Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Autoturismele mai vechi de 10 ani vor putea intra in programul "Rabla"

Autoturismele mai vechi de 10 ani vor putea intra, anul viitor, in programul de innoire a parcului auto, denumit si "Rabla", dupa ce pina acum au fost casate doar masini de 12 ani vechime sau mai mult. Programul va incepe la 1 ianuarie 2009, numarul total de locuri fiind de 60.000, fata de 40.000 in acest an. Prima de casare a fost majorata la 3.800 de lei pe unitate, comparativ cu 3.000 de lei in 2008. Astfel, fondurile totale alocate pentru programul de innoire a parcului auto vor fi anul viitor de de 228 de milioane de lei, se arata in ordonanta de Guvern privind reluarea programului, publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, anul viitor nu vor fi scoase din uz camioane prin programul "Rabla", in pofida asteptarilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), care a propus Ministerul Mediului si inlocuirea de autovehicule grele prin programul de innoire a parcului auto.
Presedintele APIA, Ernest Popovici, declara in septembrie ca introducerea autovehiculelor de mare tonaj in program ar fi utila, dar a precizat ca procedurile pentru casarea unui astfel de vehicul nu sint la fel de simple precum in cazul autoturismelor, aratind ca, printre altele, valoarea unui camion vechi este mai mare decit cea a unui autoturism de aceeasi virsta.
Reamintim ca in acest an au fost scoase din uz 30.466 de masini din cele 40.000 planificate. Cele mai solicitate automobile au fost marca Dacia. Din aproape 10.000 de autoturisme pentru Dacia, mai putin de 900 au ramas disponibile la finalul programului, conform datelor Administratiei Fondului pentru Mediu. Cele mai multe masini ramase nealocate prin programul "Rabla 2008" au fost inregistrate in cazul marcilor Skoda, Volkswagen, Audi si Seat, care au totalizat 2.082 unitati necumparate din totalul prevazut in program. Dealerii Opel si Chevrolet au ramas cu 2.074 masini atribuite, dar neaccesate prin program, Fiat cu 1.489 masini si Hyundai cu 1.214 unitati, aproape jumatate din cota alocata.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii