Mergi la conţinutul principal

AVAS va acorda sprijin financiar pentru companiile din portofoliu

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va acorda imprumuturi companiilor din portofoliu cu probleme de lichiditate, a hotarit, pe ultima suta de metri de mandat, actualul Guvern. In plus, actul normativ aprobat de Guvern stabileste ca autoritatea va garanta contractarea de credite de catre aceste companii si le va esalona datoriile pe o perioada de maximum cinci ani, pentru a limita efectele crizei economice. Creditele vor fi acordate sau garantate cu o rata a dobinzii cel putin comparabila cu cele acordate catre "societati sanatoase" si in special cu rata de referinta adoptata de Comisia Europeana. "Daca agentii economici nu ramburseaza ajutorul de salvare in termen de sase luni, AVAS poate acorda ajutoare de stat de restructurare sau poate solicita intocmirea planurilor de lichidare", se arata intr-un comunicat al Executivului. Fondurile pentru sprijinirea financiara a companiilor vor fi puse la dispozitia Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de catre Ministerul Economiei si Finantelor.
La cererea temeinic justificata a companiilor, AVAS si Ministerul Economiei si Finantelor pot acorda inlesniri la plata constind in esalonari pe o perioada de maximum cinci ani, ca ajutor pentru restructurare, pentru obligatiile fiscale restante, cit si pentru creantele fiscale/comerciale/bancare preluate spre valorificare.
Masurile de sprijin vor fi acordate sub forma unei scheme de ajutor de stat sau ajutoare de stat individuale, cu respectarea legislatiei nationale sau comunitare, dupa ce Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care masurile de sprijin sint considerate a fi compatibile cu piata comuna, arata Executivul.
Conform analizelor efectuate de AVAS, o serie de companii se confrunta deja cu lipsa de lichiditati si cu imposibilitatea accesarii de credite, atit pentru activitatea curenta cit si pentru finalizarea programelor de investitii necesare imbunatatirii productivitatii muncii. "Pina la aceasta data, economia romaneasca pare sa nu fie afectata la nivelul sistemului bancar. In ultimele zile insa tot mai multi agenti economici au anuntat sistarea procesului de productie, chiar daca in aceasta etapa nu au apelat la concedieri de personal", se arata in actul normativ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro