Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

AVAS a Incasat aproape 90 miliarde lei prin executarea silita a debitorilor locali

De la firmele locale in cazul carora Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a instituit etapizat masuri coercitive pentru recuperarea unor creante de ordin fiscal, autoritatea a scos aproape 9 milioane RON, adica circa 90 miliarde lei vechi. Potrivit informatiilor prezentate de catre AVAS la solicitarea redactorilor "Obiectiv" suma certa comunicata este de 8,6 milioane RON (86 miliarde lei vechi), suma totusi mica in raport cu veniturile totale, la nivel national, realizate prin executare silita, adica peste 202 milioane RON. Important de precizat este ca dintre sutele de datornici braileni doar 151 debitori si-au achitat integral creantele fata de AVAS, printre care si SC "Braicar" SA, "Demopan" ori SC "PAL" SA.
In conformitate cu evidentele AVAS, autoritatea detine creante preluate asupra unui numar de 1.345 debitori de pe raza judetului Braila. Majoritatea acestor debitori au fost preluati de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Braila, la acestia adaugindu-se debitori preluati de la SC "Distrigaz Sud" SA, asa cum este cazul SC "CET" SA, Serviciul Public al Consiliului Local Faurei sau Serviciul Public al Consiliului Local Ianca, precum si debitori preluati de la Banca Agricola SA. "Executarea silita este o metoda ce se aplica, In prezent, asupra a 335 debitori de pe raza judetului Braila, recuperindu-se, pina In prezent, suma totala de 8,6 milioane RON", explica AVAS prin Directia Comunicare.
In cursul anului trecut, AVAS a blocat efectiv conturile celor peste 1.000 debitori care inregistrau importante restante la plata contributiei la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), datorii ce au fost preluate in 2003, in vederea recuperarii, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). In prima faza autoritatea s-a indreptat impotriva marilor datornici: cu debite de peste 50.000 RON (500 milioane lei vechi), pentru ca urmatorii pe lista sa fie agentii economici cu restante la plata cuprinse intre 50.000 RON si 20.000 RON, iar, in a treia etapa, cei cu datorii sub limita de 20.000 RON, dar nu mai mici de 1.000 RON.

Marii datornici, strinsi cu usa

Primii debitori care au intrat in vizorul AVAS au fost circa 30 de agenti economici din Braila care s-au trezit in primavara anului trecut cu conturile bancare blocate. Masura coercitiva a constat in instituirea popririi asupra conturilor bancare la aproape 1.400 de societati comerciale la nivel national, dintre care 32 din Braila. Din conturile celor 1.392 de debitori, AVAS avea de recuperat 4.640 miliarde lei, in timp ce de la agentii economici locali, institutia avea de "stors" 54,3 miliarde lei. In a doua etapa AVAS a aplicat masuri coercitive si in cazul datornicilor cu debite cuprinse intre 20.000 RON si 50.000 RON, la nivel national fiind vizati 1.883 de debitori care inregistrau creante in valoare totala de 592,4 miliarde de lei vechi. In august 2005 blocarea conturilor a fost aplicata si in cazul micilor datornici, doar doi agenti economici braileni fiind vizati: Serviciile Publice ale Consiliilor Locale din Ianca si Faurei. De la acestia doi, AVAS avea de recuperat 302.186,31 lei RON adica circa 100.000 USD. Cea mai mare datorie o inregistra Serviciul Public al CL Ianca - 180.416,42 lei RON, diferenta de 121.769,89 lei RON reprezentind datoria SP al CL Faurei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii