Mergi la conţinutul principal

Autoritatile incearca, iar, sa dea armata jos din pod

Reprezentantii la virf ai Directiei de Administrare si Gospodarire Locala si Politiei Comunitare, impreuna cu sefii operatorilor de salubritate "Brai Cata", RER si "Eco" au analizat, la sfirsitul saptaminii trecute, starea de curatenie a orasului si au cazut de acord asupra unui plan de masuri pentru imbunatatirea situatiei. Responsabilii cu salubrizarea municipiului au ajuns la concluzia ca gramezile de gunoi menajer si inert din haldele neautorizate de pe strazi nu au aparut din cauza operatorilor. "Graficul de ridicare a deseurilor, pe zile ale saptaminii, este respectat fara mari sincope. Mai apar disfunctionalitati, ca nu vine masina la ora 6.00, cum scrie in grafic, ci la 9.00, dar asta n-are cum sa fie un motiv pentru cetateni sa arunce gunoiul in strada. Haldele neautorizate se formeaza din cauza celor care refuza sa incheie contract de salubritate cu un operator. Si, din pacate, nu e vorba doar de persoane fizice, ci si de foarte multi agenti economici", ne-a declarat Marilena Barbu, directorul adjunct al DAGL. Din 12.500 firme inregistrate la Registrul Comertului Braila, doar 2.500 au contract de preluare a deseurilor cu firme specializate si, cel putin teoretic, nu-si arunca in strada gunoaiele rezultate din desfasurarea activitatii. Restul firmelor se descurca romaneste, "asa cum pot", adica isi lasa resturile pe domeniul public, mai dupa colt. Daca presupunem ca din 10.000 de agenti economici, 3.000 nu mai au activitate, dintr-un motiv sau altul, rezulta ca macar 7.000 folosesc domeniul public drept cos de gunoi! In consecinta, s-a stabilit formarea unor comisii comune DAGL-Politia Comunitara-operatori de salubritate, a caror sarcina sa fie identificarea si sanctionarea celor ce nu au contract de salubritate - atit persoane fizice, cit si agenti economici. Pina in prezent, se apreciaza ca
politistii comunitari au depistat si dat amenzi cam in 17% dintre cazurile existente in municipiu, deci volumul de munca in acest domeniu este foarte mare!

"Sa nu li se mai dea autorizatie de construire, pina nu demonstreaza ca duc molozul unde trebuie!"

O alta problema e data de cei care isi renoveaza apartamentele si arunca molozul linga tomberoanele blocului desi, potrivit legii, ar trebui sa plateasca un transportator, pentru a-l duce la depozitul de inerte al municipiului. Responsabile pentru acest aspect sint considerate asociatiile de proprietari, care au atributiunea legala de a gestiona situatia deseurilor. "S-a luat decizia de a se elibera toate spatiile dintre blocuri de deseurile inerte, iar la sfirsitul lunii asociatiile in cauza sa plateasca pentru aceasta operatiune. La rindul lor, asociatiile ar trebui sa-si recupereze banii punindu-i la plata pe locatarii care si-au renovat apartamentele. Presedintii si administratorii de asociatie nu se pot scuza ca nu stiu cine sint acestia, fiindca nici o lucrare nu poate fi facuta in bloc fara avizul lor", ne-a spus directorul Barbu. Directorul adjunct al Politiei Comunitare, Dumitru Hahui, a propus chiar ca Primaria sa nu mai elibereze autorizatii de construire sau de renovare a locuintelor, pina cind solicitantul nu prezinta un document din care sa rezulte ca a incheiat un contract cu o firma specializata pentru transportul si depozitarea molozului. Propunerea a fost adusa la cunostinta primarului Constantin Cibu si se asteapta decizia acestuia.
In momentul de fata, operatorii de salubritate si-au luat sarcina de a elibera domeniul public de nenumaratele halde de deseuri neautorizate atit dintre blocuri, cit si dintre case. In paralel, se desfasoara actiunea de constringere a brailenilor sa semneze si sa respecte contractele de salubritate, adica sa plateasca pentru ridicarea gunoiului, din fata blocului, a curtii sau a firmei. In principiu, pentru sutele de tone de deseuri ce se aduna in momentul de fata din haldele de salubritate nu va plati nimeni - cu exceptia acelora ce se pot pune in sarcina asociatiilor de proprietari -, deci activitatea de stringere a gunoaielor se va inregistra ca o gaura in bugetul RER, "Brai Cata" si "Eco". Ca o consolare, operatorii spera ca, daca actiunea de crestere a numarului de contracte va avea succes, vor avea si ei incasari mai mari, incepind de luna viitoare. Nu trebuie uitat, insa, ca astfel de actiuni s-au facut si anul trecut si acum doi ani, dar marea masa de braileni nu a fost civilizata. Poate de data asta se va intimpla o minune!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro