Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

AVAS va scoate la vinzare sediul "Ceprohart"

Pentru a elimina din start orice incercare a unor "rechini imobiliari" de a prelua singurul institut de cercetare din Braila, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului ia serios in calcul varianta valorificarii "perlei" imobiliare a activelor SC "Ceprohart": sediul social. Astfel, Directia Comunicare din cadrul AVAS ne-a informat ca, in cursul saptaminii trecute, presedintele autoritatii a fost de acord, in principiu, cu varianta scoaterii la licitatie in vederea vinzarii a cladirii care adaposteste sediul institutului brailean de cercetare-dezvoltare situat pe bulevardul Al. I Cuza, in apropierea Tribunalului Braila, dincolo de intersectia cu Calea Calarasilor, pe terasamentul superior al Falezei Dunarii. In acest scop ar urma sa fie infiintata o comisie mixta AVAS - "Ceprohart" care sa se ocupe special de o astfel de tranzactie. In acest fel, sustin surse din cadrul autoritatii, este posibil ca AVAS sa impuste mai multi iepuri de-o data: pe de o parte indestuleaza toti creditorii societatii, asigura sanse reale ca institutul sa functioneze in continuare si, pe de alta parte, asigura si surse importante de finantare a activitatii de cercetare-dezvoltare a institutului brailean, cunoscut fiind faptul ca valoarea de piata a sediului depaseste cu mult suma totala a datoriilor unitatii.
"Joi, 11 mai, a avut loc, la sediul AVAS, o Intilnire a conducerii Autoritatii cu reprezentanti ai "Ceprohart" SA Braila. In cadrul acestei Intilniri a fost analizata solutia stingerii datoriilor pe care societatea braileana le are catre SC "CET" SA Braila, prin vinzarea unui sediu administrativ. Prin urmare, AVAS intentioneaza sa acorde reprezentantului sau In AGA, mandat pentru vinzarea acestui activ, urmind ca, apoi, sa se organizeze licitatia pentru vinzare", se arata in raspunsul formulat de catre AVAS la solicitarea reporterilor "Obiectiv". De asemenea, in acelasi raspuns se subliniaza ca abia dupa stingerea datoriei, institutul va fi scos la privatizare.
Contextul in care a fost luata aceasta decizie este acela ca SC "Ceprohart" este executata silit de catre furnizorul local de servicii publice - SC "CET" SA - in contul unei datorii de aproximativ 20 miliarde lei vechi. Despre aceasta actiune, conducerea "Ceprohart" a informat actionarul majoritar, AVAS, si a cerut ajutorul in solutionarea litigiului comercial.
Reamintim ca, la inceputul acestei luni, presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a declarat ca este hotarit sa nu favorizeze asociatiile salariatilor in cadrul proceselor de privatizare a institutelor de cercetare-dezvoltare care obtin venituri preponderent din alte activitati, mai cu seama chirii, decit activitatea de cercetare-dezvoltare. Asta pentru ca, potrivit scenariului prezentat de catre acesta, in spatele asociatiilor salariatilor din institutele de cercetare s-ar afla "rechini imobiliari", interesati doar de premiza obtinerii unor venituri impresionante din valorificarea activelor imobilizate ale acestor institute de cercetare.
Important de mentionat este ca "Ceprohart" SA Braila a obtinut anul trecut aproape 80% din venituri din alte activitati si doar 20,09% din activitatea de cercetare. In plus, pentru 2005 societatea braileana a raportat o pierdere de 35.915 RON si a acumulat datorii totale de 2,802 milioane RON.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii