Mergi la conţinutul principal

AVAS se bilbiie la executarea unei datorii de 671 de lei

Unul dintre agentii economici nominalizati pe lista neagra a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la capitolul datornici la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), reclama ca autoritatea i-a bagat adinc mina in disponibilul din cont in cadrul procedurii de executare silita. Concret, conducerea firmei "Procons" s-a plins ca, in urma transmiterii ordinului de poprire pe conturi catre cele 4 unitati bancare unde este client, s-a ajuns in situatia in care dublul sumei de recuperat a ajuns in contul AVAS, pentru ca doua dintre bancile notificate au pus in aplicare ordinul. Mai mult, agentul economic nu recunoaste existenta acestui debit invocind in apararea sa faptul ca a obtinut in ultimii ani mai multe certificate de bonitate fiscala emise de catre Finantele brailene in care se mentioneaza ca firma nu are datorii la bugetul de stat consolidat. "Am avut nevoie de aceste certificate pentru a participa la licitatii si nu au fost semnalate probleme legate de datorii catre creditori bugetari. Mai mult, adresa trimisa celor 4 unitati bancare este formulata de asa natura incit 2 dintre bancile notificate au retinut si virat instantaneu suma, modica de altfel, aproape 7 milioane de lei vechi. Problema este de ce, in primul rind, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu m-a notificat inainte sa transmita AVAS datele privind debitorii, pentru ca lucrurile s-ar fi lamurit inca de atunci. In al doilea rind, si bancile au o vina intrucit nu m-au anuntat cu privire la instituirea popririi pe conturi. Abia dupa ce doua dintre unitatile cu care colaborez au virat aceeasi suma in contul AVAS, plus comisioanele de executare, am reusit sa opresc operatiuni identice si la celelalte doua", s-a plins Marius Gaitan, directorul general al "Procons", adaugind ca are informatii ca si alte firme din Braila se confrunta cu probleme legate de actiunea de recuperare a creantelor la FNUASS.
Potrivit listei AVAS, publicata in luna august, firma "Procons" figureaza la pozitia 10.236 cu un debit de 671,3 lei.

1.345 de firme brailene figureaza pe lista AVAS

Desi reclamantul a prezentat extrase de cont din care rezulta clar ca aceeasi suma i-a fost retrasa din conturi si virata in contul AVAS, autoritatea sustine ca nu este posibil sa se intimple acest lucru. Mai mult, reprezentantii AVAS au explicat ca de fapt prin ordinul transmis unitatilor bancare se cere o imobilizare a sumelor existente in cont, urmind ca datele sa fie centralizate la nivel de autoritate care decide din ce cont si ce sume se retrag astfel incit sa fie recupererat debitul.
In conformitate cu evidentele AVAS, autoritatea detine creante preluate asupra unui numar de 1.345 debitori de pe raza judetului Braila. Majoritatea acestor debitori au fost preluati de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CAS) Braila, la acestia adaugindu-se debitori preluati de la SC "Distrigaz Sud" SA, asa cum este cazul SC "CET" SA, Serviciul Public al Consiliului Local Faurei sau Serviciul Public al Consiliului Local Ianca, precum si debitori preluati de la Banca Agricola SA. AVAS a fost abilitata prin lege sa preia de la CNAS creantele bugetare restante la data
de 30.06.2003. Sumele predate de CNAS pentru valorificare
cumuleaza obligatii ale societatilor comerciale fata de FNUASS si
dateaza din perioada 1998-2003, recuperarea acestora dovedindu-
se dificila pentru casele judetene de sanatate.
In cursul anului trecut, si in 2006, AVAS a blocat efectiv conturile a peste 1.000 debitori care inregistrau restante la plata contributiei la FNUASS. In prima faza, autoritatea s-a indreptat impotriva marilor datornici: cu debite de peste 50.000 lei (500 milioane lei vechi), pentru ca urmatorii pe lista sa fie agentii economici cu restante la plata cuprinse intre 50.000 lei si 20.000 lei, iar in a treia etapa, cei cu datorii sub limita de 20.000 lei. Potrivit ultimelor date
prezentate de catre autoritate, de la firmele locale in cazul carora
s-au instituit etapizat masuri coercitive pentru recuperarea unor
creante de ordin fiscal, AVAS a scos aproape 9 milioane lei, adica circa 90 miliarde lei vechi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro