Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Autoritatile veterinare nu vor sa fie prinse pe picior gresit de o noua gripa aviara

Directorul Directiei Santitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Gicu Dragan, si prefectul Mihaela Marcu le-au cerut, ieri, primarilor prezenti la sedinta Colegiului Prefectural, sa ia masuri urgente pentru organizarea capacitatilor de interventie, in cazul aparitiilor unor zoonoze cum ar fi gripa aviara, pesta porcina sau febra aftoasa. "Este necesar sa se stabileasca din timp, fie la nivel judetean, fie la nivel local, componenta corecta si completa a echipelor de interventie, cu atribuirea de responsabilitati concrete pe fiecare membru, prin decizie a consiliului local si pe semnatura. Astfel, se va sti cine prinde si contentioneaza animalele, cine asigura materialele necesare incinerarii, ce mijloace de lucru se utilizeaza si cine le deserveste", a aratat directorul Dragan. Acesta a mentionat si alte cerinte: "Trebuie stabilit din timp din ce fonduri se asigura hrana si apa intregului personal ce actioneaza in focar, astfel incit sa nu existe sincope si sa nu fie afectat timpul efectiv de lucru; la nivelul fiecarei primarii ar trebui sa existe un stoc tampon de materiale si echipamente (salopete, substante dezinfectante, mijloace de dezinfectie etc); existenta, la nivelul primariilor, a unor mijloace de tranport si spatii frigorifice de depozitare a cadavrelor, cu volum suficient de mare, astfel incit sa se poata asigura colectarea unui numar cit mai mare de animale, indiferent de talie, pina la livrarea acestora la unitatile de neutralizare".

Invataminte trase din gripa aviara si pesta porcina

Masurile enumerate mai sus sint menite sa eficientizeze interventiile in situatile de urgenta si au rezultat in urma experientei acumulate in timpul epizootiilor de gripa aviara si de pesta porcina cu care s-a confruntat judetul nostru in ultimii doi ani. In timpul acestora, veterinarii s-au confruntat cu lipsa mijloacelor de transport terestru, data fiind distanta relativ mare, de peste 100 km, dintre sediul DSVSA si cele mai indepartate localitati din judet. "Din pacate, aceasta problema nu poate fi rezolvata pe termen scurt, deoarece, in conformitate cu Hotarirea de Guvern nr. 130/2006, fiecare DSVSA are alocat un numar fix de mijloace de transport", a precizat directorul Dragan. Acesta a adaugat, insa, ca, pina la sfirsitul acestui an, institutia pe care o conduce se va dota cu o salupa, pentru a putea ajunge mai rapid in Insula Mare si Insula Mica a Brailei, in timpul unor crize cum a fost pesta porcina de anul trecut.
Prefectul Mihaela Marcu a luat nota de atentionarea conducerii DSVSA si a cerut primarilor sa se organizeze cit mai rapid. La obiectia unor edili, cum ca nu prea exista posibilitatea infiintarii de spatii frigorifice de capacitate mare, atit prefectul cit si directorul DSVSA au replicat ca, unde e vointa, problema se poate rezolva, chiar daca implica anumite costuri de la bugetul local.
Primarii au termen de citeva saptamini pentru a pune la punct aceasta activitate. Prefectul a anuntat ca, dupa perioada de gratie, vor urma controale.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii