Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Avem suficiente seminte pentru insamintarile de primavara

In 2005, Inspectoratul Teritorial pentru Controlul Calitatii Semintelor si Materialului Saditor (ITCCSMS) Braila a verificat in cimp, prin intermediul inspectorilor aprobatori, 8.515,6 ha, suprafata cultivata in vederea obtinerii de seminte necesare infiintarii culturilor in toamna 2005 si primavara 2006. Din aceasta suprafata au fost admise pentru certificarea finala, 7.951,6 ha, iar 564 ha au fost respinse. Pe specii au fost introduse in controlul oficial 4.914,5 ha griu, 2.042 ha loturi semincere de porumb, 402 ha floarea-soarelui, 192 ha lucerna, 2 ha legume, 10 ha fasole, 30 ha de rapita si aproape 360 ha de soia.
"In ceea ce priveste certificarea finala, semintele rezultate in cimp au fost transportate in statiile de conditionare. In urma verificarilor finale, au primit documente oficiale la griu 13.668,5 tone seminte, cantitate care a acoperit necesarul pentru insamintarile din toamna 2005. La porumb, pina in prezent avem in statii circa 10.000 tone de stiuleti. A inceput si prelucrarea lor, iar din ce s-a obtinut pina in prezent, 1.000 tone saminta a plecat deja la export. Restul urmeaza lucrarile de conditionare si prelucrare. La soia avem 53,7 tone saminta in statii, care este deja conditionata, plus inca aproximativ 900 tone ce urmeaza sa fie reconditionate", a precizat Maria Mocanu, inspector sef al ITCCSMS Braila.
Conform aprecierilor inspectorului sef, semintele existente in prezent in statiile de conditionare de pe teriotriul judetului si aflate sub controlul oficial vor asigura cu certitudine necesarul pentru insamintarile de primavara. Ba chiar, a spus Mocanu, vom avea si un surplus, ce va fi destinat valorificarii in alte judete. Cel mai mare surplus se inregistreaza la saminta de porumb, motiv pentru care proprietarii acesteia se vor orienta si catre export.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii