Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Autoritatile de la Silistra au sarbatorit, la Braila, 100 de ani de independenta a Bulgariei

Ieri, a avut loc la sediul Primariei o intilnire intre edilul-sef Aurel Simionescu, primarul orasului Silistra, Ivo Andonov si directorul Fundatiei Nationale "13 Veacuri Bulgare", Toso Peicov. Vizita bulgarilor a fost prilejuita de sarbatorirea a 100 de ani de independenta a Bulgariei. Bulgarii i-au daruit edilului-sef un calendar in care sint infatisate obiectivele protejate de UNESCO in Bulgaria, cit si un tablou. La rindul lui, Aurel Simionescu a oferit oaspetilor albume cu imagini din Braila, versiune in limba romana si engleza, seturi de vederi si placheta orasului. In discursul sau, primarul municipiului le-a multumit oaspetilor pentru vizita la Braila: ''Poate mai purtam o serie de discutii legate de posibilitati de colaborare intre cele doua orase. Cred ca doar impreuna ne putem ajuta. Cind au fost prietenii nostri de la Plevna, le spuneam ca rudele le capeti, ti le da Dumnezeu, dar cel mai aproape iti este vecinul, cu el te poti ajuta mai repede". Directorul Fundatiei Nationale "13 Veacuri Bulgare", Toso Peicov, a subliniat ca poporul bulgar este recunoscator Romaniei "pentru ca de aici au pornit revolutionarii bulgari pentru a forma cel de-al treilea stat bulgar, sintem recunoscatori romanilor pentru ca s-au jertfit pentru libertatea noastra". In continuare, delegatia bulgara si oficialitatile brailene au mers la Biserica "Inaltarea Domnului", unde erau depuse moastele Sf. Dasie. Au urmat depuneri de coroane la Bustul lui Hristo Botev si Placa Comemorativa. Programul a continuat la Teatrul "Maria Filotti" cu deschiderea expozitiei de fotografii "Bulgaria in plina stralucire", iar de la ora 16.00, la teatru s-a tinut concertul interpretilor bulgari din regiunea Silistra, intitulat "Bulgaria in cintece si veacuri".

Zeci de braileni au luat cu asalt Biserica "Inaltarea Domnului"

Dupa intilnirea din cabinetul primarului, oficialitatile romane si bulgare au mers la Biserica "Inaltarea Domnului", unde s-au inchinat la moastele Sf. Dasie. Slujba a fost oficiata de Episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun si Protopopul Orasului Silistra, Ghiorghi Popov, alaturi de un sobor de preoti. Dis-de-dimineata, zeci de braileni au format cozi pe Bulevardul "Al. I. Cuza", in fata Bisericii "Inaltarea Domnului" pentru a ajunge la racla Sfintului Dasie.
Sfintul Mucenic Dasie a trait in secolele III - IV d. H., fiind soldat in armata romana, in Legiunea XI Claudia, care stationa la Dunare inca din secolul al II-lea. O inscriptie din secolul al IV-lea spune ca martiriul Sfintului Mucenic Dasie ar fi avut loc la Axiopolis, orasul Cernavoda de azi. Refuzind sa participe la sarbatoarea Saturnaliilor din anul 304, Sfintul Dasie a fost martirizat de catre autoritati. Alte surse sustin, insa, ca sfirsitul Sfintului Dasie s-ar fi petrecut la Durostorum, in Bulgaria, Silistra de astazi. La data de 6 iulie 2007, o particica din Sfintele moaste a fost daruita Manastirii "Sfintul Ioan Botezatorul" din comuna Limnita, judetul Constanta, de o biserica din Silistra.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii