Mergi la conţinutul principal

Avem un guvern nou!

După episodul jenant legat de ministrul propus pentru portofoliul justiţiei, Cristina Guseth, validată de comisiile de specialitate în pofida prestaţiei lamentabile a acesteia, Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloş a primit ieri votul de învestitură în Parlament. S-au înregistrat 389 de voturi pentru, 115 împotrivă, iar 2 voturi au fost anulate. Asta după ce Cristina Guseth a fost înlocuită în miez de noapte cu Raluca Prună, jurist de profesie şi cu o bogată experienţă la Comisia Europeană.

Un semn al legitimităţii

După anunţarea rezultatului, premierul desemnat Dacian Cioloş a transmis un mesaj parlamentarilor. „Consider prin acest vot că aţi înţeles şi aţi acceptat ceea ce ne-am propus să facem, că aţi acceptat deschiderea pe care am oferit-o pentru a face în aşa fel încât această legitimitate pe care Parlamentul ales al României a transferat-o acestui Guvern de tehnocraţi să se transforme în eficienţă şi în rezultate bune, care să redea încrederea cetăţenilor români că actul guvernamental este pentru români şi că acest lucru ne poate ajuta să recâştigăm încrederea în noi şi să mergem mai departe", a afirmat Cioloş. În opinia lui, votul acordat în Parlament ne dă legitimitatea să facem ceea ce ne-am propus în programul de guvernare. „Este un semn al legitimităţii care este acordat acestui Guvern care nu este politic, un Guvern tehnocrat, dar sigur un Guvern care va aplica politici publice. Deci votul de astăzi cred că ne dă legitimitatea să facem ceea ce ne-am propus în programul de guvernare", a declarat premierul învestit.

Avertismenul de la PNL

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu i-a cerut premierului desemnat să profite de „şansa" de a nu depinde de niciun partid politic pentru a depolitiza actul administrativ.
„Vă cerem să profitaţi de şansa de a nu depinde de niciun partid pentru a depolitiza actul administrativ, pentru a profesionaliza administraţia, fără de care, stimate domnule prim-ministru desemnat, vă anunţ că veţi fi sabotat cu premeditare chiar din interiorul ei. Sunt unii lideri politici care astăzi au anunţat că vor susţine Guvernul Cioloş pentru ca de mâine să sape cât mai adânc la temelia acestui nou Guvern. Le transmit că este o cale greşită de urmat. Ne place sau nu ne place, din păcate, pentru clasa politică, Guvernul tehnocrat în acest moment este oglinda nivelului de încredere publică la care a ajuns actuala clasă politică. De aceea, cred că sabotarea acestui Guvern nu va aduce niciun beneficiu partidelor politice", a afirmat Gorghiu. „Cred în soluţia actuală a unui Guvern tehnocrat tranzitoriu în situaţie de criză, dar cred cu tărie în partidele politice, în puterea lor de a oferi altceva în afara crizelor şi a premiselor pentru revolte publice. (...)

PSD vrea ca Guvernul să-l asculte

Preşedintele PSD a precizat că votul pe care parlamentarii social-democraţi îl vor exprima pentru învestirea Cabinetului Cioloş nu este „un vot în alb", existând posibilitatea ca formaţiunea să îşi retragă sprijinul dacă Executivul va depăşi mandatul dat de Legislativ.
„Vom susţine Guvernul Cioloş atâta timp cât vom avea convingerea că îşi desfăşoară activitatea în interiorul mandatului agreat, atât timp cât continuă măsurile economice adoptate de guvernarea noastră, atât timp cât stă deoparte de manevre politice care ar putea duce la destabilizarea sistemului şi actului administrativ, atât timp cât avem certitudinea că acest Guvern va pregăti în mod corect şi nepărtinitor alegerile din 2016. Dacă vom avea cea mai mică îndoială că aceste condiţii nu sunt respectate, atunci sprijinul nostru pentru acest guvern va înceta şi nu vom ezita niciun moment să folosim toate mecanismele parlamentare pentru a corecta şi, sper să nu fie nevoie, pentru a concedia Guvernul, dacă acesta îşi va depăşi mandatul dat de Parlament", a declarat Dragnea.

Tăriceanu - contra

Copreşedintele ALDE, preşedintele Senatului, a afirmat că Dacian Cioloş este, fără voia sa, parte a unui plan elaborat în urmă cu un an, menit să înlăture „cu orice preţ un Guvern ales democratic şi învestit prin respectarea tuturor procedurilor parlamentare". „Trebuie să mai ştiţi că persoana dumneavoastră, împreună cu reputaţia şi prestigiul de care vă bucuraţi şi pe care le-aţi câştigat pe merit, este, poate fără voia şi ştiinţa dumneavoastră, parte a unui plan elaborat în urmă cu un an şi care şi-a propus să înlăture, cu orice preţ, un Guvern ales democratic şi învestit prin respectarea tuturor procedurilor parlamentare", a susţinut Tăriceanu. În opinia sa, acest plan implică „instituţii ale statului şi urmăreşte denigrarea Parlamentului şi golirea de conţinut a democraţiei reprezentative, acapararea Justiţiei şi anihilarea statului de drept". Preşedintele Senatului a mai precizat că scopul final şi mărturisit este „schimbarea regimului politic democrat".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro