui vestic au ca hrană preferată mătasea", se mai precizează în anunţul trimis tuturor primăriilor de comune din judeţ pentru a fi comunicat fermierilor care au înfiinţat culturi de porumb.
Diabrotica virgifera virgifera este un dăunător aflat pe lista de carantină, care a fost semnalat în judeţul nostru începând din anul 2015. Adultul se hrăneşte la început cu limbul foliar, pe care-l perforează sub forma unor dungi longitudinale în lungul nervurilor. În perioada înfloririi, atacul se extinde la mătase şi polen. Uneori sunt consumate boabele din vârful ştiuletelui, aflate în faza de lapte. Adulţii pot migra apoi pe culturile de porumb însămânţate mai târziu.
Larvele se hrănesc cu rădăcinile de porumb, cauzând scurtarea acestora. Ca rezultat, rădăcinile nu mai pot susţine plantele, astfel că au tendinţa de îndoire spre sol.

 
Categorie articol: 

Comentarii